Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Kabler, scalere, set-top-bokse, satellit m.m.

Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Indlægaf Mike89 » lør dec 13, 2014 18:35

Hej :wink:

Problemstilling:
( I dag ejer jeg en standard strømskinne med 6 stik.
Jeg ønsker muligvis, at investere i en ny strømskinne med 6 stik, som skal kunne rede mit setup, hvis uheldet en dag skulle komme, ved eks. lynnedslag eller ligende. Dog! - Er jeg ikke interesseret i at investere i en strømskinne, som tager alt dynamikken ud af mit anlæg og jeg er heller ikke interesseret i at bruge en formue på en strømskinne / strøm løsning! Jeg bor i en boligblok (Bolig Forening) med mange lejligheder på kryds og tværs af hinanden)

Jeg har været inde og læse lidt forskellige ting omkring strøm stikdåser.
Jeg kan læse at, der er mange forskellige holdninger og synspunkter til dette emne.

Jeg har ladet mig læse frem til at, der er en større enighed om at, der helst ikke skal være filter i strømskinnen, idet at det i langt de fleste tilfælde er dynamik dræbende for lyden?

Jeg har ladet mig læse frem til, at holdning ang. Jord er meget blandet. Nogle mener at det er god ting for ens setup, andre mener, at det faktisk teoretisk set ikke gør noget godt for lyden, nok nærmere at lyden bliver dårligere?

Andre mener, at man ikke skal bruge for meget tid og penge på strømskinner. Netkabler skulle i denne sammenhæng, være lidt mere objektivt at kigge på?

Nogle investere i strømskinner fra Bauhaus til 60 kr. andre i de forskellige skinner fra Supra til 1200 kr. og op efter. Andre laver selv en Seperat EL- gruppe til anlægget med Stjerneforbindelse?????? mens andre, smider på den anden side af 3000 kr. efter eks. en: Furutech E-TP60E. osv. osv.
Jeg har sikkert misset noget i denne sammenhæng.

Jeg har kigget på lidt forskellige strøm skinner, alle sammen under 600 kr. som kunne være en mulighed - Med og uden filter!

1) PGS1001ECN Profigold - 349 kr.
http://klik1stik.dk/product/pgs1001ecn-profigold-977/
Med: EMI/RFI filter.

2) Brennenstuhl Premium Protect Line - 489,95 kr.
http://www.hardware-store.dk/brennenstu ... 14158.html

http://brennenstuhl.com/en-DE/lightning ... 1-5-4.html

Med: EMI/RFI filter.

3) Bachmann El-stikdåse 6 Schuko - 2 m. - 560 kr.
https://www.elfaelektronik.dk/elfa3~dk_ ... q=Bachmann
Med Filter.

4) Bachmann El-stikdåse 6 Schuko - 2 m. - 567 kr.
https://www.elfaelektronik.dk/elfa3~dk_ ... q=Bachmann
Uden Filter.

Hvilken en ville være et godt bud? evt. Hvad har folk af erfaringer med dette emne og de oven nævnte strømskinner evt. andre muligheder?

Mit setup består i dag af:

Højtaler og Forstærker:
DALI ZENSOR 7 GULVHØJTTALER. 2 stk.
NAD C356BEE FORSTÆRKER
NAD - D1050 D/A-konverter.

Kabler:
VAN DEN HUL -The D-352 HYBRID Højttalerkabel
VAN DEN HUL - The FIRST Ultimate Mk II Digitalkabel.
VAN DEN HUL - The NAME Signalkabel.
VAN DEN HUL - The LINK Signalkabel
ARGON 5455 Bananstik.

Streaming:
SONOS - BRIDGE.
SONOS - CONNECT.
Asus RT-N65U Router.
Standard Netkabler.
Forbindelse 50/50 Mbit/s.

Strøm skinne.
Standard strømskinne 6 stik. Brennenstuhl.
Min strømskinne kører i dag fra denne stikkontakt som er vedhæftet i filen - altså uden Jord.........---------

Diverse:
ARGON - DAMPING FEET DÆMPEFØDDER.

God Jul.
Venlig Hilsen Mike.
Vedhæftede filer
Stik kontakt anlæg - Kopi......jpg
Stik Kontakt til strømskinne - anlæg.
Stik kontakt anlæg - Kopi......jpg (241.06 KiB) Vist 5938 gange
Mike89
Nyt medlem
 
Indlæg: 4
Tilmeldt: lør dec 06, 2014 22:37

Re: Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Indlægaf Jowda » lør dec 13, 2014 19:18

Du kan også kigge på dem her. De indeholder kun overspændingsbeskyttelse. Altså ingen filter, som måske/måske ikke kan dræbe dynamikken.

APC er et firma som kun laver elektrisk sikkerhedsudstyr, og har gjort det i mange år. Så det burde være i orden. Jeg har selv en af de ældre modeller der ligner den med 6 udtag, siddende foran mit computer udstyr.

Men i teorien kunne du også bare sætte den i link 1 foran din eksisterende strømskinne.

http://www.proshop.dk/Stroemforsyning/APC-Essential-Surgearrest-2049065.html

http://www.proshop.dk/UPS/APC-Surge-Protector-6-way-phone-230V-2012388.html

mvh.
Jowda
Medlem
 
Indlæg: 83
Tilmeldt: tirs sep 25, 2007 12:03
Geografisk sted: sydjylland

Re: Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Indlægaf Willdau » man dec 15, 2014 07:34

"Jord", eller beskyttelsesleder som det nu kaldes, er et krav til faste 230V installationer. Såfremt du vil have en sikker og lovlig installation skal du have en PE (beskyttelsesleder) med frem til dit udstyr medmindre det er klasse 2 isoleret. Det din beskyttelsesleder gør, er at føre en eventuel fejlstrøm væk.
Såfremt din installation er forbeskyttet med en HPFI-afbryder eller kombiafbryder (Hvilket den forhåbentlig er), bruger disse afbrydere din beskyttelsesleder til at lure om der skulle forekomme en sumstrøm. Hvis der gør, slår afbryderen fra.

PE-lederen eller "jorden" laver ikke en døjt sålænge din installation kører korrekt og kan ikke have nogen indvirkning på din lyd.

Men men men. Din stikkontakt har slet ikke en PE-leder fremført, men kun en fase og en nul. Om du sætter en stikdåse foran der har jord, kommer ikke til at have nogen indvirkning eftersom ovenstående fejl ikke vil være i stand til at løbe tilbage og blive detekteret af din fejlstrømsafbryder.

For at have en lovlig installation skal du have en 3-benet stikkontakt med beskyttelsesleder, så det vil jeg anbefale dig at du får en elektriker til at proppe i. (Sammen med PE-leder selvsagt). Indtil du har det, giver det ikke nogen mening at købe en stikdåse med beskyttelsesleder eftersom du hverken kan sætte den i din stikkontakt eller bruge dens PE-leder.  :)
Willdau
Nyt medlem
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: søn feb 09, 2014 12:34

Re: Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Indlægaf Willdau » man dec 15, 2014 10:09

I forhold til det med en ny gruppe med stjerneforbindelse: Stjerneforbindelse er bare en teknisk forklaring på at lave en nul. Hvis ikke du laver et stjernepunkt kommer du kun til at have en fase/fase tilslutning og jeg tror dit grej ville blive træt af at køre 400V. :)

Grunden til at man vil lave en seperat gruppe til anlægget er at fasespændingen vil ændre sig hvis du belaster faser forskelligt. Fx hvis du nu brager en masse ampere af på en af dine faser med en ringe effektfaktor, vil dine andre faser ikke have homogene spændinger. Måske vil dit anlæg kun få 220V, måske vil det få 240V.

Hvis man kører anlægget på sin 3-fasede tilslutning kan du holde din spænding konstant, hvilket kan have en del at gøre med hvordan det tilsluttede udstyr opfører sig.

De fleste af de skinner du linker til har tyske PE-forbindelser (Det hul du kan se over fase/nul tilslutningen.). Hvis du vil have jord skal du have dig en omformer så du får en 3-benet fætter at proppe i stikkontakten på din væg.
Willdau
Nyt medlem
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: søn feb 09, 2014 12:34

Re: Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Indlægaf JJAZ » tirs dec 16, 2014 11:45

Willdau skrev:PE-lederen eller "jorden" laver ikke en døjt sålænge din installation kører korrekt og kan ikke have nogen indvirkning på din lyd.


Undskyld, men det er noget sludder! Har du prøvet det? Vi er mange som oplever forskel i lyden alt efter om der er jord eller ej. Her i huset er der en separat 3-faset gruppe til anlægget, og tilmed et par ekstra jordspyd.
Jeg oplever dog en besynderlighed, idet at jeg fra start havde jord på det hele inkl. projektoren (for at beskytte den). Projektoren sidder på en ikke-anlægs-dedikeret fase. Uden at jeg skal gøre mig klog på hvorfor, så har jeg markant mere baggrundssus i anlægget hvis jeg har jord på projektoren, så den er nu uden jord. Mystisk, men meget hørbart.
Altså kan jord afgjort gøre en forskel, om end det lige i det her ene tilfælde ikke var til det bedre.

Willdau skrev:For at have en lovlig installation skal du have en 3-benet stikkontakt med beskyttelsesleder, så det vil jeg anbefale dig at du får en elektriker til at proppe i. (Sammen med PE-leder selvsagt). Indtil du har det, giver det ikke nogen mening at købe en stikdåse med beskyttelsesleder eftersom du hverken kan sætte den i din stikkontakt eller bruge dens PE-leder.  :)


Det er altså heller ikke korrekt. Da vi boede i lejlighed, og kun havde 0-jord, var det en stor lydmæssig forbedring at jorde/stelle anlæggets komponenter i en fælles strømskinne, selvom denne strømskinne ikke var forbundet til jord (ej heller til 0-jorden).

Willdau skrev:I forhold til det med en ny gruppe med stjerneforbindelse: Stjerneforbindelse er bare en teknisk forklaring på at lave en nul. Hvis ikke du laver et stjernepunkt kommer du kun til at have en fase/fase tilslutning og jeg tror dit grej ville blive træt af at køre 400V. :)


Stjerneforbindelse, betyder at man har ét udefrakommende fødepunkt, og trækker alle sine sub-forbindelser fra dette ene punkt, deraf stjerneformen. Det har intet at gøre med om det er fase, nul eller jord.

Willdau skrev:Grunden til at man vil lave en seperat gruppe til anlægget er at fasespændingen vil ændre sig hvis du belaster faser forskelligt. Fx hvis du nu brager en masse ampere af på en af dine faser med en ringe effektfaktor, vil dine andre faser ikke have homogene spændinger. Måske vil dit anlæg kun få 220V, måske vil det få 240V.


Fasespændingen og homogene spændinger, den var ny... Jeg bruger separat gruppe for at minimere støj ind-/udstråling mellem anlægget og resten af husets elektronik. Af samme årsag har jeg trukket skærmet kabel fra tavlen og til anlæggets 4 stikkontakter.
JJAZ
Branchemedlem
 
Indlæg: 282
Tilmeldt: man okt 24, 2005 20:09
Geografisk sted: Nord Sjælland

Re: Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Indlægaf Willdau » tirs dec 16, 2014 14:11

JJAZ skrev:
Willdau skrev:For at have en lovlig installation skal du have en 3-benet stikkontakt med beskyttelsesleder, så det vil jeg anbefale dig at du får en elektriker til at proppe i. (Sammen med PE-leder selvsagt). Indtil du har det, giver det ikke nogen mening at købe en stikdåse med beskyttelsesleder eftersom du hverken kan sætte den i din stikkontakt eller bruge dens PE-leder.  :)


Det er altså heller ikke korrekt. Da vi boede i lejlighed, og kun havde 0-jord, var det en stor lydmæssig forbedring at jorde/stelle anlæggets komponenter i en fælles strømskinne, selvom denne strømskinne ikke var forbundet til jord (ej heller til 0-jorden).


Well. Du har delvist ret. Såfremt installationen er lavet med TN-S, TN-C eller TN-C-S kan man dog klare sig med den forbundne PEN-leder.
At omtalte strømskinne ikke var forbundet, er stadig ulovligt. Hvad du gjorde i din lejlighed gør ikke installationen lovlig.
Du må heller ikke bruge sølvpapir eller søm som sikringer hvis du skulle være i tvivl.  :P
Se stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6, §. 413.1.3 hvis du er i tvivl.

JJAZ skrev:
Willdau skrev:I forhold til det med en ny gruppe med stjerneforbindelse: Stjerneforbindelse er bare en teknisk forklaring på at lave en nul. Hvis ikke du laver et stjernepunkt kommer du kun til at have en fase/fase tilslutning og jeg tror dit grej ville blive træt af at køre 400V. :)


Stjerneforbindelse, betyder at man har ét udefrakommende fødepunkt, og trækker alle sine sub-forbindelser fra dette ene punkt, deraf stjerneformen. Det har intet at gøre med om det er fase, nul eller jord.

Jo. Stjerneforbindelsen bliver lavet i forsyningen. Dennes neutrale leder "nullen" eksisterer af denne årsag. At man kan forbinde stjernepunktet til jord og køre noget kombo-potentialeudligning er bare en bonus. "Stjerneformen" kommer fra den model man bruger for at beregne belastningerne vektorielt. Ved trekantsforbindelse har du både en net- samt fasespænding på 400V. Ved stjerneforbindelse er fasespændingen = kvadratrod-3 * netspændingen aka 230V hvis vi regner med 400V sekundærspænding på trafoen.

JJAZ skrev:
Willdau skrev:Grunden til at man vil lave en seperat gruppe til anlægget er at fasespændingen vil ændre sig hvis du belaster faser forskelligt. Fx hvis du nu brager en masse ampere af på en af dine faser med en ringe effektfaktor, vil dine andre faser ikke have homogene spændinger. Måske vil dit anlæg kun få 220V, måske vil det få 240V.


Fasespændingen og homogene spændinger, den var ny... Jeg bruger separat gruppe for at minimere støj ind-/udstråling mellem anlægget og resten af husets elektronik. Af samme årsag har jeg trukket skærmet kabel fra tavlen og til anlæggets 4 stikkontakter.


"Støj" kan sagtens være ustabil spænding. De 3 fasers spænding afhænger af hinanden samt af den strøm de udsættes for. At strøm og resulterende spændinger i trefasede installationer er vektorielle summer af hinanden, er der ikke noget nyt i.

Lige for at opsummere: Når vi leger med 230V's installationer gælder følgende: Skidtet skal være jordet (Klasse 2 materiel undtaget). Om det værende gennem PE-leder i et TT-system eller gennem PEN-lederen i et TN-system...Uagtet om der er lydforskel.
Willdau
Nyt medlem
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: søn feb 09, 2014 12:34

Re: Strøm stikdåse? Jord? Hjælp!

Indlægaf JJAZ » tirs dec 16, 2014 14:37

Willdau skrev:Well. Du har delvist ret. Såfremt installationen er lavet med TN-S, TN-C eller TN-C-S kan man dog klare sig med den forbundne PEN-leder.
At omtalte strømskinne ikke var forbundet, er stadig ulovligt. Hvad du gjorde i din lejlighed gør ikke installationen lovlig.
Du må heller ikke bruge sølvpapir eller søm som sikringer hvis du skulle være i tvivl.  :P
Se stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6, §. 413.1.3 hvis du er i tvivl.


Nu kommenterede jeg udelukkende på hvad der gav den bedste lyd. Derudover ved jeg godt hvad der er lovligt, og uanset om det er lovligt eller ej at stelle apparaterne sammen i strømskinnen, så er det ikke farligt og dermed har jeg ikke noget problem med at gøre det.

Willdau skrev:Jo. Stjerneforbindelsen bliver lavet i forsyningen. Dennes neutrale leder "nullen" eksisterer af denne årsag. At man kan forbinde stjernepunktet til jord og køre noget kombo-potentialeudligning er bare en bonus. "Stjerneformen" kommer fra den model man bruger for at beregne belastningerne vektorielt. Ved trekantsforbindelse har du både en net- samt fasespænding på 400V. Ved stjerneforbindelse er fasespændingen = kvadratrod-3 * netspændingen aka 230V hvis vi regner med 400V sekundærspænding på trafoen.

Vi snakker ikke hverken om vektorer eller 3-fasede motorer her. Prøv at søg lidt på "star ground" på google, du snakker om noget HELT andet.

Willdau skrev:Lige for at opsummere: Når vi leger med 230V's installationer gælder følgende: Skidtet skal være jordet (Klasse 2 materiel undtaget). Om det værende gennem PE-leder i et TT-system eller gennem PEN-lederen i et TN-system...Uagtet om der er lydforskel.


Du har vist aldrig været i en gammel københavner lejlighed, der er altså ikke jord i stikkontakterne endsige nogen PE-leder i rørene!

Du forholder dig overhovedet ikke til trådstarters spørgsmål.
JJAZ
Branchemedlem
 
Indlæg: 282
Tilmeldt: man okt 24, 2005 20:09
Geografisk sted: Nord Sjælland


Tilbage til Tilbehør


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: