Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

"Ren" strøm på 3 sal.

Rumkorrektion, akustik, jitter, ren strøm m.m.

"Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf DJakob » ons okt 29, 2014 21:43

Hej Nerds  :)

Jeg kan næsten ikke forestille mig at være den eneste hifi-entusiast der står med den udfordring at mangle en korrekt jordet forbindelse i min bolig. Jeg har det, nogle fagfolk vil kalde en "nullet" jording ude i elskabet. Minusset ved det er, at jeg nemt får alle mine naboers støj fra deres vaskemaskiner, tørretumblere og andre strømkrævende apparater lige ned i mit anlæg og ud i mine sarte ører.

Jeg er ikke interesseret i at jorde mit anlæg til radiatoren, kan ikke trække et kabel udenpå hus muren og banke spyd i jorden nede i gården, og er ej heller lyst til købe en strømsugende PSU, hvad har jeg så af muligheder?

Indtil videre har jeg fået det råd at dedikere en selvstændig gruppe til mit anlæg, så langt så godt.

Jeg ved ikke særlig meget om strøm og dens natur, men har hørt at al afskærmning er afhængig af en jordet forbindelse, er der noget om dette?

I forhold til støj grundet en nullet jording, kommer netfiltre, strømrensere osv til deres ret i denne forbindelse?

Jeg tænker at jeg har 2 muligheder:

1. Forsøge at skabe de bedste forudsætninger med den nullede jording.
2. Forsøge at skabe de bedste forudsætninger uden den nullede jording.

Er der nogle af jer herinde som har været i min situation, og har fundet frem til en rigtig god løsning? (Ikke Helle Thorning stilen)   :mrgreen:
Djakob
DJakob
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 288
Tilmeldt: fre apr 23, 2010 21:04
Geografisk sted: Kbh. V

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf LH2A » tors okt 30, 2014 06:06

Ja jeg havde rør forstærker og boede på 2. sal i en lejlighed med adskilt stue og køkken. Stilhed fra rørene. Så flyttede vi i nuværende 3.sal lejlighed med køkken /alrum. Så kom der små klik lyde fra rørene. Købte netstøj filtre og det dæmpede klik lydene men fjernede dem ikke. Levede med det en tid da jeg i forvejen gik og sparede op til ny forstærker (opgradering) Det blev transistor og lyden var selvfølgelig bedre som forventet. Men der er heller ikke noget netstøj..stilhed. Hvilket må betyde at min nuværende  forstærker og øvrig hi-fi er ordenligt afskærmet mod støj. Med andre ord tror jeg du skal finde kilden til netstøj i dit hi-fi og løse det den vej.
Jeg skal lige nævne, at jeg vidste, at det var rør forstærkeren der var problemet før jeg købte ny forstærker. Jeg havde nemlig brugt udelukkelsesmetoden: Koble alt udstyr fra og teste hver komponent ved at kun at sætte en ting til ad gangen. CD afspiller til forstærker skrue helt op for lyden uden at spille musik og lytte, klik lyde, RIAA til, samme metode..klik lyde osv. Til sidst rør forstærkeren uden noget sat til og skrue op.. klik lyde. Så lånte jeg en anden forstærker af en ven og satte den til HT alene..stilhed. Satte CD spiller til alene..stilhed osv. På den måde fandt jeg ud af at rør forstærkeren var kilden til støj og netstøj filtrene hjalp som sagt kun lidt.
get into the groove
  
Brugeravatar
LH2A
Seniormedlem
 
Indlæg: 870
Tilmeldt: man apr 16, 2012 09:55
Geografisk sted: Jylland

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf Peter Steffensen » tors okt 30, 2014 07:25

Klik-lyde og anden hørbar støj kan selvfølgeligt være irriterende, men grunden til at man bør optimere sin 230 V forsyning til anlægget er først og fremmest at lydgengivelsen bliver bedre. Afhængigt af hvad man gør, kan forbedringen variere fra at være lige netop hørbar til "Wauw!"-niveau.
Hilsen
Peter / info@sound-defined.dk

Man skal ikke tro, man skal lytte.
Peter Steffensen
Branchemedlem
 
Indlæg: 664
Tilmeldt: fre mar 13, 2009 12:04

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf LH2A » tors okt 30, 2014 08:50

Ja det har du sikkert ret i. Men det er netop to ting som nok bør adskilles i denne problemstilling DJakob står med. Det ene er støj fra nettet som giver er irritationsmoment når man hører musik. Det andet er tweaks ud fra optimal musikgengivelse. Ethvert elektronisk apparat bør som minimum være så godt dæmpet at det ikke påvirkes el. påvirker med netstøj. Det var min rør forstærker ikke. Jeg var gennem mange muligheder og fandt ud af at strømrensere er ret dyre og bruges primært, som du nævner, til at give en bedre lyd. Netstøj filtre bruges til at fjerne støj og kan være en videnskab at kaste sig ud i. Jeg havde som sagt ikke meget held med det. Jeg tænker, at hvad jeg skulle have gjort, var at finde støjkilden, køleskabet.. underboens tørretumbler el. hvad det måtte være og sætte et støjfilter på der. Allerede her kan man høre hvor umulig opgaven er, særligt i en etageejendom som DJakob og jeg selv bor i. Så hvis vi ser på problemet ud fra netstøj pga. dårlig dæmpning,  så bør det ikke forekomme i et ordenligt bygget hi-fi apparat som er koblet sammen med kvalitets signal kabler, dvs. ordentlig afskærmet. Ligeså vel som det heller ikke bør forekomme fra et ordenligt bygget TV.
Billedet viser hvordan godt afskærmede signalkabler er moslet sammen med strøm ledninger og det hele kører fra en stikkontakt via stikdåser fra Harald Skrald til 49.95 pr. stk. Jeg har som sagt ingen netstøj og meget svag susen fra HT når jeg skruer volumen helt i top uden musik selvfølgelig. Jeg får først brum fra min RIAA når volumen er næsten oppe på max. (lige under ½ volumen er meget højt musik via RIIA)
At jeg så måske kunne få en mere rolig lyd osv. med en strømforsyning / strømrenser er en anden diskussion. Men min pointe er, at hvis udstyret er lavet ordenligt, så er der ingen støj. Min rør forstærker var åbenbart ikke lavet ordenligt, men det opdagede jeg først tre år efter købet da den blev placeret i en lejlighed som uheldigvis havde en sammen sætning af el net som sandsynligvis har hårde hvidevarer i samme "kredsløb". Jeg var bare heldig med el nettet i den gl. lejlighed.
2014-10-30 08.17.06.jpg
2014-10-30 08.17.06.jpg (51.45 KiB) Vist 8386 gange
get into the groove
  
Brugeravatar
LH2A
Seniormedlem
 
Indlæg: 870
Tilmeldt: man apr 16, 2012 09:55
Geografisk sted: Jylland

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf boydk » tors okt 30, 2014 09:00

DJacob.....
Samtlige jeg kender, som bor i gamle etageejendomme og har fået renoveret deres el-net med "nulling" jord i deres stikkontakter, har oplevet, at der er kommet mere støj på deres setup´s. Specielt på følsomme indgange såsom Phono mm & mc. Efter at have "klippet" jordbenene på alt hvad der relaterer til anlæg (amp, cd, riaa, grammo m.m.) er støjen/brummet/snerren forsvundet igen. Mit råd til alle, der har nulling i deres el-net, er at bruge kabler uden jordben til alt, der vedrører anlægget :wink:
Turntable: FFYX DIY Kit
Tonearm: STAX UA-9 & Jelco SA-750L
Cartridge: Kiseki Blue NS, Sumiko Palo Santos Presentation, Shure V15-IV MR, Goldring 920IGC/Jico-SAS, Garrott P-77i, SAEC-C1.
Stepup: DIY Silk Audio MC220-A
Preamp: Vincent SA-T7
Riaa: DIY Pass Labs X-Ono clone
CD/SACD/DVD-A drive: Pioneer DV-585
Dac: DIY AK-4399-6N16B-V out
Poweramp: 2 x Advance Acoustic MAA-1000
Speaker: Magneplanar MG3.6/R
Cable: DIY Silver Tonearm connect. DIY IBM Token Ring + DH-Labs Air Matrix + Oyaide Tunami Terzo RR V2 som signalkabel. VdH Magnum Hybrid til HT.
boydk
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 489
Tilmeldt: fre okt 19, 2012 08:02
Geografisk sted: Århus

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf MortenB » tors okt 30, 2014 09:14

Enig boydk.. Og det lyder også tit bedre uden jord. Jeg kører også uden jord i min gamle hytte fra 1889...

Hvis der køres med jord siges det, at det bedste resultat er kun at have jord på ét apperat, typisk forforstærkeren. Eller forstærkeren, hvis man har en integreret. På den måde er der én klar reference til jord.
Hilsen,
Morten
Brugeravatar
MortenB
Supermedlem
 
Indlæg: 1959
Tilmeldt: fre apr 06, 2007 00:21
Geografisk sted: Østjylland

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf RAMMA » tors okt 30, 2014 10:04

Har selv haft problemer med brum og støj fra lysnettet på et tidspunkt og benyttede bla. den med at klippe jordbenet på de stik der havde direkte forbindelse fra anlægget til nettet i huset, der var dog stadig en restspænding på ca. 10 v (det er den spænding der ligger på stel i hele systemet, altså kabinetter, stel på kabler og netledninger og kan måles i forhold til jord) på stelsiden i systemet og er lig med uro i lydbilledet
problemet blev løst ved at jeg trak jord fra min strømrenser direkte til mit jordspyd ude i haven, og restspændingen ligger nu konstant under 2 v, og meget længere kan man ikke komme ned :wink: og det gav absolut ro i lydbilledet.
HIFI HILSEN FRA
RAMMA
Brugeravatar
RAMMA
Supermedlem
 
Indlæg: 1900
Tilmeldt: fre nov 04, 2005 22:40
Geografisk sted: sydjylland

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf Pierre » tors okt 30, 2014 13:16

Sjovt som strøm opfører sig forskelligt, fra hjem til hjem  :shock:


Hos mig der har jeg schuko stik til hele anlægget, så det kan få jord. Jeg har ikke skyggen af støj, pops eller andre unoder.
For ikke så lang tid siden der fjernede jeg løbende mine apparater fra shuko stikkene, for at se/høre om de gjorde godt eller skidt.

Det var ens med effekterne og pre`n. Lydbilledet skrumpede ind og det blev sådan lidt grynet. Det tog sådan ca 2 sekunder at fjerne strømmen fra de almindelige kontakter igen og over på schuko.

Jeg bor i en gammel lejlighed på 2. sal og har ingen ide om mit jord er sat til "nul" eller hva? Men jeg kan høre at det skal være jordet, det hele!
Mit setup

Indeholder kun fejlkonstrueret hifi!
Brugeravatar
Pierre
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 488
Tilmeldt: fre mar 13, 2009 19:21

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf DJakob » fre okt 31, 2014 10:39

Interessante indlæg i kommer med, tak for det :-)

Er der nogen der ved om produkter fra Eksempelvis Nordöst kunne have en gavnlig effekt, produkter som QV2, QK1, QX power purifiers og QBase Power Distribution?

Kræver disse produkter en jordet forbindelse, eller kan man klare sig uden?
Djakob
DJakob
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 288
Tilmeldt: fre apr 23, 2010 21:04
Geografisk sted: Kbh. V

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf RAMMA » fre okt 31, 2014 11:42

DJakob skrev:Interessante indlæg i kommer med, tak for det :-)

Er der nogen der ved om produkter fra Eksempelvis Nordöst kunne have en gavnlig effekt, produkter som QV2, QK1, QX power purifiers og QBase Power Distribution?

Kræver disse produkter en jordet forbindelse, eller kan man klare sig uden?


Prøv at tage kontakt til High Performance, jeg vil tro du kan få lov til at prøve dem før køb, de er jo ikke helt billige i indkøb :wink:
Om det er noget der virker, hvem ved :?:
HIFI HILSEN FRA
RAMMA
Brugeravatar
RAMMA
Supermedlem
 
Indlæg: 1900
Tilmeldt: fre nov 04, 2005 22:40
Geografisk sted: sydjylland

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf Mono » fre okt 31, 2014 20:41

boydk skrev:DJacob.....
Samtlige jeg kender, som bor i gamle etageejendomme og har fået renoveret deres el-net med "nulling" jord i deres stikkontakter, har oplevet, at der er kommet mere støj på deres setup´s. Specielt på følsomme indgange såsom Phono mm & mc. Efter at have "klippet" jordbenene på alt hvad der relaterer til anlæg (amp, cd, riaa, grammo m.m.) er støjen/brummet/snerren forsvundet igen. Mit råd til alle, der har nulling i deres el-net, er at bruge kabler uden jordben til alt, der vedrører anlægget :wink:

Nulling eller ej.
Anvendelse af apparater, der foreskriver brug af jord uden at gøre det, kan være direkte destruktivt for disse.
Med venlig hilsen....
Setup:
Forstærkere: Mark Levinson
Og nej, det er ikke det gamle, det er det nye som alle siger spiller ad helvede til...
Mono
Profil Lukket
 
Indlæg: 43
Tilmeldt: søn aug 10, 2014 16:33

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf virious » fre okt 31, 2014 20:59

DJakob skrev:Jeg er ikke interesseret i at jorde mit anlæg til radiatoren,


Jeg vil lige gøre opmærksom på, så der ikke er andre der kunne finde på at gøre det, men det er en løsning som ikke bare er ulovlig jf. stærkstrømsbekendtgørelsen, men også direkte livsfarlig!
virious
Administrator
 
Indlæg: 550
Tilmeldt: tors maj 29, 2008 13:41
Geografisk sted: Odense

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf Bob Dylan » lør nov 01, 2014 11:09

Hej

Når man taler om jording skal man skelne mellem sikkerhedsjord og elektronikjord (støjskærm). Det er en almindelig misforståelse at nogen tror man kan anvende den gul/grønne sikkerhedsjord i et almindelig stærkstrømsnet til støjreduktion, det kan man ikke. De to ting skal holdes 100% adskilt for at fungere.

Mvh
Bob Dylan
(elektroingeniør)
Bob Dylan
Nyt medlem
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: fre okt 31, 2014 10:36

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf DJakob » lør nov 01, 2014 11:25

Bob Dylan skrev:Hej

Når man taler om jording skal man skelne mellem sikkerhedsjord og elektronikjord (støjskærm). Det er en almindelig misforståelse at nogen tror man kan anvende den gul/grønne sikkerhedsjord i et almindelig stærkstrømsnet til støjreduktion, det kan man ikke. De to ting skal holdes 100% adskilt for at fungere.

Mvh
Bob Dylan
(elektroingeniør)


Hej Bob Dylan :-)

Det lyder meget interessant det du nævner der, kan du fortælle noget mere om "elektronikjord", hvad forskellen er fra sikkerhedsjord, og eventuel om det er muligt at etablere i mit tilfælde?

Mvh.
DJakob
Djakob
DJakob
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 288
Tilmeldt: fre apr 23, 2010 21:04
Geografisk sted: Kbh. V

Re: "Ren" strøm på 3 sal.

Indlægaf Bob Dylan » lør nov 01, 2014 18:44

Hej Djakob

Der er desværre ikke nogen nem løsning på din udfordring, men er det et problem overhovedet :wink:

Men du kan da prøv at lave en A/B test med og uden jordstikket tilslutte på dine HIFI apparater. Vælg den løsning, som lyder bedst

Vh
Bob
Bob Dylan
Nyt medlem
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: fre okt 31, 2014 10:36

Næste

Tilbage til Teknologi, Teknik & Teori


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: