Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Var hifi sjovere i gamle dage?

Generel HiFi-debat & til andet, som du ikke kan finde en anden HiFi-kategori til.

Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf P.H. » tors dec 14, 2017 23:13

Ved ikke om jeg er forført af nostalgi eller blot dvæler ved fortiden, fordi den - i og med den ikke kan laves om, er så forunderlig tryg.

Nogle gange længes jeg tilbage til tiden før digitaliseringen af alting, hvor musik var musik af kød og blod - og ikke lydfiler i forskellige formater. Vinylformatet er nok uløseligt knyttet til den tid. Herunder også de nu næsten ikke eksisterende konceptalbum. Dengang man gik ned i pladebutikken - hørte lidt eller meget af en LP - og glædede sig til at komme hjem på værelset og nærlytte den. Omslaget var også interessant i sig selv - man kunne rent faktisk læse teksten f.eks.  Nogle gange savner jeg også magasinet " High Fidelity" som var hyggelig læsning. I dag kan alle komme til orde på nettet (som her) uden om nogen form for redaktion. Både cd-mediet og streaming betyder  at mange fristes til kun at høre musiknumre, der fænger med det samme.
Jeg husker da jeg som barn kun havde min storesøsters få LP' er at lytte til. Bl.a. "Aftermath" med Rolling Stones" (1964) Nogle at numrene syntes jeg umiddelbart godt om, og andre synes jeg var mærkelige, Men jo mere jeg hørte pladen - i mangel af andre - jo mere interessant syntes jeg musikken blev.
Jeg synes noget af magien forsvinder, når man kan downloade (downlorte) "millioner af musiknumre" efter eget valg. Måske umiddelbart besnærende, men med en iboende ligegyldighed.

Venlig hilsen fra en 60- årig
Sony SCD XA333ES/Swoboda Superupgrade+
Ripstreamer XL, SSD
Emm Labs Dac2X
BAT VK52SE
BAT VK255SE
Buchardt s400
NLE, Swoboda, Acoustic Revive
Sugden Headmaster (Det hedder den! Det er ikke noget sjofelt)
Grado GS1000
P.H.
Seniormedlem
 
Indlæg: 848
Tilmeldt: søn feb 19, 2006 22:11
Geografisk sted: Midtjylland

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf LKS » fre dec 15, 2017 00:36

Det var i alt fald anderledes. Det første bånd jeg købte for mine egne penge var Black Sabbath's -"Sabbath bloody sabbath". Jeg var vel 6 år og det var på et kræmmermarked så jeg fik det for en 10'er eller noget derhenad. Der var bare noget med coveret med kranierne og alt det der der sagde, det skulle jeg havde. Jeg overspillede så senere båndet med Prop og Berta :lol:

Lidt senere købte jeg Meat Loaf's -"Bad out of hell" under samme præmisser. Der var for fanden en motorcykel der fløj ud af helvede på coveret!!

Nu forholder det sig sådan at jeg faktisk godt kan lide begge bands idag, men mit første bekendtskab med dem skyldes alene at jeg syntes de havde et sejt cover og ikke at jeg havde hørt musikken. Jeg har så også købt en god stak evigt ligegyldige fordi jeg ikke lyttede til dem først..
LKS
Medlem
 
Indlæg: 52
Tilmeldt: tors jun 28, 2012 11:38

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Analogueman » fre dec 15, 2017 00:46

P.H., hvad skulle afholde dig fra at gøre det i dag, som du gjorde i "gamle dage"?

Udvalget af vinyl er da ganske fint, og hvis du bor i eller i nærheden af i hvert fald København, Århus eller Odense, så er der også fysiske pladebutikker med et glimrende udvalg, hvor du kan få "en lytter".

Det behøver man altså ikke at være nostalgiker for at opleve :)
Vivid Audio Giya G4/Reference 3A MM De Capo i/Nottingham Analogue Hyperspace/Pink Triangle PT1/Sota Star Sapphire MKIII/Garrard 401 (projekt)/Alphason Sonata (projekt)/Roksan Xerxes (projekt)/Voyd Valdi (projekt)/Graham Phantom B-44/Oracle/SME 345 Mørch UP-4 og DP-6/Cartridge Man Conductor/BlueNote U-3 (projekt)/Nottingham Analogue Paragon 1 og 3/Roksan Artemiz (projekt)/Alphason HR-100S-MCS (projekt)/Audio Note Io-I/DaVinciAudio Labs Grand Reference Grandezza/Audio Note M5 Phono/Kondo CFz/Rossner & Sohn Canofer S/Sugden Masterclass AA/PurePower 1050/Stax SR-009 + diverse andre Stax-modeller og -drivere/Woo Audio GES/Keith Monks RCM (i dobbeltudgaven)/Nogle tusinde lp’er
Analogueman
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 298
Tilmeldt: ons aug 20, 2014 07:41

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Klokkeblomst » fre dec 15, 2017 03:33

Ja alt musikkøb er blevet ligegyldigt takket være Steve jobs... :roll:
Var han ikke kommet frem med hans one dollar pr song, havde vi med garanti heller ikke haft de streaming tjenester som vi har idag...
Min barndom var i båndoptagerens guldår og mindes med glæde hvordan man blev nød til at købe et helt album for at få sin ynglings sang, og med tiden begyndte at holde af de andre numre på albummet... :P

Idag skipper man bare videre til det næste album hvis det første var for kedeligt...
Dengang var reggae også reggae og ikke forbeholdt de danske hashrygere... :evil:
Ingen har hørt den ægte vare idag, pga streaming tjenesterne...
Det som om virkeligheden er censureret bort af masseudvalget...!
Denon W4300H 5.1.4 atmos,
vincent sp-331 stereo.
Pro-ject VTR-E pladespiller
LOEWE bild1 40”tv
DIY højttalere.
Brugeravatar
Klokkeblomst
Seniormedlem
 
Indlæg: 541
Tilmeldt: fre feb 10, 2017 02:11
Geografisk sted: Herning

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Kaj. » fre dec 15, 2017 10:00

Hifi. Sjovere i gamle dage.

Det var enklere. Man satte mere pris på det lidt man havde. Man dannede sit eget musikalske univers. Og delte man det med andre, var det kun i selskab med de få omhyggeligt udvalgte.

Fortsætter man med det, iført mentale og fysiske skyklapper, er alt uændret.

Det er de mange valg og muligheder, der udvisker det gamle billede. Det handler nu - mere end nogensinde før - om at vælge fra. Som metafor. Sletter du ikke et eller flere flueben under installationen af et program på computeren bliver du ”beriget” med gratis tillægssoftware ”du slet ikke kan undvære”. ”Prøv det gratis”. Jo, de kloge har opdaget, at mennesker har svært ved at vælge fra. Bare vent til juleslikskålen stilles foran dig. En test. Kan du sige nej tak? Og sende den videre.

Vi lader os forføre af mulighederne. Vores naturlige nysgerrighed fører os rundt om det næste hjørne. Vi skal da se, hvad der foregår der. Den dag det ophører har vi checket ud af denne verden.

Det er dilemmaet mennesket står i. Med stigende intensitet i takt med alderen. Udfordringen er at vælge fra. Eller til stadighed arbejde på at udvælge og udnytte de muligheder og værktøjer øjeblikket giver os.

Hvad er der forkert ved at kunne udvælge sine yndlingsnumre fra et album og glemme resten? Lave sine egne playlister. Det gjorde vi da også med FM radioen og spolebåndoptageren, mens vi bandede over speakerens unødige kommentarer hen over indledningen af ”Funeral For a Friend”.

Vinylafspilningens genopblussen er, som jeg ser det, en protest mod ”alt det besværlige” i at få streamingtjenesternes brugbare lydkvalitet helskindet frem til højttalerne. Valg af vinyl i forsøget på at vælge det vanskelige nye fra. Skjult bag påstanden om at ”den eneste sande lydkvalitet” kommer fra dengang, verden var til at overskue. Pladestøjen i indløbsrillen, som forspil til den sande oplevelse. I mindet om ungdommens hede forelskelse.

Tiden, hvor tanker og meninger blev luftet i den lille sluttede kreds omkring vinylpladerne som eneste medie, er i dag ændret til, ”at man hænger sit vasketøj ud til skue for offentligheden”. Meninger om elektronikken, musiksmag og alt det internettets debatfora og sociale medier flyder over med. Ting man skal tage stilling til. Eller konsekvent fravælge, hvis man vil tilbage til gamle dage. Hvor alt var såre godt. Enkelt. Overskueligt.

