Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Musikkvalitet og lydkvalitet

Alt om musikindspilninger.

Re: Musikkvalitet og lydkvalitet

Indlægaf digital_thor » ons aug 23, 2017 21:15

Jeg har hørt en pokkers masse anlæg i alverdens forskellige sammenhænge. Men det er stadig når bassen er god og velkontrolleret at jeg egentlig husker det, som en god oplevelse samt at selvfølgelig resten af lyden heller ikke stikker ud. Jeg går op i teknikken fordi det er nødvendigt for at få styr på især bassen, men når det først spiller, så tænker jeg mest på musikken og læner mig tilbage og slapper af.
Jeg har bare altid haft et eller andet med bas - den skal bare være dyb, detaljeret og stram - selv ved lave niveauer. Næsten alt musik bliver bare mere indlevende og altomsluttende, med god linær bas - IMHO.
Jeg kan dog heller ikke slappe af, hvis der er noget som irritere - hvilket lige så godt kan være grundet humøret. Så kan jeg  egentlig godt fortrække en aften med lidt ro, eller i hvert fald noget meget fredelig musik - f.eks Ketil Bjornstad - Pianology  :D
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 224
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: Musikkvalitet og lydkvalitet

Indlægaf Jonas Bojer » tors aug 24, 2017 15:46

Kaj. skrev:Bortset fra at ”musikkvalitet” og ”lydkvalitet” er subjektivt flydende begreber, er min oplevelse den, at jo mere præcist og naturligt anlæggets lydgengivelse af optagelsen er,  jo mere åbnes der for ”musikkvaliteten”. Udvidelsen  af den musikalske horisont. Det er jo i virkeligheden kedsommeligt banalt. Og enkelt.

De der gennem deres liv har udskiftet komponenter i anlægget vil nikke genkendende til at ”lydkvalitet” og ”musikkvalitet” er som bestigning af en klatrevæg, hvor hvert nyt trin udløser det næste. ”Lydkvalitet” skiftevis ”musikkvalitet”. Nye oplevelser på vej mod et mål man i musikalsk sammenhæng slet ikke aner hvor er.

Jo flere detaljer anlægget formår at gengive, jo dybere begiver man sig ud i det musikalske univers. Fartøjet i det univers er vores lydanlægs komponenter. Men vi kan jo vælge at stoppe hvor vi er. Undlade at  afsøge nye grænser. Med risiko for at glide tilbage til The Beatles ping-pong-stereo og monofonien, som engang begejstrede mennesker på samme måde, som vi begejstres af det bedste vi kender i dag.

Mit problem er at stoppe. For hvad er der af muligheder og oplevelser omkring det næste hjørne :?:  :arrow:Hvem har fortalt dig den løgn at musikkvalitet er subjektiv du ved vel godt de giver karaktere  på musik konservatorierne? Tro mig hvis jeg synger er det ikke pænt heller ikke subjektivt.

Hilsen Jonas Bojer
Brugeravatar
Jonas Bojer
Supermedlem
 
Indlæg: 1382
Tilmeldt: man okt 24, 2005 11:31
Geografisk sted: Odder

Re: Musikkvalitet og lydkvalitet

Indlægaf P.H. » fre aug 25, 2017 08:44

Er det i grunden ikke lidt med hifi som med kunst? Hvis du ikke kan høre kvaliteterne ved en bestemt komponent, så er det fordi, du ikke har forstand på hifi(eller kunst). Ligesom man på kunstmuseet (helst) skal gå rundt med en særlig kendermine, der skal imponere de uvidende besøgende, skal man spille lidt samme rolle når man vurderer hifi.

I øvrigt er megen af vores smag inden for f.eks. mad, vin, kunst og musik det man kunne kalde "acquired taste" - man lærer at synes om noget.
Sony SCD XA333ES/Swoboda Superupgrade+
Ripstreamer XL, SSD
Emm Labs Dac2X
BAT VK52SE
BAT VK255SE
Buchardt s400
NLE, Swoboda, Acoustic Revive
Sugden Headmaster (Det hedder den! Det er ikke noget sjofelt)
Grado GS1000
P.H.
Seniormedlem
 
Indlæg: 840
Tilmeldt: søn feb 19, 2006 22:11
Geografisk sted: Midtjylland

Re: Musikkvalitet og lydkvalitet

Indlægaf Kaj. » fre aug 25, 2017 10:44

Jonas Bojer skrev:
Hvem har fortalt dig den løgn at musikkvalitet er subjektiv du ved vel godt de giver karaktere  på musik konservatorierne? Tro mig hvis jeg synger er det ikke pænt heller ikke subjektivt.


Subjektivitet involverer følelser. Oplevelser.

Objektivitet er at påberåbe sig fri af følelsesmæssige påvirkninger. Et måleinstrument i menneskeskikkelse. Karaktergivningen du omtaler. Gennem brug af sensorer afstemmer man karaktergivningen for at minimere følelsernes indflydelse på toleranceområdet for en given karakter.

Hvis ikke musikken og gengivelsens lydkvalitet taler til følelserne, hvad gør den så?
Brugeravatar
Kaj.
Seniormedlem
 
Indlæg: 740
Tilmeldt: søn okt 26, 2008 14:21
Geografisk sted: Aalborg

Re: Musikkvalitet og lydkvalitet

Indlægaf nilsvalla » lør aug 26, 2017 09:52

Om hifi-lyden er rigtig/forkert, kan der være klare linjer for,
men om man kan lide/ikke-lide, er vel subjektivt.
nilsvalla
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 440
Tilmeldt: ons feb 13, 2013 09:32

Re: Musikkvalitet og lydkvalitet

Indlægaf daniels » man aug 28, 2017 09:08

nilsvalla skrev:Om hifi-lyden er rigtig/forkert, kan der være klare linjer for,
men om man kan lide/ikke-lide, er vel subjektivt.


Enig!  :D
_____________________________________________
M.v.h. Daniel - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet.
daniels
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 174
Tilmeldt: søn dec 11, 2005 15:21

Re: Musikkvalitet og lydkvalitet

Indlægaf gasolin » fre sep 01, 2017 20:27

Skriver lige før jeg læser de andre indlæg.

Har lige skiftet min Marantz PM8005 ud med en nad 3020E ikke den mest ikoniske af alle nad 3020 forstærkere men en del af den berømt serie.

Marantz CD5005 in akustik signalkabel,rega rp1 queen le edition med rega carbon og en læder måtte, en lille ca 500kr dac til pce med qed performance mini jack til phono pt QED strand 79 højtalerkabel, skal prøve med classic 2.5 da 6.0 ikke passer (klemterminaler) og mission LX_2 på 155 isoacosustics stander (gammel hifiklubben strømskinne) og sd fødder under cdafspilleren som står under forstærkeren. 2 sæt rothwell -10 db attanuator så jeg har et bredere område at kan justere volumen med før lyden er høj.

Jeg har måske ofret kun på de ting 11.000kr.

Forstærkeren har mere bas og den kan spille imponerende højt,kl 10-11 spiller jeg ofte høj, med min gamle forstærker til 6000kr over kl 12, den er musikalsk og dynamsik den nad.

Har haft en rotel rcd 965bx le discrete (har den stadig) 2 rb 980 bx (brokoblet 360 watt pr kanal) og audiovetor 5 (den med 2 x 8"  gule baseenheder) der stod helt forkert ved siden af mig og på tværs af rummet,spillede ok men måske lidt lyst.

Mit nuværende anlæg spiller rigtig godt og enda imponerende højt med en for størrelsen særdeles god bas, der bliver spillet ac/dc,led zeppelin, Chie Ayado,dire straits,eric clapton, kim larsen/gasolin,miles davids bbking,dave brubeck og meget andet til stor glæde for undertegnede.

Det ikke dyrt men spiller rigtig godt
gasolin
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 375
Tilmeldt: man feb 09, 2009 18:37
Geografisk sted: Vestfyn

Foregående

Tilbage til Musik


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: