Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Hifi & Surround 2016 – pladespillere m.v.

Jan Nielsen tager et nærmere kig på det analoge medies tilstedeværelse på årets Hifi & Surround messe

Pladespillere var mere undtagelsen end reglen på årets hifi udstilling. Nogle steder havde jeg på fornemmelsen, at det mere var til ”pynt” end reelt noget der blev spillet på. På den anden side, så var der flere steder kun pladespillere. Som modsætning meldte AB Audio konsekvent ud ”Nu har vi haft pladespillere alle årene. I dag har alle det, så vi holder os til CD!”. Sagt med et glimt i øjet, men noget var der nok om det. Jeg må dog sige, at de store Sonus Faber hos AB spillede fint – også med CD som medie.

Men her vil jeg primært holde mig til de analoge medier. Dem var der mange af, så hvis jeg skulle have overset noget, så undskylder jeg på forhånd. Enkelte steder så jeg pladespillere, men nåede ikke at høre dem. Generelt var de dog flittigt brugt. Jeg hørt dog enkelte kritiske røster blandt de besøgende, der talte nedladende om ”snurre rundt musik”. Tja – lad dem, de ved ikke bedre!


H.H. Mørch stod i hjørnet som sædvanligt med alle de flotte arme. Jeg bemærkede specielt den sorte version af DP8, der bare ser så rå og farlig ud. Den spiller sikkert lige så godt, som den ser ud. Fik en lille snak med Mørch om silikonedæmpningen og om hvordan man tjekker og evt. tilføjer silikone til liften. Altid hyggelig at snakke med H.H. Mørch og tænke tilbage til de gamle dage, da han var en af de danske pionerer på analogområdet. Husker den gamle Fona medarbejder i Valby der ikke vidste hvad en Mørch pladespiller var, ”Den er nok snart væk” sagde han. I dag er Fona væk, men Mørch er der stadig! Således fik vi også lige snakket om Mørch pladespilleren og om hvordan, man lige fikser en sådan, der har stået gemt nogle år på en hylde.


Rega og Bent Sejbæk skal også være der, når der er udstilling. En af de bedste nyheder var, at priserne på Rega var sat ned grundet Brexit og det billigere engelske pund. En anden nyhed var, at nu sidder der også den bedre 24 Volt motor i den lille RP1.  Men ellers er der jo efterhånden et hav af modeller at vælge imellem. Jeg fokuserede også lidt på deres RIAA forstærkere, hvor især Aria virker interessant med 2 helt separate forstærkere til hhv. MM og MC pickupper. I Medlyds rum lyttede jeg på RP3 sat til et mindre Rega anlæg til omkring de 35.000 for det hele. Nok ikke super afslørende, men der blev spillet musik, så man kunne slappe af og nyde den gamle ”Jazz at the Pawnshop”. Fik også en lille snak med Bent Sejbæk om REGAs toppickupper Apheta II og den helt nye Aphelion, som blander sig i koret af de bedste pickupper i verden.   


Technics er på banen igen. Selv om den nye SL-1200 GAE nok minder meget om den gamle kendte SL-1200, så er alt lavet nyt og forbedret. Det er stadig en flot pladespiller, men jeg syntes umiddelbar den virkede lidt mere discoagtig end rigtig hifi. Det var den svenske repræsentant ikke helt enig i, og han understregede, at det var en komplet hifipladespiller hvor alt var optimeret. Efter at have følt lidt på den og kigget nærmere på opbygningen, må jeg give ham ret. Den er lækker, tung og med den kvalitet, som mange forbinder med Technics. Det benyttede Technics forstærkerudstyr var også som en tidsrejse tilbage til 80’erne. Især de meget store VU metre på den store effektforstærker er ikke noget man sådan lige overser.


Exotic Audio havde to anlæg sat op. I den ene ende viste de deres bud på en komplet god pladespiller i den overkommelige prisklasse, som de mener ligger omkring de 16.000 kroner. En Acoustic Signature Primus med egen arm og en Benz Ace L. Den spillede fremragende, men man skal også regne med at investere i en MC/RIAA, hvis ikke man har en sådanI den anden ende af lokalet var der en Feickert Woodpecker monteret med 2 arme. En Helius Omega Silver Ruby med en ZYX 4 D Premium og så en Acoustic Signature 5000 arm med en Benz LP. Begge kombinationer af arm / pickup befinder sig i den højere pris- og kvalitetsklasse omkring de 45.000 til 50.000,- kroner, men så er man også oppe i en kvalitet, hvor musikken fra pladerne bliver en udsøgt fornøjelse.


Der blev spillet via en EAR 324 transistor RIAA og jeg hørte primært via ZYX pickuppen. Absolut flot og meget transparent, selv om de benyttede bånd højttalere var noget usædvanlige. Det korte lyt til Benz LP var trods lidt brum mere organisk og letflydende, men sådan er det med pickupper og arme, der er stor forskel på lyden.


Hos Audiphile.dk / Stylus var jeg forbi lørdag, da de spillede CD. Jeg brød mig ikke meget om lyden via de amerikanske YG Acoustic højttalere. Måske var det musikken, for lyden var noget bedre søndag. De spillede på en Brinkmann Bardo direkte drevet pladespiller. I modsætning til typiske DD motorer er der her tale om en forholdsvis svag motor koblet til en tung pladetallerken. Spændingen justeres faktisk ned, når ført pladetallerkenen er oppe i omdrejninger. Bardo kommer normalt med egen strømforsyning, men her var det den usædvanlige RöNt II med rør, der var koblet på. Regn med en pæn ekstrapris i forhold til de 65.000 SEK Bardo koster. Arm og pickup var også fra Brinkmann. Armen 10.0 er en dual pivot type med dæmpning og pickuppen var en Pi MC low output. Det hele virkede yderst tiltalende og absolut vellydende via VTL elektronik. Brinkmann har da også haft 30 år på markedet og har i dag et stort udvalg af produkter. Se mere på http://www.brinkmann-audio.com/


Project var nærmest alle steds nærværende. På mellemgangen stod der flere modeller. Her fandt jeg også en ny opretstående pladespiller. Det virkede nærmest naturstridigt, men den kunne spille. Inde hos Hifishack spillede de på den flotte Project RPM10 Carbon. Der sad en Grado Sonata pickup på og lyden var der ikke noget at udsætte på, selv om de benyttede højttalere i mine ører var lidt tamme i lyden. Elektronikken var fra danske Sonny Andersen i form af de meget flotte Phison Audio forstærkere. For en gang skyld ikke en PWM forstærker, men ægte klasse AB udført i nydeligt stilrent design. Forforstærkeren bød på både DAC og RIAA. Se mere på deres hjemmeside her: http://www.phisonaudio.dk/


Hos Now-in-Stero fandt jeg et nyt mærke på det danske marked. Perpetuum Ebner eller blot PE Ebner. Den danske importør havde medbragt topmodellen PE 4040 monteret med en arm fra Thorens og en Ortofon 2M Bronze. Pladespilleren byder på en tung pladetallerken med et magnetaflastet leje. Prisen for det hele er 39.990 og hvis man ønsker det kan der monteres en anden pickup. 


Hos Connaisseur AV fandt jeg et andet nyt mærke. Gold Note fra Italien laver flere pladespillere, arme og pickupper samt forstærkere. Der var ikke nogen som spillede, men jeg fik kigget på dem og talt lidt med Vitus. Især den store topmodel Bellagio Reference var imponerende og så er det ikke engang topmodellen. Tung og sort med mulighed for montering af 2 arme. Men ellers der de mindre modeller Valore og den flotte Mediterrano med meget flot træarbejde.


 Apropos Vitus så fik jeg oplyst. at deres nye RIAA i reference serien kommer med 2 indgange, med mulighed for en 3. Hvad der så kom som noget af en overraskelse er, at denne 3. indgang om ønsket kan tilpasses tonehovedet fra en spolebåndoptager. Nu da super optagelser på spolebånd (38 cm/sek 1/2 spor) er tilgængelige, kommer dette som et naturligt tiltag. Det kræver godt nok et indgreb i båndoptageren, men lur mig om ikke andre også kommer med tilsvarende løsninger.


Hos TekniFi var der kun pladespiller. En Fletcher med egen arm og en Grado Sonata. Via Manley RIAA var lyden meget dynamisk på bla. Muddy Waters ”Little Schoolgirl”. Samtidig må jeg dog sige, at det var et af de steder jeg hørte mest støj og forvrængning fra pladerne. Billedet forklarer nok noget af problemet. Pladerne og afspilleren bør holdes rene og man skal behandler pladerne ordentligt.

Totalt var det en god udstilling med masser af godt udstyr. Jeg forstå det er svært at sætte op og justere. Det hele foregår under tidspres. Alligevel var der nok nogle udstillere som kunne have fået bedre lyd ud af pladerne, ved lidt mere omhyggelighed. Næste år håber jeg der kommer endnu flere, for der var da lige et par stykker. 


High Performance viste også en nyhed. Thales armene har jeg set før. Deres specielle konstruktion forhindrer fejlsporingsvinklen ved at dreje hele huset under afspilning. Men her så jeg så for første gang deres egen pladespiller. En meget elegant og enkel konstruktion. Der er tale om en remdrevet afspiller med batteridrift.  Den var monteret med en af mine favorit pickupper - en Dynavector DV XV-1s. Desværre blev den ikke benyttet de 4-5 gange jeg kiggede forbi. Til gengæld var der masser lyd fra både Wilson højttalerne og de små Devialet Phantom højttalere. Jo, det var imponerende, men denne gamle sure mand så gerne, at de skruede lidt ned for lydtrykket og op for musikken.


Audiophile.dk / Gryphon holdt lykkede demoer, hvor man skulle have billet. Det lykkedes mig sidst lørdag at få en, men mange som ikke kom ind, var utilfredse. Der stod en Brinkmann Bardo pladespillere nede i hjørnet, men de spillede ikke på den da jeg var der. Men ellers var hele den ene langvæg fyldt med top end Gryphon udstyr og en Antileon EVO trak mellemtone og diskanter i de store Trident II højttalere. Indbyggede forstærkere på 500 Watt pr. side  trak de 4 stk. 8” bas højttalere. Det spillede mildt sagt fantastisk. Placeret nogenlunde i sweet spot var der et stort meget åbent lydbillede. Lyden kom fri af højttalerne og det hele var tydeligt ubesværet og dynamisk. Her behøvede man ikke lytte efter fejl, musikken var i højsædet og man slappede bare af.  Absolut messens bedste lydoplevelse, men også det dyreste og største anlæg. Kun de færreste har plads til 1,93 meter høje højttalere på 237 kg stk. Prisen snakker vi ikke om!

Tak for denne gang!
Det var en rigtigt god udstilling med mange gode produkter og mange besøgende. Flere udstillere havde gjort rigtigt meget ud af det. En udstilling kan kun være en smagsprøve. Det er der hjemme man skal kæle for opsætning og optimering. Men der var mange ting som gav appetit på mere. 
Sjovt nok var det for mit vedkommende ikke en pladespiller eller pickup der fristede. Nej, jeg faldt for de meget usædvanlige in-ear hovedtelefoner fra AudioFly. Topmodellen AF1120 til ca. 5.500 kr bød på hele 6 transducere per kapsel. Lyd kan også nydes på farten og den kvalitet de leverede var absolut imponerende.
  


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: