Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Hifiklubben Nordisk Pressemøde

Streaming er det nye sort

Den store nyhed er at Hifiklubben udvider ud over norden, og har med købet af RAF kæden i Holland officielt udvidet til et land uden for norden for første gang i Hifiklubbens historie.

For at øge den interne globaliseringen har man valgt at udskifte den danske chef med en norsk, Harald Haaland erstatter således Svend Erik Kristensen, der dog fortsætter med at rådgive Hifiklubbens topledelse. Der vil være yderligere omrokeringer der skal forynge ledelsesgruppen, således at der i ledelsen ikke er nogen over 40, eks. er Bjarke Lippert blevet ny dansk salgschef imens at den ”gamle” danske salgschef, Christoffer Arensbacher, er blevet flyttet over til produktafdelingen. Hifiklubben synes at have grebet muligheden for at foretage gennemgribende ændringer og optimere deres nuværende organisation, således at man foretager en stor reorganisering i stedet for adskillige mindre over et længere stykke tid.

Og så til selve præsentationen. I Hifiklubbens optik er hifibranchen en ”Sunset industri”, altså en nedgangsindustri, primært fordi at man ikke har fulgt med tiden, og ikke har fået omstillet sig til det marked der er.

På trods af krise har man dog haft en stabil og stigende omsætning, om end at man understreger det svære ved at være i et så specialiseret marked.

Hifiklubben har lavet deres egen lille analyse af årsagerne;

Cd er ved at uddø, tilgængeligheden er for begrænset, så på trods af at et større forbrug af musik er cd salget faldet. Løsningen, eller årsagen, er streaming. Folk vil have deres musik hele tiden, og tilgængelighed er kodeordet. Forbruget vokser og vokser, så det er ikke fordi at man i almindelighed hører eller vil have mindre musik.

Det er et meget skiftende marked og det kræver i højere grad kompetencer inden for IT, end hifi normalt gør sig i. Og dette har konsekvenser for en kæde som hifiklubben der normalt lever af specialiserede elektronik kompetencer uden at inddrage IT.

Kunden skal kunne rådgives om de tekniske aspekter som streaming rummer, og der skal tiltrækkes yngre kunder der ikke er vant til bruge cd, men er forvent med at få hvad de vil have med en meget høj grad af tilgængelighed. Dette er samtidigt også en generation der er vant til mp3 og afspilning via mobiltelefoner og computerhøjttalere får man lyst til at tilføje.

Tiltrækningen af et yngre kundesegment er lykkedes på det svenske marked, hvor netop den yngre del af befolkningen udgør en stigende del af kundegruppen. Her har man ligeledes set en stigning i omsætningen af streaming produkter de på over 200% de sidste tre år i træk.

Analysen bygger ikke kun på markedsundersøgelser, men også på egne tal og målinger. På deres egen hjemmeside kan Hifiklubben se at der er 4 gange så meget trafik på streaming produkterne som på traditionel hifi, og trådløse produkter står for 5 gange så meget trafik som alt andet, hertil er salget af streaming produkter steget til 6% af den samlede omsætning, mens eks. pladespillere ligger stabilt på 1% af omsætningen, hvilket det tilsyneladende har gjort i temmelig mange år efterhånden.

Fremtiden, også tv vil byde på streaming af alt. Eksemmpler er Spotify der netop er blevet tilgængelig i Danmark, det er nemt og hurtig, eller Wimp der også anbefales af Hifiklubben.

Herefter sluttede den formelle præsentation, og der blev budt på en rundvisning i et par rum hvor der var mindre præsentationer af forskellige produktnyheder.

Det Første rum bød på NAD’s alt i en ipodhøjttaler, Viso, og B&W ’s modsvar med trådløs streaming. Zeppelin Air. Zeppelin Air deltager i en sammenlignende test på Nerds.dk med to andre highend Ipod højttaler løsninger senere på året.

Der er generelt faldende omsætning grundet digital musik, men det betyder dog ikke at man skal være bundet til at straame alt. Zeppelin Air, virker således med både alm. netværkskabel, og bluetooth men har også en god gammeldags phono indgang. NAD’s Viso 1 er reelt en nedskaleret udgave af deres M2 forstærker, og afspiller bla. lossless bluetooth, og så kendt som aptX. Bluetooth er ellers mest kendt for trådløse hovedtelefoner og tidlig udgaver af trådløs streaming, og det bliver sjovt at se hvordan det gør sig imod den traditionelle internetbaserede streaming.

 

Pc’en giver store muligheder for den audiofile, dette afføder naturligvis nye produkttyper, og Nad kommer således med en trådløs DAC der fungerer uden trådløst internet, og der kommer 24 bit moduler til udvalgte NAD produkter. Herudover kunne man også fremvise en DAC fra Argon med USB/optisk/Coax indgang og mulighed for 24 bits understøttelse tilæ under 1000 kroner.

Classe CP 800 er fuld digital forforstærker, har endda Iphone indgang, og der gættes på at der kommer et airplay produkt også, samt at der vil være mulighed for digital indgang. Der er udgang til hovedtelefoner, dobbelt subwoofer output. Den erstatter de tidligere CP 500/700 modeller, og kommer med fuld digital justering af bas, EQ og digital tonekontrol og USB indgang. CP 800 synes at være en fysisk manifestation af at det ikke længere er nok bare at være et hifiprodukt, men at kunderne forlanger ekstra funktioner og muligheder. Som en ægte ”ny” forstærker har den SMPS, DSP og PFC, tre ting der normalt ikke ses i highend stereo produkter.

Der vil komme flere og flere maskiner der er multifunktionelle. Eks Nad C446 der egentlig er en radio med indbygget netværksafspilning, DAC, og USB indgang, eller Denon DNP720 der er en flac kompatibel netværksafspiller med indbygget radio. Forvirret? Det blev jeg. Men mon ikke at man skal til at vænne sig til ideen om at tingene er integreret så meget ind i hinanden at det er lige så meget det ene som det andet…

I det andet rum kunne man hos Cambridge oplever de store ændringer i den måde markedet fungerer på efterhånden, primært grundet den øgede båndbredde, og gav eksempler på hvad det betød at gå fra 1411,2 kbps (16 bit) til de 9216 kbps man har med HD musik i dag. Dette gør naturligvis at Cambridge produkter vil have øget fokus på HD formater til musik fremover, og de to repræsentanter brugte en del tid på den tekniske side af computer /netværksafspilning. En glimrende huskeregel herfra var ”der er to slags harddiske i verden, dem der er brudt sammen, og dem der ikke er brudt sammen endnu” - husk derfor backup!”. Man har dog ikke helt glemt rødderne, og næsten alle Cambridges nye produkter vil derfor iflg. Cambridge have fokus på analoge udgange såvel som afspilning af 24/192khz materiale.

 

Cambridge havde ligeledes forskellige nye afspillere, 751 BD bluray afspiller med eSata og USB (Cambridge er meget glade for at man ikke kun bruge USB, men kombinerer de forskellige sammenslutningsmåder så der ikke opstår kludder ved at bruge samme type overførsel til både at føre data ind i computeren såvel som ud til DAC’en, primært fordi at USB iflg. Cambridge ikke er særligt god til multipel dataoverførsel), her har man så valgt tillige at udstyre maskinen med wifi og et analogt output.

Ogås Azur serien får nye modeller, 851 A / C forstærker og cdafspiller, der kommer med USB input, og reelt bliver et mediecenter da der også er indbygget digital forforstærker og har indbygget tre filtre der kan bruges eller slåes fra efter ønske.

Og så er der en ny DAC magic plus på vej, 24bit/384khz og kan yderligere fungerer som pre, to wolfson 8470 DAC’sog XLR output. Igen et produkt der får udbygget sin funktionalitet, og udvides til at være et ”flere i et produkt”.

I det tredje rum huserede NAD’s Greg Stidsen. HD bølgen har ramt Nad masterseries, grundplatformen er den samme Zetex teknologi der kendes fra M2 forstærkeren, og det lader til at man nu vil basere alt på en nedskaleret chip version af topmodellen. Ud over at man nu introducerer fejlkorrektion til platformen, er den langsigtede plan at man skal kunne downloade 24/96 materiale direkte til sit Nad’s master systemer. Bare fordi at det er highend, betyder det ikke at man skal lade sig nøje med en mindre grad af tilgængelighed end hos de billigere produkter.Nad kommer med Master Digital Suite, M50 cd afspiller der har ehternet, wifi, USB, spdif, optisk, HDMI, og udvides over de næste år med radio, direkte musik køb, og skal kunne styres fra en tablet. Man kan ikke sige andet end at NAD er ambitiøse.

M52 Music Vault er det fancy navn for en 3TB raid server der kan integreres i et Nad Master system, og skal gemme den højopløste musik man vil afspille.

M51 er en DAC, og har ”Direct digital Upacaling”, den bygger igen på 35 bit chippen fra Zetex, der er PCM input, spdif, der er coax, optisk og USB og har XLR og rca tilslutning for at nævne nogle få features.

Sidst, og ikke mindst er c390DD som er en nedskaleret M2 forstærker med high og low pass filter, USB og har mulighed for HDMI ind og ud. Den ligner den øvrige c serien i pris og design, og har indbygget subwoofer udgang samt og den 25 bit DSP chip samt kan udvides med digital EQ via ekstra moduler.

I det fjerde rum regerede Lars Worre fra Dali, og lagde hårdt ud med at redegøre for hvor markedet bevæger sig hen, nemlig mod billige produkter, hvor værdi for pengene er altafgørende. Dali har iflg. Lars Worre investeret i egen fabrik i Kina for at holde prisen nede. En anden løsning er en fornyelse, og en kostreduktion af produkter, eks har man lavet Dali Zensor der bevidst går efter at gøre tingene billigere, og skal på sigt afløse Concept serien, det skal være billigere, men lyde bedre er grund ideen. Herudover vil man gå væk fra at lave 47 varianter af den samme højttaler, og holde sig til relativt få varianter i hver serie. Omkostninger skal holdes nede, og som følge heraf er produkterne også fysisk mindre.

Subwooferne skal ikke længere designes til en bestemt serie, men navngives og designes som det kendes fra dedikerede subwoofer producenter. Den nyeste model hedder derfor sub E-12F. Det kommer også som en konsekvens af at Dali mener at højttalere spiller bedre sammen med en korrekt indstillet subwoofer.

Enheden er lavet i aluminium da trykket i det lille kabinet ellers vil bøje enheden, de kalder den selv ”en 12” enhed i et kabinet der passer til en 10”. Der bydes på lang vandring og fire lags spole for at øge effektiviteten. Reguleringen af forbrugerelektronik har også ramt Dali, standbyforbruget i forstærker moduler er reduceret med faktor 50 på 10 år. For at følge dagens standarder har Sub E-12F således et standby forbrug på under 0,5 watt.

For at trække det billigere segmentet satses nu i højere grad på low loss konstruktioner der er nemme at trække for selv svage forstærkere i den billige ende. Dette er ingen nyhed som sådan, men vil fremover være et mere tydeligt fokuspunkt.  

Dalis nyeste design og mellemsegment satsning hedder Fazon F5, og er lavet i et stykke aluminium under 1200 tons tryk, der er ingen parallelle flader, der er specielle tryk terminaler og skjult kabel føring. Den er lavet ud fra en opfattelse af at de fleste købere er meget ”visuelt belastede”, og at mange højttalere bliver købt med øjnene. Fazon skal derfor ses som en sammensmeltning imellem form og funktion, og ikke det sædvanlige enten eller dilemma. Indersiden er i høj grad modeleret efter Mentor modellerne, og bruger derfor de samme enheder.Herudover fremviste man sin Zensor serie (der for tiden på på testbænken hos Nerds.dk) og især de større modeller fremviste at man kan have både æstetik og vellyd uden at det skal koste ret meget. Zensor serien er lavet som 100% budget serie ud fra devisen, ”hvor meget kan man få for pengene?”. Zensor serien indeholder en reolhøjttaler, en center højttaler og to gulvhøjttalere. Serien bygger på velkendte Dali kendetegn, heriblandt de rødbrune bas/mellemtone enheder med træfiber.

Som det måske kan fornemmes, så er det indtryk man får fra Hifiklubben at udviklingen går imod mere og mere digitale og mere computerorienteret måde at afspille musik på. Dette betyder at man kan få mere musik på flere måder, stærkt øget tilgængelighed om man vil, men det betyder også at man måske i højere grad skal vænne sig til nye og opdaterede produkter, oftere, som det netop kendes fra computerindustrien.
Fremtiden iflg. Hifiklubben ser ud til at byde på produkter der kan flere ting og er billigere.

Flere af produkterne er så småt kommet i butikkerne, og for interesserede er der mere information på www.hifiklubben.dk

 

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: