Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Coxial udgang, kan man måle !...

Coxial udgang, kan man måle !...

Indlægaf Witthoff » tirs okt 31, 2017 08:39

En coxial udgang er jo som udgangspunkt på 75 ohm. Men tit og ofte, høre man, at det ikke altid passer, så kan man nemt og enkelt måle den rigtige ohm-værdi på apparatets coxial udgangs-stik. Hvor meget kan en ohm-værdi afvige, før det bliver hørbart kritisk (hvordan lyder det), i forhold til det anvendt coxiale kabels, typiske 75 ohm's værdi !...

Ovenstående spørgsmål, har jeg spurgt forhandlere om (når jeg husker det) og får en del forskellige svar, fra ingen ting til kompliceret teorier...så derfor poster jeg spørgsmålet her.
Brugeravatar
Witthoff
Medlem
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: ons jul 02, 2014 15:28

Re: Coxial udgang, kan man måle !...

Indlægaf HOLM Acoustics » tirs okt 31, 2017 21:30

Både udgang, kabel og indgang skal have en karakteristisk impedans på 75ohm. Alt efter hvordan udgang og indgang er konstrueret kan det være svært at måle impedansen. I visse tilfælde vil der være transformator i ind/og eller udgang - her vil du typisk måle en meget lav dc modstand. Andre gange er der ac koblet via kondesator og du vil her måle meget høj, formentligt "uendelig" dc modstand. Hvis du vil måle korrekt skal du have fat i et reflektometer eller en high speed netværksanalysator. Overordnet set er det ikke for læg-mand at måle den karakteriske impedans. For forkromet overblik, så skaf evt denne bog: https://www.amazon.com/High-Speed-Digital-Design-Handbook/dp/0133957241  :shock:
Hvis impedansen ikke matcher på både udgang, kabel og indgang, kommer der reflektioner på signalet, der kompromitterer flankerne på det digitale signal. Dette kan, hvis indgangen ikke er robust over for dette, generere jitter på clock til DAC sektionen. Jitter opfattes ofte som tab af dybdeperspektiv og definition i bassen, der kommer “mudder i tiden”. Hvis reflektionerne er for store kommer der "drop-outs" i lyden eller tab af "lock" på clock til DAC - det sker dog ret sjældent på udstyr der er designet af professionelle.
HOLM Acoustics
Branchemedlem
 
Indlæg: 52
Tilmeldt: ons nov 14, 2007 16:33
Geografisk sted: København

Re: Coxial udgang, kan man måle !...

Indlægaf Witthoff » tirs okt 31, 2017 21:49

Hej Holm Acoustics, tak for et godt indlæg med nogle fine forklaringer  :D

Det er ærgerligt, at der ikke er en nem metode til at måle på.

Den bog kan jeg godt finde på at købe  :mrgreen:
Brugeravatar
Witthoff
Medlem
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: ons jul 02, 2014 15:28

Re: Coxial udgang, kan man måle !...

Indlægaf Kaj. » tors nov 02, 2017 15:08

Impedans kan ikke måles med et Ohmmeter. Det måler jævnstrømsmodstand. Impedans er benævnelsen for vekselspændingsmodstand. Frekvensafhængig modstand.

Du kan måle udgangsimpedansen på den digitale udgang ved hjælp af et oscilloskop. Med det måler du amplituden på signalet fra den UBELASTEDE udgang. Derefter belaster du den med en kapacitets- og induktionsfri modstand på 75 Ohm, som er standarden for S/PDIF. Modstand direkte forbundet mellem leder og skærm på stikket fra signalkilden. Uden kabel. Amplituden skal herefter være præcist det halve af før.

Ændrer signalet kurveform i overstående opstilling (forklaring ses af linkene nedenfor) kan du derved se om kablingen fra stik tilbage til elektronikken holder standarden til udgangsstikket. Ødelægges signalets kurveform har vi balladen som Holm har beskrevet.

Betydningen af korrekt impedans demonstreres her:
https://www.youtube.com/watch?v=zrDxSM91Jcg
https://www.youtube.com/watch?v=ozeYaikI11g
Brugeravatar
Kaj.
Seniormedlem
 
Indlæg: 947
Tilmeldt: søn okt 26, 2008 14:21
Geografisk sted: Aalborg


Tilbage til Digitale kilder


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: