Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Supra CAT8 næt kabel

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf elektrolytten » søn mar 03, 2019 15:29

Det er en misforståelse at overfører blindtest begrebet fra lægevidenskaben til audio.
I lægevidenskaben har man en konstant pillen, som man bl.a. tester op mod placebo for at sikre at pillen har en virkning.
Derudover tester man hvor godt den nye pille klarer sig overfor ældre piller.
En ny pille skal vist være mindst lige så god eller bedre end de gamle.

Man tester pillen som er en generel variabel, men pillen vil fremstår som en konstant i selve blindtesten.

Man kunne tage to lydanlæg og sætte en blindtest op som tester hvilket anlæg som virker mest positivt på en gruppe mennesker, plus om der overhovedet kan høres forskel på de to anlæg.
Der er dog allerede her flere spørgsmålstegn i forhold til pille-testning. Bl.a. at både akustikken og musikvalget kan have indflydelse på testen.

Men de virkelige problemer i forhold til pilletestning opstår når man forsøger at teste et delelement af et helt anlæg, eksempelvis et kabel, så er man på dybt vand, fordi kablet nu er omgivet af et hav af variabler som kan og vil påvirker lydresultatet.
Og man er ovre i det som nilsvalla udtrykte som at man tester selve blindtesten, og ikke testobjektet, man tester hvad der er hørbart i netop denne testopstilling.

Rimeligt er også at diskuterer selve blindtest-deltageren som også bør fremstår som en mere eller mindre konstant for at give blindtest mening.
Ved sygdom/piller fremstår testdeltageren simpel , og testdeltagerens egne beslutninger er simple , enten for man det bedre eller ikke.

Så simpel er hi-fi lytning og den typiske  hi-fi lytter ikke,
der er stor forskel på erfaring ,smag ,præferencer, evnen til at hører en lydforskel , og hele testen er grundlægende mere kompliceret , den er ikke præget af så simple følelser og instinkter som pilletestning.

Jeg vil påstår at videnskabelig er blindtest af hi-fi ikke , men testen kan sikkert bruges som et salgsargument overfor uvidende kunder , og det er helt sikkert et meget benyttet argument i diverse fora.
elektrolytten
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 151
Tilmeldt: tors feb 21, 2019 14:42
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf Twist » søn mar 03, 2019 17:08

Næ man kan kun være enig i, at der er mange variable i et hi-fi setup og dermed også i en testopstilling.

Blindtests kommer ofte på tale fordi der også er en psykologisk faktor der spiller ind . Jeg tror, at man i alle tilfælde et stykke  ad vejen skal se denne faktor som et vilkår. Og til syvende og sidst laver man jo også en vurdering af hvad man lytter til.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 380
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf digital_thor » tors mar 07, 2019 19:10

Twist skrev:Næ man kan kun være enig i, at der er mange variable i et hi-fi setup og dermed også i en testopstilling.

Blindtests kommer ofte på tale fordi der også er en psykologisk faktor der spiller ind . Jeg tror, at man i alle tilfælde et stykke  ad vejen skal se denne faktor som et vilkår. Og til syvende og sidst laver man jo også en vurdering af hvad man lytter til.


Man laver jo netop nogle testopstillinger,  hvor man kun skifter én ting, under kontrollerede forhold. På den måde er der ikke nogle variabler, som den "blinde" testperson skal forholde sig til. Hele pointen er jo netop at man ikke kan danne sig et forudindtaget indtryk af hvad man tror man skal høre.
Jeg har været med til det flere gange og det er næsten samme resultat hver gang. Netop at der er en masse holdninger, så snart resultatet bliver afsløret. Men under testen er der stort set ingen der aner hvad de lytter på.

Ingen tvivl om at de fleste der er vandt til at lytte på musik, kan udpege grove fejl, som konkret og tydelig forvrængning, samt helt regulære fejl, som alt for meget bas eller f.eks 5dB for meget diskant.
Utallige test har bevist gang på gang at der visse ting vi er følsomme overfor, men at vi næppe kan høre om støjgulvet er sænket fra -120db til -130dB..... og da slet ikke under normal musikafspilning.
Langt de fleste burde koncentrere sig i meget højere grad omkring deres typisk meget ulineære og ujævnt spredende højttalere, som bevisligt gør en kæmpe forskel. Så derfor vil jeg mene at man efterhånden har et solidt datasæt, som understøtter teorierne om at langt de fleste kabelskift - absolut ingen forskel kan eller vil gøre.
Men vores sind skifter til gengæld mening, som vinden blæser. Prøv bare at se på vidneberetninger eller hvordan sladder kan få en fjer til at blive til 7 høns  :wink:
Det er svært at stole på mennesker, men teknik er dælme ved at være ret stabilt og vedholdende.
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 462
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf Twist » fre mar 08, 2019 15:11

Digital Thor:

Jeg er da enig i, at der måske kan være mere, at hente andre steder end kabler, men uenig i, at der ikke skulle være betydelige forskelle på kabler.

Jeg er ikke uddannet udi det tekniske men har læst historie. I sprogvidenskab der har en et princip vist hedder kohærens-princippet. Det går ud på, at betydningen af det enkelte ord eller meningen om man vil også bestemmes af helhedens mening. I historie faget der kan man simpelthen bedre vurdere betydningen af en begivenhed  når man kender konteksten.

Og skulle man omsætte det konkret til hfi kabler så kunne man jo være af den mening, at f.eks. et power kabel ikke havde den samme betydning på to forskellige forstærkere - altså hvis man skiftede

Nu har jeg selv haft svært ved, at høre betydningen af, at skifte power kabler i mit eget set up. Jeg skriver det blot for, at understrege, at betydningen af delelementer i et hifi setup også bestemmes af helheden.

De forbehold, som jeg har linet op omkring en induktiv metode gælder altid når man foretager sådanne sammenligninger - ligesom det jo er alment kendt, at man skal være forsigtig med, at generalisere ud fra eksemplet.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 380
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf Twist » fre mar 08, 2019 16:17

Men det er jo ikke anderledes end, at man i komplekse sammenhænge ofte anlægger en systemteoretisk tilgangsvinkel kunne man måske tilføje.

Hvis man trækker med en kraft i en knude i et fiskenet, så vi kraften forplante sig til andre knuder i fiskenettet

Netop når der er tale om netværk og hifi er der jo tale om "systemer".

Nogle elementer er mere betydelige end andre f.eks. sætter en router hele standarden i ens hjemme netværk. Og skal stort set alt igennem en switch så påvirker en sådan switch alt der passerer igennem.

Så kan man måske anføre, at højttalerne måske er noget af det mest betydende i et hifi setup.

Men det bliver altså aldrig bedre end kildematerialet tillader og indsætter man et kabel der i en eller anden form degraderer signalet, så følger virkningen i hele resten af systemet.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 380
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf nhj4 » lør mar 09, 2019 14:34

Test din hastighed for Jitter

http://www.billig-bredbånd.nu/bredbaandsmaaleren.php

det links kan jeg ikke få til og virke her på denne her side.
Vedhæftede filer
54.JPG
54.JPG (25.1 KiB) Vist 2857 gange
Brugeravatar
nhj4
Seniormedlem
 
Indlæg: 816
Tilmeldt: man nov 14, 2005 19:12

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf digital_thor » man mar 11, 2019 19:42

Hvis nogen gerne vil høre nogle eksempler på hvordan jitter lyder - så værsgo:
http://www.sereneaudio.com/blog/what-does-jitter-sound-like

Min Digione fra Allo har omkring 1 pico sekund jitter på en coax udgang og i ovenstående eksempel ligger vi på mindst 2 micro sekunder.

Til dem der skal have matematikken visualiseret - så kommer det her:
https://www.unitconverters.net/prefixes/micro-to-pico.htm

Meget lidt jitter, som er normalt i dag. Kan højest høres som ekstremt lidt sus, som vil drukne i musikken og grundstøjen fra de fleste optagelser.
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 462
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: Supra CAT8 næt kabel

Indlægaf gnist » man mar 11, 2019 19:57

2 microsekunder i klippet med mindst tilført jitter er langt over  hvad en standard Raspberry pi leverer på USB udgangen og den ender som regel i en asynkron USB indgang på dacen så
Jitter er virkeligt ikke noget at bekymre sig om idag og man kommer virkeligt langt med en Raspberry pi til en 3-400kr. som streamer
Hvis det måler skidt og lyder godt, er dine ører måske ikke så gyldne som du selv tror
Brugeravatar
gnist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 121
Tilmeldt: tors jan 26, 2006 09:26

Foregående

Tilbage til Digitale kilder


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 7 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: