Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Gulvhøjtalere

Alt om "gør-det-selv" højttalerkonstruktion.

Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » ons okt 07, 2015 13:06

Hej gutter jeg er ny her inde og vil lægge lidt stille ud jeg er ret grøn i det her med selvbyg og har bestemt mig for at kaste mig ud i mit eget projekt, ved godt det nok er imod alle regler og fornuft men håber jeg kommer til at få en god lærerig tid her til vinter. Jeg kaster mig ud i det med hovedet under armen og slet ikke nok viden til det men jeg vil bare igang med noget, jeg har planer om et 2 delt kabinet med 2 gange 12" i hver som nederste del og 2 6" som mellemtone og en bånddiskant i øverste del, bas bliver basreflex og øverste krykkammer havde jeg regnet med, men det er derfor jeg skriver her inde i håb om at få lidt råd og vejledning hen ad vejen. Har stort set købt enhederne og har lavet en skitse at kabinettet. Kom endelig med jeres mening om det her lidt dumdristige indskud hehe, men husk jeg er ret grøn og ved godt det er lidt vildt at kaste sig ud i et 3 vejs som første rigtige projekt håber i vil tage godt og posektivt imod mig.
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » ons okt 07, 2015 13:15

Når kan ik lige få billeder ind hmm
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » ons okt 07, 2015 14:55

hifi.png
billede
hifi.png (45.4 KiB) Vist 10704 gange
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » ons okt 07, 2015 14:57

untitl.png
billede
untitl.png (51.19 KiB) Vist 10704 gange
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » ons okt 07, 2015 14:58

GetAttachment.jpg
billede 12 ´´
GetAttachment.jpg (11.42 KiB) Vist 10704 gange
Senest rettet af Petergram ons okt 07, 2015 15:00, rettet i alt 1 gang.
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » ons okt 07, 2015 14:59

untit.png
6 ´´
untit.png (53.44 KiB) Vist 10704 gange
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf schlager » tors okt 08, 2015 12:26

Først, tillykke med dit 1. DIY projekt.
Det er jo noget af en mundfuld du har begivet dig ud i  :D Du har egentlig at gøre med et 4-vejs system pga at bassernes forskellige kamre, hvilket jo komplicerer projektet yderligere. Så mit første råd vil være at gøre baskamrene ens (lukket eller refleks). Da du er "grøn" går jeg ud fra at du ikke selv kan designe et analog filter. Mit forslag og råd vil da være, at gøre det aktivt med et DSP styret digital filter. Så kan du bestemme frekvensovergange, filter typer, niveau justere for enhedernes forskellige følsomheder + en masse andet og alt sammen kan gøres fra sofen via PC  :wink:

Downside er at du skal bruge 3 forstærkere + ekstra ledninger (for et 3-vejs system). Min påstand og erfaring (mange vil sikkert ikke være enige) er, at du kan bruge 3 billige forstærkere mellem 30 og 150 w. Det vil efter min mening lyde mindst lige så godt, hvis ikke bedre, end 1 stor og dyr forstærker, der skal spille gennem et analog 3-vejs filter. Et 3-vejs filter lavet af gode komponenter vil også hurtigt overstige prisen på et DSP modul (der er forskellige f.eks. minidsp, Behringer mm.) Læs noget om aktiv vs passiv filter på nettet, og se om det ikke kunne være løsningen.

Har du beregnet kabinetterne i forhold til basresponsen? Ellers er det en god ide at starte med det, for at få et overblik over nedre grænsefrekvens, altså hvor lav i frekvens du har fuld output. Til det skal du også bruge basserenes specifikationer. Et program som hornresponse kan gøre det og er rimelig nemt at gå til. God fornøjelse  :D

Just my 2 cent.

Mvh Sebastian
Jeg elsker horn, for man kan drikke mjød af dem.
schlager
Nyt medlem
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 21:00
Geografisk sted: Slagelse

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » tors okt 08, 2015 16:08

Hej Sebastian ja jeg ved godt det nok er lige voldsomt nok at kaste sig ud i, men jeg vil helt sikkert lige prøve at sætte mig ind i et aktivt filter, der hvor jeg har købt enhederne har jeg sendt tegninger til og ud fra dem har vi fundet nogen enheder der kan fungere sammen med det rigtige delefilter håber jeg da, vil også gerne sætte et delfilteret sammen for mig ved godt det ik virker i ren praksis men så er man da igang og har et udgangspunkt at bygge videre på, så kommer der vel en masse med målinger osv bagefter, men havde godt i tankerne et aktivt deling ville være på sin rette plads i projektet men tror måske bare jeg starter med en passiv løsning da jeg bliver nød til at tage det lidt af gangen rent økonomisk, mit mål i første omgang var bare at få en grund højtaler på benene. Men mange tak for dit forslag det vil jeg tage til mig det er jo derfor jeg har oprettet mig her inde håber det bliver til noget og jeg ik er helt ude og skide allerede hehe.
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » tors okt 08, 2015 16:13

Har lige fået bånddiskanterne hjem i dag så har jeg da smart de enheder der skal bruges
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Petergram » tors nov 19, 2015 15:33

Hej igen nu har jeg valgt at gå vejen med aktiv deling og har fået købt 3 effektforstærker en luxman en aodiolab og en acus som skal trække læsset mangler kun et filter nu det bliver et dsp- 26 så man kan regulere på tingene så må jeg se hvordan det bliver i første omgang
Petergram
Nyt medlem
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 12:33

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Nilau » tors nov 19, 2015 16:47

Petergram skrev:Hej gutter jeg er ny her inde og vil lægge lidt stille ud jeg er ret grøn i det her med selvbyg og har bestemt mig for at kaste mig ud i mit eget projekt, ved godt det nok er imod alle regler og fornuft men håber jeg kommer til at få en god lærerig tid her til vinter. Jeg kaster mig ud i det med hovedet under armen og slet ikke nok viden til det men jeg vil bare igang med noget, jeg har planer om et 2 delt kabinet med 2 gange 12" i hver som nederste del og 2 6" som mellemtone og en bånddiskant i øverste del, bas bliver basreflex og øverste krykkammer havde jeg regnet med, men det er derfor jeg skriver her inde i håb om at få lidt råd og vejledning hen ad vejen. Har stort set købt enhederne og har lavet en skitse at kabinettet. Kom endelig med jeres mening om det her lidt dumdristige indskud hehe, men husk jeg er ret grøn og ved godt det er lidt vildt at kaste sig ud i et 3 vejs som første rigtige projekt håber i vil tage godt og posektivt imod mig.


Hvorfor i alverden har du besluttet at dine kommende højttalere skal være af basreflekstypen???
Hvorfor ikke et helt lukket kabinet (trykkammer)? Det vil give dig den bedste baskvalitet.

MVH.
Niels
Nilau
Seniormedlem
 
Indlæg: 716
Tilmeldt: fre nov 11, 2005 14:52
Geografisk sted: København

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf HOLM Acoustics » tors nov 19, 2015 20:53

Du kan altid komme en prop i porten på et senere tidspunkt. Den er jo rar at have hvis du går non-DSP og har trang efter lidt ekstra bund. Du har membranareal nok til at proppe porten og lave et DSP løft af de nederste frekvenser. Anyway er det en rigtig god ide at begge baskamre har samme liter-mål, det gør det hele lidt lettere. God fornøjelse - det ser spændende ud.
HOLM Acoustics
Branchemedlem
 
Indlæg: 52
Tilmeldt: ons nov 14, 2007 16:33
Geografisk sted: København

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Perper » tors nov 19, 2015 21:49

Nilau skrev:
Hvorfor i alverden har du besluttet at dine kommende højttalere skal være af basreflekstypen???
Hvorfor ikke et helt lukket kabinet (trykkammer)? Det vil give dig den bedste baskvalitet.

MVH.
Niels

Hvorfor i alverden er 90 % af alle højttalere af basreflextypen idag ?
Perper
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 119
Tilmeldt: fre okt 02, 2015 21:29

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf grausam » fre nov 20, 2015 08:58

Interessant debat.

Hvis man kigger på åbne og lukkede højtalerkonstruktioner, så kommer det altid lidt an på, hvad de skal bruges til og hvordan.

En 2-3 vejs højtaler, hvor basenhede(n)rne både dækker det egentlige basområde og en del af mellemtoneområdet, er basreflex både det mest udbredte system, og samtidig også det kompromis, som trods alt tilgodeser lav forvrængning.

Et lukket system af den slags, vil forvrænge langt mere end et refleks system, som er afstemt korrekt. Det skyldes, at i det lukkede system er det alene basenheden, som skal frembringe lydtryk, hvor reflex systemet overlader basområdet til porten.
Det betyder, at enhederne i reflex systemet skal bevæge sig langt mindre end i det lukkede, med deraf følgende lavere forvrængning.

Når det så kommer til baskvalitet, hvis man kan tale om den slags, så er jeg bekendt med et spændende eksperiment på det område.
Der var nogle nørder, som satte den samme type enhed i både et lukket og et reflex kabinet, og så delte de elektronisk meget skarpt over først 100Hz og senere også ved lavere frekvenser.
Idéen var at vurdere baskvaliteten fra disse 2 forskellige systemer.
Det overraskende resultat er, at det kan man ikke høre.
Med andre ord, så var det ikke muligt med hørelsen at afgøre, hvilket system der var mest præcist. Det hjalp ikke at gå fra mono til stereo eller omvendt. Kvalitetsforskellen kunne ikke høres, hvis der ellers var kvalitetsforskel. Der blev sågar afprøvet forskellige størrelser rum, for at undersøge, om det spillede en rolle, og til sidst også rumkorrektion, men uden at det ændrede ved resultatet.

Bl.a. det må man nok vurdere, er en af årsagerne til reflex systemernes udbredelse.
Hvis man alligevel ikke med hørelsen kan afgøre, om bassen kommer fra et lukket eller et åbent system, så er det nærliggende, at vælge reflex afstemning, som giver meget lavere forvrængning i mellemtoneområdet end det lukkede.

Hvis højtaleren er beregnet til alene at gengive dybe bastoner altså en subwoofer, så stiller tingene sig anderledes, så kan man f.eks. undgå portstøj ved at vælge det lukkede system, og det er da også mit indtryk, at det er sådan man laver subwoofers nu om dage.
grausam
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 243
Tilmeldt: tirs mar 10, 2015 17:12

Re: Gulvhøjtalere

Indlægaf Perper » fre nov 20, 2015 12:48

Den port må ha været meget dybt afstemt ?
Perper
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 119
Tilmeldt: fre okt 02, 2015 21:29

Næste

Tilbage til DIY-højttalere


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: