Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Nyheder fra Goldmund

Vi besøgte Goldmunds highend-stand på munchen-messen for at kigge lidt nærmere på en række nye produkter

På den nyligt afholdte High End Audio messe i München  var vi så heldige hos nerds.dk, at blive inviteret ind på det meget fornemme mærke Goldmunds stand for at høre om deres nuværende produkter.

Vi blev taget godt imod af deres salgsdirektør, og lidt efter kom Chairman Hr. Michel Reverchon og delte ud af guldkornene. Gennem 50 år har Goldmund produceret über-high-end i form af pladespillere, forstærkere og højttalere i den helt tunge ende.  Nu putter de det hele i den samme pakke og har opgraderet hele deres højttalerserie til at være aktive og wireless.

 Der er talte om de samme kendte modeller (Logos, etc.) og i helt samme udseende, blot nu med en tabsfri trådløs forbindelse (krypteret forbindelse med proprietær teknologi), DSP-processor og klasse D forstærkere inde i højttalerne.

Der benyttes naturligvis alle de kendte Goldmund teknologier, såsom Telos forstærkning og mekanisk grounding.

DSP processering bruges selvfølgelig til kontrol af højttalerenhederne i tidsdomænet, så da jeg nævnte at de da allerede måtte have nogenlunde styr på dette, da deres højttalerkonstruktioner jo allerede var færdigudviklede i forvejen, så fik jeg den mere avancerede forklaring: Det handler om at Goldmund kontrollerer group-delay på et ret højt plan.  Normalt skabes der små fold i fasegang ved delefrekvenserne, men det betragtes af andre producenter ikke som noget problem, fordi at den menneskelige hjerne fint er i stand til at bearbejde disse små fejl.

 Men ved at fjerne selv disse helt små, næsten ubetydelige fejl, så skal hjernen arbejde mindre, og stresses derfor meget mindre og opfatter simpelthen lyden som værende mere naturlig.
Direkte adspurgt blev det afsløret at der ikke er tale om overdrevet skarp filtrering - maksimalt 3. orden, hvilket er væsentligt lavere end normalt ved aktiv deling i det digital domæne -  men det handler altså primært om ovennævnte korrigering af group-delay i tidsdomænet.

Hr Reverchon fortalte at de rent faktisk kunne få deres højttalere til at gengive firkant-kurver hvis det var nødvendigt. Og nu er firkant kurver jo ikke noget man som sådan lytter på, men siden at dette normalt ikke er muligt så beviser det at Goldmunds DSP kontrol virkelig kan nogle ting.Hvis man er mere interesseret i de helt frække detaljer, så kan man læse meget mere på deres hjemmeside.
Her er teknikken faktisk er beskrevet ret detaljeret med white-papers etc. Goldmund er ikke blege for at dele ud af deres viden og dele deres patenter her, da de er rimeligt sikre på at det alligevel er ret svært at kopiere.
Da jeg spurgte om de havde nye designs på vej, altså højttalere i andre udseender end det de har haft i de sidste mange årtier, så kunne de først ikke forstå hvad jeg spurgte om, og da de forstod det kiggede de bare underligt på mig – og så forstod jeg hvilken slags konservatisme Goldmund arbejder ud fra. De har jo udviklet en række teknisk perfekte produkter, så det er der jo ingen grund til at ændre ved.

Man får det indtryk at Goldmund virkelig har undersøgt alle tekniske løsninger og virkelig er kommet frem til det perfekte resultat i alle detaljer af deres produkter.  F.eks. benyttes aluminium-kabinetter til alle deres højttalere. Det virker lidt voldsomt, men Goldmund har selvfølgelig valgt dette af teknologiske årsager. Som Hr. Reverchon forklarer så har et side-panel i aluminium en meget præcis og kendt resonsans, og den kan man selvfølgelig dæmpe ved at spænde den de rigtige steder. Disse resonanser ændrer sig ikke som følge af ændringer i luftfugtighed eller temperatur (i hvert fald i meget lille grad) såsom f.eks. træ gør, og derfor er disse resonanser meget nemmere at kontrollere med aluminium. Det giver god mening.

Goldmund er meget bevidste om værdien af schweizisk præcision og håndværk.
De har ingen store maskiner på deres fabrik, for alt samles tålmodigt i hånden af det ca 20 mand store firma.
Der benyttes mange af de samme arbejdsmetoder som den schweiziske ur-industri, ganske simpelt fordi at ”det er bare sådan at man gør tingene i Schweiz”. Da alle dele er udført med meget høj præcision deler Goldmund underleverandører med blandt andre Patek Philippe.

Med skiftet til aktive  trådløse højttalere er kundesegmentet stadig den samme; folk som er klar til at betale gode penge for sublim lyd. Og Goldmund har allerede erfaret at selv de mest hardcore audiofiler, er helt okay med at gå trådløst. Salgsdirektøren forklarer at det godt nok kræver en lille smule overtalelse at få deres kunder til bare at lytte på de trådløse højttalere til at starte med, fordi at de selvfølgelig er skeptiske.
Men når de opdager at lyden stadig er lige så god som de separate komponenter, og når de samtidig kommer i tanke om at de ikke skal tænke på forstærkere og kabler og samspillet mellem alle disse ting, ja så bliver beslutningen som regel taget.

 Det hjælper selvfølgelig også at det er nemmere og pænere uden alle de kabler, og så bliver konen jo også glad...og det er jo også en hel del værd.

Man skal nu altså også have den store pengepung frem for cirka priserne på Goldmunds højttalere er 6.000 CHF (SchweizerFranc) for model Metis Nano Wireless, som er en bagkanal eller køkken højttaler, og ca. 50.000 CHF for Logos Tower Wireless.

 Jeg må indrømme at jeg ikke lige turde spørge om prisen for den helt store model Apologue Anniversary, men uanset hvad den er så kommer der en tekniker hjem til dig og justerer den ind ved køb.

Det skal måske nævnes at Goldmunds stand på High End Audio messen i München kun var en fremvisnings stand. Det ligger ligesom i dette mærkes natur, at selv en messe af denne kaliber ikke opfattes som et egnet sted at demonstrere deres produkter -  dette skal naturligvis ske under lidt mere kontrollerede forhold.

Goldmund har ikke nogen repræsentation i Danmark, og du kan heller ikke høre det i Sverige eller Tyskland.
Til gengæld vil de meget gerne byde deres potentielle kunder velkomne på deres kontor og fabrik i Geneve, og her er jeg sikker på at man vil kunne få sine hedeste hi-fi drømme opfyldt.

Læs mere på http://www.goldmund.com/en


 

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: