Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

For-, effekt- og integreret.

Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf tobi0913 » tirs mar 21, 2017 22:07

Jeg har været heldig at få skaffet nogle dynaudio excite x18 billigt.
Jeg er nu på udkig efter en god forstærker til dem. Jeg vil helst undgå at købe en forstærker over 10000 kr. Faktisk vil jeg gerne ned på de 5-7 tusind kroner hvis det kan lade sig gøre. Dog vil jeg også gerne udnytte mine højtaleres lydkvalitet.
De skal kunne spille en lille stue op på de 20-25 kvadratmeter. Da det er en lejlighed jeg flytter ind i kommer jeg aldrig til at spille helt vildt højt. Dog kan jeg godt lide at give volumen lidt gas nogle gange.

Jeg har virkelig ingen kendskab til hvordan man vælger en forstærker og hvor mange watt er nok. Jeg har dog kigget på yamaha as701 og as801.
Ekstra features er jeg egentlig ret ligeglad med men en dac ville være en bonus.  :D
Jeg synes virkelig denne her hifi verden er kringlet og besidder mange modsigende svar så jeg håber i kan tilgive min uvidenhed.
tobi0913
Nyt medlem
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: tirs mar 21, 2017 21:15

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf PFJ » ons mar 22, 2017 05:44

Hej Tobi.....

Jeg er ret farvet på dette her punkt.....men min anbefaling vil være hegel, det ligesom om dynaudio og hegel er skabt til hinanden.....men hvis du bor et sted, hvor du har mulighed for at lytte til hifi, skulle du gå ned og få en lytter og selv bedømme hvad lyder bedst af forstærker til dine dynaudio....
PFJ
Medlem
 
Indlæg: 67
Tilmeldt: søn nov 08, 2015 18:58
Geografisk sted: Eastjutland

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf Kim Olsen » ons mar 22, 2017 10:00

Altid, altid tag forbi en forhandler og lyt. Ja, de er sælgere, men de har også mange års erfaring i hvad der passer sammen, og til de fleste kunders behov.

Når det er sagt, så synes dit budget at være lidt voldsomt ift. et sæt Excite, så måske du i stedet skulle overveje hvordan du gerne vil afspille, og så tage den derfra, eks. købe en forstærker og så en DAC eller CDafspiller ved siden af, sådan at du ikke skal skifte det hele når du en dag vil opgradere.
Krone siger du? nej den har jeg ikke på hovedet, den står der med skriften "DC300"
Brugeravatar
Kim Olsen
Administrator
 
Indlæg: 2525
Tilmeldt: ons okt 19, 2005 19:17
Geografisk sted: The man cave

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf tobi0913 » ons mar 22, 2017 16:36

Mange tak for jeres svar.
Jeg troede ellers at jeg skulle op i den prisklasse for at køre de højtalere.
Mht. at du mener mit budget er voldsomt går jeg ud fra at du mener at det kan fås meget billigere?
Højtalernes iec powerhandling lægger på 175 watt. Jeg synes bare at jeg har læst at man gerne skal have 1-2 gange så mange watt som ens iec power handling. Er det forkert? Det er måske kun hvis man skal spille størrere rum op?
Jeg vil følge jeres råd og tage et smut forbi av-connection her på mandag. Der har jeg kun oplevet god service.  :) I forhold til hi-fi klubben (host...host)
tobi0913
Nyt medlem
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: tirs mar 21, 2017 21:15

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf tobi0913 » ons mar 22, 2017 17:55

Egentlig vil jeg bare gerne have muligheden for at afspille højkvalitets filer fra min pc. Derfor ville en dac i sig selv være nok. Jeg vil dog også gerne have muligheden for at kunne tilføje en pladespiller senere hen.

Har i evt. nogle forslag til et specifikt setup?  :)

Og er det smartere at købe effekt og forforstærker hver for sig i stedet for at købe en integreret forstærker?

Jeg vil gerne have at det bliver så billigt som muligt men samtidigt vil jeg også gerne udnytte mine højtaler optimalt
tobi0913
Nyt medlem
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: tirs mar 21, 2017 21:15

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf DJakob » ons mar 22, 2017 21:49

Nu ved jeg ikke om du vil købe nyt eller brugt?

Rega laver noget lækkert til prisen, og kan også findes brugt til rimelige penge.

Fra ny:

https://tapeconnection.dk/product/rega-brio-2017-7548/

https://tapeconnection.dk/product/rega-dac-r-5887/

den lidt ældre model Brugt:
http://www.dba.dk/forstaerker-rega-brio ... 029793911/
Djakob
DJakob
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 288
Tilmeldt: fre apr 23, 2010 21:04
Geografisk sted: Kbh. V

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf tobi0913 » ons mar 22, 2017 23:20

Tak for svaret Jakob. Den dac er lige i den dyre ende i forhold til hvad jeg selv havde tænkt. Ville en dacmagic 100 ikke fungere fint? Jeg synes også jeg har læst at der ikke er den store forskel på dacs når man når en hvis prisklasse. Men det er vel ret omdiskuteret eller?  :)
tobi0913
Nyt medlem
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: tirs mar 21, 2017 21:15

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf Gekkofinger » tors mar 23, 2017 16:37

tobi, jeg ville nok ofre lidt mere på en bedre DAC: Ret vigtig når du kaster filer efter den. En brugt, nyere DAC, måske den nævnte Rega eller lign. Kan fås for rimelige penge. Personligt er jeg en sucker for klasse A, her kunne Vincent og XTZ være et bud. Ellers ud at hør noget af, lån det med hjem! Dit spørgsmål er klassisk hififorum og altid svært at svare på. Alle kommer med deres ideer og preferencer.....
Brugeravatar
Gekkofinger
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 300
Tilmeldt: fre maj 08, 2015 16:35

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf Nrik » fre mar 24, 2017 10:57

Følsomheden på 86 dB indikerer en effekt på minimum 90 watt i 8 ohm.
Kompakte to-vejs basrefleks'er lyder dog bedst med masser af strøm og effekt ( i modsætning til store/lukkede/gulvhøjttalere der er noget nemmere at trække) så vælg gerne en forstærker der er meget kraftigere.

Dynaudios klang er tør og præcis, så hvis du ønsker en 'våd' og fed bas, så skal du vælge en forstærker der farver lidt i den retning. Jeg oplever at mange begyndere synes at kostbart hifi med f.eks. Dynaudio lyder 'tyndt ' eller 'spidst'. Som Kim skriver er det godt at gå ud og lytte lidt, ideelt set i butikker hvor de også sælger Dynaudio. Husk at tage dit yndlingsmusik med på CD eller USB eller noget.
Nrik
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 481
Tilmeldt: tors dec 01, 2005 23:29
Geografisk sted: København S

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf tobi0913 » fre mar 24, 2017 15:38

Mange tak for jeres svar.
Jeg var nede i avconnection i dag og lyttede til mine højtalere med rotel a-12, som ekspedienten kunne anbefale mig.
I mine ører lød det meget godt. Jeg lyttede også til en Yamaha forstærker til omkring de 4000 Kr. Den synes jeg ikke lød nær lige så godt. Men det er der jo heller ikke noget at sige til når, man tager prisen i betragtning. :)
Nrik du skriver at jeg får brug for minimum 90 watt i 8 ohm, hvilket bringer mig til mit næste spørgsmål. Mine højtalere er i følge dynaudios hjemmeside 4 ohm. I avconnection og på et par andre hjemmesider står der dog 8 ohm. Det må vel være en fejl? Men hvor mange watt får  jeg minimum Brug for hvis vi antager at højtalerne er 4 ohm?
Ekspedienten fortalte mig også at færre watt, med en bedre strømforsyning ofte er bedre, end mange watt med en svageste strømforsyning.
Og så lige et sidste spørgsmål :)
Snyder jeg mig selv for god lyd hvis jeg køber den rotel a-12?
Den lød skam godt men hvis jeg kun udnytter 50 procent af mine højtalere vil jeg da hellere ofre lidt flere penge.

Jeg vil gerne lige takke jer for jeres venlighed på det er forum. Jeg synes alle sammen i bidraget med nogle gode råd. Det er sgu dejligt!
tobi0913
Nyt medlem
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: tirs mar 21, 2017 21:15

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf Gekkofinger » fre mar 24, 2017 16:40

Personlig, ville jeg vælge en separat løsning. Altså DAC for sig og forstærker for sig. Selvom den Rotel måske er lovende, en alt i én løsning, vil det andet være mere fleksibelt. På sigt vil en dyrere forstærker, uden dac, måske holde i mange år. Hvis du kaster 6000 efter en brugt integreret amp får du virkelig noget for pengene. Og så opgraderer med en dac er du rigtig godt kørende! Men....det er jo skruen uden ende. Jeg køber kun brugt, næsten, og føler aldrig at jeg er blevet snydt. Men på den anden side, du er lige startet? med hifi og skal finde din vej....
Brugeravatar
Gekkofinger
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 300
Tilmeldt: fre maj 08, 2015 16:35

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf Nrik » fre mar 24, 2017 16:50

Ja det er faktisk lidt mærkeligt: på Dynaudios side står der 4 ohm, men følsomheden er angivet målt ved 2,83 Volt RMS. Det er vist en smutter, og der må menes 8 ohm. Men skriv evt. en email til Dynaudio, med mindre at der er noget skummelt ved "Jeg har været heldig at få skaffet nogle dynaudio excite x18 billigt"  :lol:

De 90 Watt er baseret på ca 10 x driftseffekten, som beregnes ved at fordoble de 1 Watt (2,83 Volt RMS i 8 ohm) for hver 3dB man skal under 96 dB. Mindre kan gøre det, men hvis der ikke er headroom nok til musikkens spidser og hvis du spiller lidt højt en dag, så er der større sandsynlighed for at du brænder diskanterne af.

Ekspedientens forklaring er en halv sandhed: Større strømforsyning er ALTID bedre, men færre watt er ikke i sig selv bedre, og i dette tilfælde ( hvor der måske er for få watt) er det ikke sandt, pga. ovenstående situation. Men altså, det kan være at de 2 x 60 watt er nok til dig, det finder du ud af efter din første spille-højt rødvins/øl-aften.

At Yamaha'en lød anderledes skyldes nok i høj grad, at netop Rotels forstærkere typisk har en varm klang, og at Yamahas typisk har en lys klang. Det ligger i kredsløbsdesignet og strømforsyningne, men ikke i antallet af watt eller apparatets pris, og din oplevelse understreger netop det jeg beskrev i mit forrige indlæg.

Mit råd: Find penge til en Rotel med lidt flere watt, eller start med den der A-12'er og pas på ikke at presse den for meget.
Nrik
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 481
Tilmeldt: tors dec 01, 2005 23:29
Geografisk sted: København S

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf tobi0913 » fre mar 24, 2017 17:05

Det lyder egentlig som en god ide at købe brugt. Hvis jeg finder noget godt brugt til prisen tror jeg det er det som jeg vil gøre :D

Der er skam heldigvis ikke noget skummelt i at jeg fik dem til den pris Nrik hahaha :lol:
En venlig bekendt valgte at sælge dem til mig for 8000kr. fordi han ville opgradere og syntes at jeg skulle have noget godt at starte med.

Dejligt med nogle afklaringer. Tror jeg vil sende dynaudio en besked :wink:
tobi0913
Nyt medlem
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: tirs mar 21, 2017 21:15

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf tobi0913 » ons mar 29, 2017 15:01

I følge dynaudio er højtalerne 4 ohm, så det er ikke en fejl.

Jeg har lige fundet en billig brugt Nad c272. Hvordan tror i Nad vil fungere med dynaudio?  :)

Jeg har også fundet en brugt Nad c352. Den hælder egentlig mere til da det er en integreret forstærker. Det ville gøre det lidt billigere i forhold til mit budget.

'Spørgsmålet er bare om de vil lyde godt med mine dynaudio.

Det er ikke fordi jeg er fastsat på nad men de er bare lige til salg her nede i sønderjylland hvor jeg bor.
tobi0913
Nyt medlem
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: tirs mar 21, 2017 21:15

Re: Nogen som kan hjælpe en forvirret hi-fi begynder?

Indlægaf Nrik » tors mar 30, 2017 07:35

Selvom de er 4 ohm så gælder følsomhedsangivelsen stadig, og du skal derfor stadig sigte efter en høj effekt, ca 90 watt.
Det dømmer nok den integerede NAD som du foreslår ude.

Selvom Rotel er et hak bedre i mine ører, så har NAD har også en lettere behagelig klangbalance, så det tror jeg også ville gå fint med Dynaudio.
Nrik
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 481
Tilmeldt: tors dec 01, 2005 23:29
Geografisk sted: København S

Næste

Tilbage til Forstærkere


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: