Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

watt/strøm/spænding

For-, effekt- og integreret.

watt/strøm/spænding

Indlægaf Jandk » tors nov 02, 2017 17:13

Se det var jeg ikke klar over

https://i.imgur.com/2Rb6OM9.jpg

Rørforstærkere må virkelig kunne levere en masse strøm så  :D
Alle bakker ud når talen går på blindtest - Årsagen er at så kan hjernen ikke længere manipuleres af det øjnene ser :-D
Jandk
Seniormedlem
 
Indlæg: 709
Tilmeldt: man nov 28, 2016 23:28

Re: watt/strøm/spænding

Indlægaf Analogueman » fre nov 03, 2017 00:10

Manden, hvis navn vi ikke må nævne, får da også efterfølgende hug i tråden, da hans udsagn er i strid med almindelig basisviden, når det gælder watt, volt og ampere.
Vivid Audio Giya G4/Reference 3A MM De Capo i/Nottingham Analogue Hyperspace/Pink Triangle PT1/Sota Star Sapphire MKIII/Garrard 401 (projekt)/Alphason Sonata (projekt)/Roksan Xerxes (projekt)/Voyd Valdi (projekt)/Graham Phantom B-44/Oracle/SME 345 Mørch UP-4 og DP-6/Cartridge Man Conductor/BlueNote U-3 (projekt)/Nottingham Analogue Paragon 1 og 3/Roksan Artemiz (projekt)/Alphason HR-100S-MCS (projekt)/Audio Note Io-I/DaVinciAudio Labs Grand Reference Grandezza/Audio Note M5 Phono/Kondo CFz/Rossner & Sohn Canofer S/Sugden Masterclass AA/PurePower 1050/Stax SR-009 + diverse andre Stax-modeller og -drivere/Woo Audio GES/Keith Monks RCM (i dobbeltudgaven)/Nogle tusinde lp’er
Analogueman
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 321
Tilmeldt: ons aug 20, 2014 07:41

Re: watt/strøm/spænding

Indlægaf Jandk » fre nov 03, 2017 00:42

Analogueman skrev:Manden, hvis navn vi ikke må nævne, får da også efterfølgende hug i tråden, da hans udsagn er i strid med almindelig basisviden, når det gælder watt, volt og ampere.


Det er bare utroligt at hovedpersonen på den side forstår så lidt af alt  :lol: Det er jo ikke første gang han rammer fuldstændigt ved siden af !
Alle bakker ud når talen går på blindtest - Årsagen er at så kan hjernen ikke længere manipuleres af det øjnene ser :-D
Jandk
Seniormedlem
 
Indlæg: 709
Tilmeldt: man nov 28, 2016 23:28

Re: watt/strøm/spænding

Indlægaf DJakob » tirs nov 21, 2017 17:20

Er der nogen der kan give en korrekt forklaring på det han forsøger at forklare?
Djakob
DJakob
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 288
Tilmeldt: fre apr 23, 2010 21:04
Geografisk sted: Kbh. V

Re: watt/strøm/spænding

Indlægaf Kaj. » tirs nov 21, 2017 18:52

Jeg byder ind og andre kan supplere.

Linket. Der sker en sammenblanding af dæmpningsfaktor, spænding og strømstyrke.

Dæmpningsfaktor måles ved at dividere belastningsimpedansen med forstærkerens udgangsimpedans. Den er et udtryk for forstærkerens evne til at styre og kontrollere højttalerenhederne. Dæmpning af deres back EMF. Frembragt gennem bevægelsen af højttalernes membranmasse.

Spænding og strøm. Det er korrekt, at der skal være spænding for at der kan løbe en strøm. Fordobler man spændingen fordobler man strømmen. Så langt har redaktøren ret. I teorien. Men en forstærker med dobbelt så høj forsyningsspænding er på trods af teorien IKKE en garanti for at den også kan levere dobbelt så meget strøm.

Det kræver for det første en strømforsyning, som kan levere den højere strøm. For det andet den mest kritiske flaskehals. Udgangstransistorernes strømkapacitet. I praksis anvendes der strømbegrænsning af udgangstransistorerne til beskyttelse mod overbelastning. Kortslutning for eksempel. Strømbegrænsningen sætter baren for hvor meget strøm forstærkeren kan levere.

Forsyningsspændingens størrelse er afgørende for forstærkerens udgangseffekt. Men er den ikke dimensioneret til også at levere den tilsvarende strømstyrke, kan man tilføre aldrig så høj forsyningsspænding uden det giver evnen til at levere strøm. Der er således slet ikke en automatik i sammenhæng mellem høj forsyningsspænding og tilsvarende strømafgivelse. Som det skrives i linket.

Idealet ville være at transistorerne leverer ubegrænsede mængder af strøm. Det kan de ikke. Behovet for strømbegrænsning af transistorerne ligger i deres Safe Operation Area (SOA). Overskrider man den, brænder de af. Jo højere spænding der står over dem og jo varmere de er, jo mindre strøm tåler de at levere.

Den ideelle transistorforstærker fordobler sin effekt (tilnærmet) for hver halvering af belastningsimpedansen. Det sker gennem en tilsvarende fordobling af strømstyrken for hver halvering. Dette under forudsætning af, at den ikke er strømbegrænset et sted i konstruktionen. Og at transistorerne kan holde til belastningen. Strømmen, spændingen og temperaturen. Samtidig!

Det er anvendelsen af strømbegrænsning, som oftest giver anledning til udtalelser om at "Watt ingen betydning har", når man vælger forstærker. Især ved brug sammen med en højttaler med en vanskelig impedanskurve, hvor netop afgivelsen af strøm har stor betydning for resultatet.

Har man først oplevet en forstærker, som kan levere strømmen til den høje spænding oplever man fordelen ved at tingene følges ad. Oplevelsen af ubesværethed. Headroom. Dynamik. You name it.  :D
Brugeravatar
Kaj.
Seniormedlem
 
Indlæg: 947
Tilmeldt: søn okt 26, 2008 14:21
Geografisk sted: Aalborg


Tilbage til Forstærkere


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: