Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Hifi & Surround 2015 Del 2

Vi bringer her anden del af vores messerapport fra årets Hifi & Surround messe

High Performance Audio
 Her havde man valgt at udnytte rummet fuldt ud, og havde tre stereosetups samt et område med hovedtelefoner. Som Audeze importør havde man taget EL-8, LCD-XC og LCD-2 med, ganske seriøse komponenter med EL-8 som den billigste til 18.500. Der var også brugt et andet mærke man importerer, SimAudio, og deres Neo serie, Neo 230 HAD, 430 HA og en Neo 260 DAC. Elektronikken løber her op i 62.000,-, og så kommer NordOst kablerne oveni.

I midten af rummet (man havde drejestole så publikum ikke engang behøvede at rejse sig) havde man placeret et sæt Devialet Phantom Silver samt en Dialog kontrolboks, og dermed lavet Phantom højttaleren om til at fungere som et stereosæt. 35.000,- kostede det hele, og det var vist en ny oplevelse for mange med så meget lyd - og bas, fra to små runde aluminiumsbolde.

I den ene ende af rummet stod et sæt Sonus Faber Venere S, flankeret af HPA’s seneste argentur, PS Audio. Til 41.000 for et sæt var Venere Signature højttalerne, på trods af et smukt ydre, absolut til at betale. Elektronikken fra PS Audio var en PowerPlant 10 strømgenerator, BHF Stereo hybridforstærker, DirectStream DSD-DAC, en MemoryPlayer afspiller og kabler fra Tellerium Q og PS Audio. Et diskret lille setup til 349.000,-, det skal dog siges at kablerne alene udgjorde 90.000,- af prisen, men Sonus Faber højttalerne fik da i det mindste optimale arbejdsbetingelser.

I den anden ende stod et noget dyrere, men til gengæld stærkt imponerende setup baseret på minihøjttaleren Wilson Audio Sabrina. Mini er så meget sagt, men i forhold til hvad Wilson Audio normalt laver, var der tale om en meget lille højttaler, både i størrelse og pris, der var, i Wilson Audio sammenhæng,  beskedne 159.000,-.
Der blev spillet på Nagra gej, og som kendere vil vide er det rigtig godt - men det afspejler prisen også, 128.000 kr for cdafspilleren CDC, forforstærkerne Melody er med sine 58.000 en nærmest billig ting, mens at Classic Amp forstærkeren trække prisen den forkerte vej med en pris på 80.000. Kablerne var Tellerium Q og Nordost, så det samlede regnestykke sagde 538.000,- hvilket stadig er en seriøs mængde penge, uanset hvad godt det lød.  
 
 

HTP

Som sædvanligt stillede HTP til start med messens heftigste biograf-setup, også selvom at der denne gang var skaleret lidt ned grundet rummets størrelse. Der blev demonstreret Dolby Atmos på et JBL Synthesis-baseret sytem, med 3xSAM3 højttalere til front og center, 4xS4Ai surroundhøjttalere, 4xSS6 loftshøjttalere til Atmos/DTS X brug, 2xS2S-EX 15” subwoofere, effektforstærkere fra JBLs SDA serie, rum-EQ fra en JBL SDED, og så en Acurus ACT-4, 11.3 kanals surround processor med Dobly Atmos og DTS X. Projektoren var fra Runco, og der blev brugt en Anamorfisk linse fra Schneider får at få det rigtige biografformat fra Screen Research Supreme lærredet - naturligvis akkustisk transperant og 4K kompatibelt. Prisen for herlighederne er omkring 600.000,-, og det er jo også en slags penge.Herudover fremviste man også et nyt mærke, Trinnov, og deres Altitude 32 processor der kan korrigere både tid, fase, rum og frekvensgang. Den slags koster når man vil have det hele i en og samme kasse, og den billigste 8 kanals udgave står da også til pæne 145.000,-.

Der blev kørt et Mark Wahlberg tema under demoen, men det virkede. Lydeffekterne var ekstremt livagtige, og billedet knivskarpt, og selvom at systemet er dyrt, så var der hjemmebio for hver en krone - som man nu en gang også forventer når det er HTP der står bag. Det skal dog siges til HTP’s forsvar at de også er leveringsdygtige i udstyr med færre nuller bag, og selvom at det virker voldsomt, så leverer HTP blot hvad de besøgende har fået for vane at forvente, uovertruffen hjemmebiografoplevelse som er fuldt ud konkurrencedygtige med en rigtig biograf.


 
Interceptor
Her havde man, som sædvanligt, gået all-in. Også mere end man plejer. Med transportkasser på størrelse med en bil fik man transportere et sæt Martin Logan Neolith ind i kæmperummet, og havde et dobbelt setup med Martin Logans flagskibsmodel i den ene side, og en prototype af Paradigms nye topmodel Concept 4F i den anden side. Rummet var uden tvivl messens smukkeste med speciallyssætning der bragte de to højttalere i ekstra fokus, og gav en næsten andægtig stemning i rummet. Der blev kørt to vekslende specialistdemoer, Neolith højttalerne blev præsenteret af Allan Einfeldt, mens John Soden, vicesalgscehf hos Paradigm, stod for at vise og demonstrere deres topmodel der som sagt endnu kun er en prototype.


Neolith har vi her på Nerds.dk før stiftet bekendtskab med, men det var nu stadig med en hvis imponatoreffekt at der blev lyttet på dem endnu en gang. Selve højttalerne er ikke billige, 776.00,-, med elektronik fra Luxman i form af en DA06 DAc, en Phonoe200 RIAA, to effektrin fra 900 serien, og matchende forforstærker, alt kablet op med Transperans Ultra, og så lige en PD171A pladespiller, også fra Luxman med en Kiseki pickup og SME arm. Alt i alt et diskret anlæg til 1,3 millioner i meget afrundede tal.

Lyden var… Overraskende. Et sæt elektrostatater der spiller i et 250 kvm rum med ti meter til loftet og en vanvittig mængde mennesker foran, kunne være en katastrofe - men det var det ikke. Højttalerens even til at koble sig til rummet, og spille med rummet, og ikke mod rummet, var meget overraskende. Selvom der blev skruet godt op, lagde meget få mennesker mærke til hvor højt der faktisk blev spillet, dels fordi at man ikke forventer høje lydtryk fra en elektrostat, og dels fordi at lyden var enormt klar og forvrængningsfri - trods lydtrykket. At det ikke kun er prisen der gør disse højttalere til noget specielt var alle tilhørere i hvert fald enige om.


 
Paradigms Concept 4F spillede med en noget anden klang, men er også en meget anderledes højttaler. Her er tale om fire aktive 8,5” basmoduler, rumkorrektion, mellemtone og diskant i ren beryllium (allerede her kan vi på forhånd sige at prisen nok bliver høj). Med en 1400 watt forstærker til bassen i hver, og en 3cm samlet vandring på basenhederne gav højttalerne til gengæld en meget overbevisende performance, det forventer man måske også af noget der kan leverer 118db ved 18hz, men gengivelsen af Cincinati Pops Orchestras udgave af Banditten Galop op. 378 var klart messens mest overbevisende, med Luxmans D06U afafspiller, C700u forforstærker og M700U effekttrin, til en samlet pris på 180.000, så forventede man måske også at det blev godt, men igen blev man overrasket når man tænkte på det kæmpe rum der skulle spilles i. Prisen kendes ikke på Paradigm højttalerne endnu, men et kvalificeret gæt hedder en mindre Audi model.


 
KT Radio / Bülow Steensen
KT Radio havde allieret sig med BülowSteensen, og havde et ret så seriøst Mark Levinson Steup med, præsenteret af Claus Bülow. Der var tale om et forholdsvist ambitiøst setup rent prismæssigt, 886.000,- og det er uden kablerne fra Straight Wire medregnet.Og hvad får man så? To Mark Levinson 536 monoblokke, nærmere bestemt det europæiske sæt, for der findes ikke andre på det europæiske kontinent. Topforforstærkeren
No52, en Mark Levinson 512 cdasfpiller til beskedne 128.000, og så et sæt Revel Ultima Salon 2, der havde enorme mængder af plads at boltre sig på, og det fik de også udnyttet optimalt. Der blev spillet både fra computer og cd med stor overbevisning, og lyden var meget ren, kombineret med et stort lybillede. Revelhøjttalerne fik den kærlighed de fortjener, og selvom prisen måske er høj, så kunne potentielle kunder dog gå hjem med ro i sindet da der laves væsentligt billigere modeller. Anlæget, standere mv., alt var holdt i en klassisk og stilfuld sort/hvidgrå farvekombination, som selv højttalerne matchede, rent visuelt var det virkeligt flot også, og der skal lyde en lille klapsalve for at have prioriteret et enkelt anlæg og en masse stole i et rum hvor de fleste andre nok havde gået efter flere anlæg.


New Class D
 
Selvbyggerne blev heller ikke ladt i stikken dette år, NewClassD havde et sæt hjemmebyggede højttalere med Scanspeakenheder, solidcore kabling og Dulundkondensatorer, med til at demonstrere deres Dexa DAC 9 og forstærkermodulet NCVD-5. Der var lavet kabinet med i klar akryl så man kunne se hvad man fik, og omend de fleste nok vil vælge et mere lukket kabinet rent visuelt, så fik NewClass D fremvist deres komponenter på fineste vis.

DAC og forstærker baseret på New ClassD kostede 16.000,- stykket, men pris/ydelsesmæssigt var det måske messens bedste anlæg, lyden var i hvert fald svært imponerende. Lars Clausen er som altid flink at snakke med, og svarede på alle mulige og umulige spørgsmål imellem sine demonstrationer.


 
Nordic Audio
Nordic Audio havde messens måske bedste kompaktlyd. For demonstrationen stod direktør Michael Tarne og salgsansvarlig Ea Schausen hvis far står bag udviklingen af Nordic Audios Produkter, men på tragisk vis gik bort i en alt for ung alder kort før de første færdige højttalere landede i landet. Gida som firmaets første højttaler hedder indeholder for den nette sum af 7999,-. Wifi, bluetooth, analog indgang, optisk indgang og sub ud, en egendesignet basenhed, og noget usædvanligt for prisklassen en heftig AMT-diskant der tillader bassen at  skulle spille knapt så højt op i frekvensområdet, parret med en kraftig forstærker.Der blev demonstreret både højt og lavt, og uanset om der blev spillet plade fra en Rega RP 1 eller fra mobil med Bluetooth synes publikum at være imponeret over denne lille trådløse højttaler. Det var vi også, så forvent en test af Gida her på siden i løbet af vinteren.
 
Medlyd 

Medlyd havde to rum (i realiteten tre da de er nordisk distributør for Nordic Audio, og har faciliteret Nordic Audios medvirken) og de valgte i det ene rum at fokusere på Regas nye RX serie. Der blev spillet primært på RX3 højttaleren, om end at gulvmodellerne også blev luftet.Der var – naturligvis en Rega RP 6 pladespiller med Exact pickup til en spiselig pris på 12.000, og ligeledes elektronik fra Rega i form af en Elex R forstærker, og nauturligvis var der kablet med Regas eget Duet kabel. Herudover fremviste man specialmodeller i form af en pladespiller i Union Jack tema, og ikke mindst den stærkt limiterede Rega by Queen pladespiller der kun er kommet i 2000 eksemplarer, men alligevel har kunne holdes på en pris omkring 3600,-.

EC Living, en ny modulopbygget type system havde fået sit eget hjørne på gangen, og man havde herudover fløjet produktspecialist Matthias Roth  fra Electrocompagniet ind med det ene formål at stå til rådighed for potentielle kunders spørgsmål.

I det andet rum havde man et sæt JMR højttalere, og to Electrocompagniet Ampliwire 180 monoblokke, en ECP 2 RIaa fra samme, og også en norsk ECG-1 pladespiller. Man benyttede naturligvis lejligheden til at blære sig med Oppos HA-1 DAC/hovedtelefonforstærker, og tilhørende hovedtelefoner. Det lyder dyrt, men 30.000 for en monoblok, og ditto for en pladespiller er desværre ikke dyrt disse dage.

Medlyd har endnu ikke præsteret en dårlig lyd på en messe, og det gjorde de heller ikke her. Det var dejligt at opleve rutinerede vinylelskere, og ikke mindst udstyr der er realistisk for de fleste mennesker.


 
Phison Audio

Hos messedebutanterne fra Phison audio var man gået lidt mere heftigt til værks, der var investeret i dæmpeskum til hotelværelset, og dermed havde man fået kombinet både en rimelig udsigt og en acceptabel lyd. Man havde to spritnye produkter med, PD2 forforstærkeren med modulopbygning , og A220 effektforstærkeren.


PD2 er opbygget uden opamps og med DCservo der kan kobles ind og ud efter behov. Alt er  diskret opbygget. Modellen på messen havde DAC modul, men der kan også fåes med RIAA. Det er Phisons eget DAC modul der æder alt op til og med DSD256 og har flere digitale indgange, inkl USB og understøtter op til 32bit input.

Phison A220 er en dual mono konstruktion på 2x120 watt, fuldt balanceret, lige som forforstærkeren. Strømforsyningen bestod af 2x500VA og en lyttebank på 2x60.000uF.
Der blev spillet på Kado 1.2 højttalere og kablet med Kado også. Lyden var slet ikke så ringe i et så lille rum.


 
Studio Sound
Studiosound var en af de første forhandlere herhjemme til at gøre sig inden for seriøs digital forstærkning og PC audio, og den sti har de ikke veget fra siden. De havde et af messens fysisk mindste men mest vellydende setups. Messens bedste standerhøjttaler, Aether Audio/SP Tech Timepiece, laves desværre ikke mere, men den blev stadig brugt til at demonstrere Nuprime (NuForce's high end-serie) produkter på. Højttaleren spiller enormt åbent og hurtigt, kombineret med en meget dyb og massiv bund der er lige så nuanceret som resten af højttaleren. Der blev fremvist Nuprimes nye uDSD DAC der sælges for yderst studentervenlige 1500 kroner, så kan det vist fysisk muligt ikke blive billigere, og vi skal vist også op i +5000 kroner for at at finde andre DSD kompatible DACs på messen.En Auralic Vega og tilhørende streamer blev fremvist som eksempel på de mere highend orienterede digitale løsninger Studiosound kan præstere, men det var de to Nuprime IDa forstærkere, IDA-16 og IDA-8 der løb med opmærksomheden. Kombinationen af IDA-16 og Aehter Audio højttalerne var virkeligt god, men skræmmer prisen på IDA-16 (små 20.000 kroner) så er det da godt at man har valgt en model med halveret udgangseffekt til under den halve pris, og så ellers beholdt alt andet, i form af IDA-8.

IDA-16 er også et eksempel på hvor langt udviklingen er nået. Der er klasse A+D forstærker teknologi, understøttelse af DSD 5.6MHz, indbygget SAbres topmodel DAC, ESS 9018, og stadig 2x200 watt at gøre godt med i et kabinet der ikke er meget større end en mindre Bluray afspiller.

Ydelsen stiger og priserne falder, måske det der digital halløj slet ikke er så tosset endda. Vi skal i hvert fald nok have kigget på en IDA-8 over vinteren.

Som en Nerds.dk eksklusiv nyhed kan vi for øvrigt meddele at Timepiece højttalerne, hvis udvikling Karsten Eljkær fra Sudio Sound selv har været med til i tidernes morgen, vil blive sat i produktion igen, og vil kunne købes i starten af det nye år i følge pålidelige informationer fra Bjarke Milne, der udgør den anden halvdel af firmaet. Vi vil se meget frem til dem, og håber at prissætningen kan nærme sig et niveau der matcher elektronikken fra Nuprime.

 
Stylus Audio
Den nordiske distributør af en lang række highendmærker havde valgt et klassisk dobbeltsetup, og havde herudover valgt at medbringe danske Thomas Holm, der er hjernen bag de seneste generationer af DAC og forforstærkerdele i Jeff Rowlands produkter.

Der blev også fremvist hovedtelefoner fra Audeze, men det var helt klart de to voldsommme stereoanlæg der tiltrak sig opmærksomhed. Det første setup var netop med Jeff Rowland i form af deres nye Daemon forstærker, der fuldt ud levede op til sit navn, denne skribent kunne sværge på at de havde fyldt støbejern i den, tung som bare helvede var den i hvert fald. Den integrerede forstærker yder 2x1500 watt, og er dermed en af de integrerede stereoforstærkere på markedet. Prisen er lige så djævelsk, produktet er så nyt at det endnu ikke er endeligt prissat i europa, men vi skal nok regne med min. 250.000,.-.
Der blev spillet på en Moon 260D cdafspiller, AnalougeWorks Turntable two pladespiller som Stylus også har importen på med en Lyra Delos pickup, Audio Physics Virgo 25 højttaler, og Nordost Odin 2 kabler. Lad os afrunde lidt og sige mindst 400.00,-.

I den anden ende havde man en stor VTL s200 røreffektforstærker 144k, en TL 6-5 forforstærker også fra VTL, samt elektronik fra Aetherix i form af en Rhea RIAA og en Romulus Signature cdafspiller. Der var naturligvis både Brinkmann RIAA og Bardo pladespiller, og også Brinkmanns egen Pi pickup blev brugt. Der blev herudover benyttet en QB strømskinne og det hele blev spillet over et sæt YG Acoustics Carmel 2 højttalere og forbundet med NordOst kabler.
 


 
Tekni-Fi

Hos en af landets mest vinylelskende importører havde man naturligvis sørget for at der var nyheder nok at skrive om.

Man havde medbragt den nye Parasound Hint, en integreret forstærker der er til at betale, men stadig med et væld af muligheder, kombineret med den gode Parasound lyd. til 23.000,- får man stadig Sabres top DAC, RIAA, DSD256 understøttelse, hovedtelefonudgang, strømforsyning i dualmono konstruktion, og 2x160 watt.

Man havde også medbragt et par nye Pro-ject pladespillere, den nye Carbon pladespiller, her taler vi om et rigtigt fint produkt til under 4000,- kroner, og ikke mindst  en pladespiller med det meget mærkelige navn Digital - da der er en optisk udgang!. Denne uhyrlighed havde naturligvis en forklaring, at mange havde brug for en digital tilslutning uden om en RIAA, og så må man levere. Der var verdenspremiere på den nye Pro-ject Stream Box RS der understøtter Tidal, fremvisning af nye Grado hovedtelefoner, og fremvisning af den nye Peachtree DeepBlue2, der med sine 440 watt nok er tæt på at være verdens kraftigste bluetooth højtaler.

Der var kabler fra Wireworld (og en mand fra fabrikken var der også) til anlægget der havde PMC Fact 12 højttalere, omend at der også blev spillet på Twenty serien man alligevel også havde taget med, Roksan havde sendt folk med samt leveret et sæt Roksan K3 monoblokke, en DAC og integeret forstærker. Man havde premiere på en Pug tonearm der var monteret i en Xerxes 20 Plus pladespiller, og pickuppen var Grados nye Reference Master der til 8000 næsten var en budgetpickup på dagen. Der stod også Roksan på RIAA og hastighedsstyringen. Herudover havde man valgt at bruge en Torus Power RM 16 strømrenser, et produkt så godt at også her havde man valgt at sende en mand med for at kunen besvare spørgsmål fra potentielle kunder. Vi var i rummet af flere omgang, og det lød ret godt uanset hvad der var sat på af højttalere, om det var grejet, sammensætningen eller bare PMC der altid lyder godt skal være usagt.
 
 
Terton Audio / Lydspecialisten / HifiHuset
Dagens mest iøjenfaldende højttaler stod Terton Audio for. Orange Sopra 2, så nye at det var firmaets egne da de eksemplarer den danske importør skulle bruge dårligt nok nåede at lande i lufthavnen. 110.000 for så stort et sæt højtalere er måske ikke så dyrt, men man burde overveje en seriøs rabat med den meget hidsige orange farve - men kedelig var hverken lyd eller farve. Der blev brugt Isotek Mosaic strømrenser, der alene kostede 66.000,-. Der var kabler fra Chords Signature Reference serie og Naim produkter i spandevis, både en NAC 552 forforstærker til 225.000, en NAP 300 effektforstærker til 82.000, Naim DAC til 27.000, samt HDS og NDX server og streamer til en værdi af ca. 100.000, samt naim signalkabler. et diskret lille setup op til omkring 600.000 kroner.Ude på gangen havde man desuden et større display med en af Naims store salgssucceser, musiksystemt Mu-So som tiltrak sig en del opmærksomhed fra især de kvindelige gæster.

Geoff fra en af de store engelske forhandlere og Mark fra Naim havde været så venlige at lægge vejen og være behjælpelige med spørgsmål fra publikum i det godt fyldte demorum.

Det var rigtigt meget meget grej i velvoksen størrelse, men der er ingen der skal anklage Terton for at være useriøse med deres indstilling til messen.
 

Vassago Hifi
Hos den fynske forhandler havde man valgt et diskret, men stadig voldsomt system baseret på Bricasti elektronik. Der var to M28 monoblokke og en M1 forforstærker/DAC, En ripstreasmer som kilde, og en Gigawatt PC2 strømrenser, alt sat op på 3D Audio afkobling. .Højttalerne var et sæt Franco Serblin Accordo. Lyden var dynamisk og med hul igennem, men for 440.000 kroner skal der også gerne være smæk på. Den lille Accordo højttaler spiller ganske imponerende, og 56.000 er jo næsten billigt i forhold til hvad der ellers var. Samtidigt passede anlægget godt ind i rummet, og man havde formået at få æstetikken til også at spille ind.


Samlet set

Messen bød på en bred portefølje af produkter, gennemsnitsprisen kan måske virke høj, men man skal huske at her sælges drømme, og alle forhandlere spiller på deres bedste udstyr i håb om at kunderne flokkes til, og så køber en mindre model som der er penge til, indtil den dag hvor der er penge på kontoen til at købe topmodellerne. Det er dejligt at se at mellemklasseanlæg langsomt er begyndt at vinde indpas igen, det tyder på at branchen er ved at komme på fode igen efter mange års finanskrise. Samtidigt kan man stadig få sine lyster til voldsomme og ubetalelige anlæg styret, og der er prisbillige alternativer mange steder også.
Messen var stor, så stor at vi måtte bide denne artikel over i to dele, men det vidner blot om at udbud og fremmøde var udover det sædvanlige.

Vi glæder os til næste år, men tvivler stærkt på at det kan blive endnu mere voldsomt end i år.

For yderligere information, kontakt
Hifi & Surround
www.hifisurround.dk
 
 
 


 


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: