Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Besøg hos SAS Audio

Bag importen af nogle af de største mærker står Erik Hansen, en af branchens bærende kræfter


For nogle mennesker er hi-fi som hovederhverv en forbigående beskæftigelse, for andre er det en passion der bliver ved hele livet. Vi fik fornøjelsen af at besøge SAS og direktørens eget private lytterum hvor der både evalueres produkter og forberedes produkter til kunderne.

Bag Scandinavian Audio Systems, SAS, står Erik Hansen. Erik Hansen er en af veteranerne i branchen, han har både solgt Ampex spolebåndoptagere, kassette- og spolebånd, været salgschef hos Ortofon og haft CBC Audio sammen med en af dansk hi-fi’s andre tunge drenge, Per Magh.
Dengang havde man blandt andet Mission, Cyrus, Musical Fidelity og Martin Logan, men det produkt der har holdt ved næsten hele vejen er Rotel som Ortofon havde importen på da Erik Hansen var ansat der.

I 1993 blev han direktør i Verity Norden, her var produkter som Roksan, Chord og gamle kendinge som Cyrus og Mission at finde.

Gennem en lang karriere får man en del præferencer og holdninger. Og det skinner igennem med det sortiment som SAS Audio har. “Service er det vigtigste!” siger Erik Hansen, og det kan der være noget om når man har importen på dyre sager som NordOst. Her er der klare retningslinjer, livsvarig garanti, og serienumre på alt. NordOst anser selv kablerne for at være en komponent på niveau med højttalere eller en forstærker, og derfor skal servicen også følge med.
Midt på gulvet i lytterummet står en større konstruktion med en masse små LED lamper, og en masse kabler tilsluttet. Forsigtigt for vi spurgt om hvad der i kroner og øre er tilsluttet til den Cable Cooker som aggregatet er, og har monteret en hel del NO kabler i den dyre ende. Svaret understøtter desværre teorien om at high-end er dyrt, for kablerne, der ikke engang er det allerdyreste som NordOst kan præstere, udgør ganske vist samtlige tilslutninger til et komplet setup, men prisen er også syvcifret. Men så bliver det også leveret tilspillet.

Men prisen er tydeligvis ikke afgørende, for Erik Hansen er nærmest endnu mere passioneret i stemmen når talen falder på hjertet i hans eget anlæg, Rotel. “Det er desværre stærkt undervurderet her i Danmark” siger han, og lytter man lidt på demoanlægget der er udstyret med et sæt Elac højttalere, så forstår man hvad han mener. Lidt sjovt med tanke på at Rotel forstærker og Elac højttalere prismæssigt kun koster brøkdele af kablerne der står og “koger” ved siden af.Og selvom at man ikke er i tvivl om at Rotel, der på trods af asiatisk produktion stadig udvikles i England, er et hjertebarn for Erik Hansen, så er det dog tyske Elac der synes at fylde mest. “De havde jo danske kabinetter en overgang, men de får det stadig lavet i Europa”. Elac er egentlig et familieejet firma, men blev solgt sidste år. Her valgte man også at fejre sit 90 års jubilæum med Miracord pladespilleren, som er udviklet af den samme mand som Elac oprindeligt havde til at lave pladespillere.

Mange vil dog nok mest kende Elac på deres højttalere med den meget karakteristiske JET bånddiskant, der nu er i 5. generation, og ikke mindst XR basenhederne i de større modeller der med deres noget anderledes design står stærkt visuelt. At Elac så var med til at bringe bånddiskanthøjttalere ned i et prisleje hvor alle kan være med er så noget helt andet. Under samtalen er der heler ingen tvivl om Erik Hansens passion for Elacs produkter, stort som småt, billigt som dyrt.Demorummet er lidt en sjov størrelse hvor der også findes en del andre mærker - “Bare det spiller godt, så gør det ikke så meget om jeg selv har importen på det, bare det giver det bedste resultat. Musikken er jo det afgørende". En sjældenhed med den type anerkendelse af konkurrenter og kollegaer, men de gamle dyder er altså ikke helt døde endnu.

SAS Audio har også distributionen af Copland, endnu et af de danske mærker der lever en diskret tilværelse. Copland laver elektronik i mange former, og kendes for deres anderledes cd-afspillere, og meget diskrete rørbestykkede forstærkere. De har som en af de eneste på markedet en rør DAC/forforstærker med DSD afspilning, og selvom programmet ikke er voldsomt, så er der en klar og gennemgående design- og lydfilosofi i tingene.

 

DSPeaker er også en relativt ny tilføjelse til sortimentet, og bringer automatisk subwooferkorrektion ned på et niveau hvor alle kan være med teknisk og rent funktionelt. De har derudover også en hovedtelefonforstærker med virtuel surround sound der som en af de eneste produkter på markedet anerkendes af både Dolby og DTS som “ægte” surround sound.

 

Produktsortimentet synes at leve helt op til Erik Hansens egne ideer om god lyd, og stort set alle prisklasser dækkes også. Det er dog stadig lidt mærkeligt at opleve et demorum hvor elektronikken er rigtig fornuftig til prisen, højttalerne er en halv-dyr specialudgave, og kablerne koster det samme som en bil. Men man må sige at også i demorummet lever SAS op til sin grund-ide om at det er lyden der er det afgørende for valget af udstyr, og den lyd der opleves i demorummet her må også siges at være i den bedre ende af private forhandler-demorum der ellers har det med at være ren fremvisning uden hensyntagen til performance.

Det var en særdeles hyggelig eftermiddag hos SAS, men det bliver nok yderst problematisk at overtale den bedre halvdel derhjemme til at optage lån i boligen for at kunne købe et par nye kabler.

 

 

 For yderligere information, kontakt
SAS Audio
www.sas-audio.dk

 

 

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.