Jeg fylder 64 næste gang. Og det har aldrig været sjovere og rigere end nu.
Senest rettet af Kaj. fre dec 15, 2017 11:21, rettet i alt 1 gang.
Brugeravatar
Kaj.
Seniormedlem
 
Indlæg: 871
Tilmeldt: søn okt 26, 2008 14:21
Geografisk sted: Aalborg

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Milu » fre dec 15, 2017 10:27

Jeg er, i mangel af bedre udtryk, jublende glad for de nye tider!
Som musik elsker, at have adgang til 1+ mill albums derude, er det absolut vildeste mand! Noget jeg i “gamle dage” kun kunne drømme om...
I en musik elskers univers er det sgu’ da FORRYGENDE! :D
Gigawatt PC-4 EVO - DCB - LS-2HC
Allo DigiOne Player
Oppo BDP-103D - AppleTV4
Metrum Acoustics Ambre Roon endpoint
Metrum Acoustics Adagio
(ModWright PS/LS 36.5 "DM") ikke i drift.
Benchmark AHB2
EgglestonWorks Andra III
XLR: Grimm Audio TPR
Digital: Canare LV-77S
HT: VdH Clearwater lagt dobbelt
Strømkabler: Almindelige “lakridser” til test: DH Labs Power Plus
Ethernet: Jcat Switch - Audioquest Vodka + Cinnamon
Verdens bedste dynamik område
Brugeravatar
Milu
Seniormedlem
 
Indlæg: 693
Tilmeldt: man jul 03, 2006 21:49
Geografisk sted: Odense C

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Gekkofinger » fre dec 15, 2017 10:33

Helt enig med Kaj her. Vi er bare blevet nogle gamle rø... huller og nostalgien er skøn at se tilbage på. Jeg oplever med den yngre generation, der hvor vi var en gang, at de har det på samme måde. Måske er der færre der som os, dyrkede musik i det omfang. Måske fordi der var mindre at dyrke den gang.
Til gengæld har der aldrig været så stort et udvalg af musik som nu. Fedt med især de mange live tilbud i vores tid. Der er virkelig meget at hente, selv her i vandkants Danmark. Det man dyrkede på Lp-covers, kan man nu finde på nettet. Og det i meget større omfang.
Jeg må sige, at jeg dyrker youtube for musikalsk inspiration. Mange fede video af gamle og nye bands. Steder som KEXP https://www.youtube.com/results?search_query=kexp og NPR Music https://www.youtube.com/user/nprmusic er guldgruber af lækkerhed! Og i ok kvalt hvis du hører DAC og fede højtalere...Hvis man keder sig ved anlægget, er det tur til en koncert!
Brugeravatar
Gekkofinger
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 300
Tilmeldt: fre maj 08, 2015 16:35

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Kim Olsen » fre dec 15, 2017 11:38

Jeg tænker at produkterne, ift. købekraft, er ganske billige i dag. Der er nem adgang til alt via internettet, og mulighederne for at orientere sig om produkter, priser, og især adgang til brugtmarkedet, har vist aldrig været bedre.
Krone siger du? nej den har jeg ikke på hovedet, den står der med skriften "DC300"
Brugeravatar
Kim Olsen
Administrator
 
Indlæg: 2525
Tilmeldt: ons okt 19, 2005 19:17
Geografisk sted: The man cave

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Twist » fre dec 15, 2017 16:45

Det er jo ligesom lidt svært, at måle på om noget var sjovere i fortiden. Man har kun sin erindring som målestok. Det var en anden tid.

Jeg tror, at hifi i 50´erne og 60´erne mest var et anliggende for entusiaster. Jeg husker i alle tilfælde ikke hifi fra de hjem som jeg kom i.

I 70´erne og 80´erne var hifi mainstream i et hvert hjem og på teenageres værelser. Alle mine klassekammerater i alle tilfælde M´erne gik op i lyd og hifi. Det var måske hifi´ens guldalder.

Men det gear vi lige som kunne få råd til lod meget tilbage, at ønske. Jovist jeg fik da omsider råd til en Beogram 8000 i mine sidste teenage år. Men jeg husker nu ikke ligefrem, at lyden fik mig til, at dåne. For da slet ikke at tale om endnu mere betænkelig lyd fra diverse kassettebåndoptagere, selvom kassetteteknologien tog et kvantespring fremad ved indgangen til 80´erne

Mit indtryk af nutiden er, at hifi er blevet mere sekterisk. Jovist der findes da gamle røvhuller og entusiaster der går op i hifi.

Men ellers lyttes der på kompaktanlæg og mobile enheder og man kan streame fra snart sagt alt

Jeg har aldrig i fortiden haft en musiksamling der kommer i nærheden af den volumen, som min samling har i dag. Og mit setup overgår langt hvad jeg havde i fortiden. Men nu er der også et økonomisk aspekt af dette, da ungdommen er forbundet med uddannelse - SU - og et yderst begrænset budget.

Men jo jeg savner da også lidt tiden, hvor man kunne stå en fysisk pladebutik, høre en skive, som man kunne tage med hjem - og lægge den på grammofonen...

Med mindre man er til vinyl er det faktisk få steder man nu om dage kan købe musik på fysiske medier.

Og hifi er ikke mainstream, som det var i gamle dage..

Det er mest for nørder...
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 136
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf P.H. » fre dec 15, 2017 17:25

Måske var mit "opstød" trigget af at jeg ikke kan få Ipeng9 til at kommunikere med min Ripstreamer efter jeg er flyttet. :shock:  Alle de forpulede opdateringer :x .
Sony SCD XA333ES/Swoboda Superupgrade+
Ripstreamer XL, SSD
Emm Labs Dac2X
BAT VK52SE
BAT VK255SE
Buchardt s400
NLE, Swoboda, Acoustic Revive
Sugden Headmaster (Det hedder den! Det er ikke noget sjofelt)
Grado GS1000
P.H.
Seniormedlem
 
Indlæg: 848
Tilmeldt: søn feb 19, 2006 22:11
Geografisk sted: Midtjylland

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Twist » fre dec 15, 2017 17:35

Ha Ha PH:

Netværksproblemet kan få en op i det røde felt, ligesom problemer med computeren kan det. Der er lavet nogle lidt bizarre videoer omkring Windows under mottoet "Killed by a blue screen"

Det er jo det forbandende ved det. Man sidder med al den hersens teknologi, og så kan man ikke komme til, at høre musik pga. et netværksproblem. Man kæmper - alt imens man får op på skærmen "No device found"

Jovist den slags kendte man ikke til i gamle dage. Når man sænkede nålen ned i rillen så var der lyd
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 136
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Kaj. » fre dec 15, 2017 17:46

P.H. skrev:Måske var mit "opstød" trigget af at jeg ikke kan få Ipeng9 til at kommunikere med min Ripstreamer efter jeg er flyttet. :shock:  Alle de forpulede opdateringer :x .


Jeg ser at mit indlæg har ramt nerven i trådens oplæg.
But don't give up. Der findes en forklaring og en løsning. Altid.  :?:   :idea:
Brugeravatar
Kaj.
Seniormedlem
 
Indlæg: 871
Tilmeldt: søn okt 26, 2008 14:21
Geografisk sted: Aalborg

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf Twist » fre dec 15, 2017 17:54

Problemer med teknologi er en moderne svøbe

PH det er sikkert en ringe trøst, at andre fra tid til anden heller ikke kan få det til, at spille

Som en ringe opmuntring får du denne "banned commercial" fra Youtube

https://youtu.be/eNqPTOb31S8
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 136
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf digital_thor » lør dec 16, 2017 08:41

Kør linux - så kører pc, laptop og streamer(Pi) lige så fint  :D

Husker tydeligt hvordan at jeg, som knægt troede en masse ting om hifi og hvordan drømmene væltede rundt i hovedet. Jeg syntes netop at det er blevet muligt at opnå en del mere i dag, med internettet til hjælp. Rigtig mange myter og vrøvlehistorier er efterhånden blevet udvisket, så man i langt større grad kan komme frem til et brugbart resultat. Desuden er det også blevet langt biligere at finde fornuftigt måleudstyr, som kan åbne op for hvad vi rent faktisk lytter til/på.
Typisk er mange ting anderledes i minderne - men det har vist også en del med hukommelsen og den menneskelige psyke at gøre  :wink:
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 252
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: Var hifi sjovere i gamle dage?

Indlægaf nhj4 » søn dec 17, 2017 12:18

digital_thor skrev:Kør linux - så kører pc, laptop og streamer(Pi) lige så fint  :D

:wink:

Hvad står Pi for ???

Vis man har en masse programmer der ikke kan køre i Linux så bruger man ikke Linux, men man kan jo have en blærbar til det.
Brugeravatar
nhj4
Seniormedlem
 
Indlæg: 755
Tilmeldt: man nov 14, 2005 19:12

Næste

Tilbage til Generelt & Andet Hi-Fi


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 4 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: