Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Dirac Live Room Correction.....

Rumkorrektion, akustik, jitter, ren strøm m.m.

Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » lør feb 09, 2019 01:23

Hej. Er der er nogen af jer der bruger Dirac Live Room Correction i forbindelse med stereo?
Jeg spiller min musik på en MacBook med Audirvana, og er gået lidt kold på om det er muligt at bruge min Mac til softwaren - eller om jeg skal købe en MiniDSP "ting"?
Dirac er ikke meget for at fortælle hvad man har brug for - og ikke mindst hvad det koster...
På forhånd tak!
Peter
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » lør feb 09, 2019 01:32

Jeg har UMIK-1 mikrofon, og tænker kun at bruge Dirac til at rette det værste - og om muligt også at korrigere for "huller" i min egen hørelse...
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf digital_thor » lør feb 09, 2019 11:36

Det er et ret kompliceret emne - men lad os tage hul på tingene  :D

Først og fremmest er det vigtigt at du gør dig det klart hvad du vil opnå. Er du utilfreds med bassen, specifikke musiknumre osv.

Dernæst er det vigtigt at du forstår at rummet har en given akustisk karakter, som er fastlåst af dets dimensioner og opbygning. Så hvis du har hårde vægge og dit rum har flere sidder, som er ens, så begynder det at blive svært.
Du kan sagtens sætte et eller andet system til dit anlæg og lade det "koge" over de målinger du tager. Men resultatet vil aldrig blive bedre end kvaliteten af dine målinger og rummets beskaffenhed. Typisk opnår du let at et givent program vil forsøge at dæmpe og booste lidt over det hele, i et forsøg på at give dig en ret linje. Problemet er at det kræver at forstærker og højttalere aldrig kommer uden for deres optimale arbejdsområde, imens at du lader DSP'en gå amok. Desuden er et dyk på en frekvenskurve, typisk en udfasning, som man kun i begrænset omfang kan booste. Det ville være langt bedre at forstå hvorfor der var en udfasning og så arbejde med problematikken, i stedet for at forsøge blot at hælde mere energi ind i systemet.
Sagt på en anden måde  - du kan muligvis opnå bedre resultater, ved blot at gå ind og fjerne de værste rumresonanser og helt lade være med at tænke så meget over hvad der sker højere oppe. Selvfølgelig kan du hæve diskanten lidt   - 1 dB eller 2, men jeg ville gøre det manuelt og ikke lade et program gætte sig til det, ud fra målinger, som kan være svære at få gjort ordenligt.
Så i bund og grund, har du brug for at lave en eller to PEQ's i bassen og måske et svage hæv i diskanten. Ingen grund til at bruge avanceret software til dette  :wink:
REW er gratis at bruge og det skulle virke fint på MAC. Så er det bare at øve dig lidt i at måle og se om det stemmer overens med hvad du høre.

Dine huller i din hørelse, er det ikke over 10Khz?
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 462
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » søn feb 10, 2019 02:15

Mange tak Thor for dit grundige svar!
Er helt enig med at det kun er til at begrænse de værste pukler i bassen.
Har nedsat hørelse på mit h. øre - specielt ved tale. Måske fordi min tinnitus ligger i det pågældende område.
Ingen problemer med at høre høje frekvenser.
Jeg har Elac BS 403 ht. der har en fin og dynamisk frekvensgang ned til ca 40 Hz - men ikke uden pukler som jeg gerne vil af med hvis det kan lade sig gøre.
Tanken om at jeg også kan kompensere for "huller" i min hørelse er med til at jeg tænker på Dirac.
Du nævner at lave PEQ i bassen - hvad mener du?
Og REW - er det opmåling af lytterum?
Tilgiv jeg ikke er helt med disse begreber...
Min amp er en Quad artera solus.
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf digital_thor » man feb 11, 2019 19:51

Velbekomme  :D

En god ide med tinnitus, er efter min mening at undgå for mange resonanser og generelt noget der "stikker ud".
Så helt klart en fordel at starte med at få dæmpet de værste pukler og unoder i bassen. Det rydder gevaldigt op i hele lydbilledet og skulle også gerne gøre det meget mere behageligt at lytte på.

PEQ, står for Programerbar Equlizering - så det betyder bare en funktion i en DSP, som man vælger størrelsen på i form af +/-gain(forstærkning og bredden - altså hvor stort et område på en frekvenskurve man vil hæve eller dæmpe - typisk beskrevet som "Q".
Det betyder at hvis dit rum har en udformning, som gør at du har for mange resonanser ved f.eks 50hz. Så betyder det at lydbølger med 50hz er længere om at dø ud i dit rum. Og når de reflekteres i længere tid, så opfatte vores øre det, som en forøgelse i lydtryk. Ved at bruge en PEQ med f.eks -6dB og et Q på 5, så vil man skabe et smalt dyk i højttalerens frekvenskurve lige der hvor rummet går i resonans og vi opfatter derfor lyder, som værende mere ensartet og jævn.
REW er blot et af flere programmer, som kan benyttes til at finde ud af hvordan dit rum og dine højttalere opfører sig.
For at finde ud af hvad bassen har af problemer, så måler man i et område - ca 1 kvm - omkring lyttepositionen, som giver dig et godt indblik i hvor dit rum går i resonans.
Hvis du også gerne vil måle dine højttalere, så skal du måle dem, stående så frit som muligt, da rummets resonanser ellers vil forstyrre billedet. Mål i ca 1 meters afstand og i ca 20 og 40 grader ud til siden. Så får du nogle kruver, som langt bedre kan give dig et billede af hvad din højttaler gør.
I grove træk skal du måle uden gating under ca 400hz og med gating over. Gating er et tidsvindue, som hjælper dig med at isolere den direkte lyd fra højttaleren fra rummets refleksioner. Så når du måler med gating, så kan du ikke bruge den del af kurven under ca 500hz, fordi den er forstyrret af rummet.
Det skyldes bølgelængden og afstanden til de reflekterende flader, som gulv, loft og f.eks møbler.

Håber det hjælper lidt og ikke forvirre for meget  :D
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 462
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » man feb 11, 2019 21:48

Mange tak igen Thor!
Jeg er helt med på jeg skal have målt rummet - og så derefter at prøve at dæmpe div. pukler i bassen "manuelt" med div. tricks inden jeg evt. begynder med digital EQ.
Hvilket program vil du anbefale til selve opmåling?
Og så igen: kan jeg bruge min Mac som DSP (med standard eller købt software)?
Ved at der i Mac under "lyd" findes en EQ (ligner en gammeldags EQ med skydeknapper for x antal frekvenser) om jeg kan nøjes med denne?
Ja Ja - Rom blev ikke bygget på et år....  :D
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » man feb 11, 2019 22:12

Kan huske den gamle chefredaktør (Nørregaard) fra High Fidelity skrev et par artikler i 80ene om at begrænse den reflekteret lyd fra væggene ved at montere et "rør" af Rockwool omkring diskanten så det stort set kun var den direkte lyd der nåede frem....
Det er jo næsten helt logisk, og underligt at der ikke er nogen produkter med denne funktion!
Kan huske det gik ud på at undgå den korte/hurtige reflektion fra vægge der skulle være de værste da de farver lyden da øerne ikke er i stand til adskille den direkte lyd med reflektionen kort efter...
Savner High Fidelity....
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf digital_thor » tirs feb 12, 2019 21:13

Det er lidt en tricky affære. For reflekterende lyd giver lidt rumfornemmelse, men den må bare ikke komme for tidligt, så kan vi ikke adskille den fra den direkte lyd og det komme let til at lyde roddet.
Man taler typisk om ca 10ms, som værende grænsen for hvad vi kan adskille. Så derfor har man tit anbefalet at stille højttalere godt fri ad væggene omkring dem. Klassiske højttalere spreder nemlig lyden meget og derfor er det en god ide at dæmpe den med f.eks lidt dæmpeplader, som dog typisk kun er effektive ned til omkring 4-500hz.

Du kan sagtens bruge den mikrofon og så REW. Og du kan også sagtens bruge EQ i MAC'en til at starte med. Det vil stadig være bedre end ikke at gøre noget og jeg har glimrende lyd fra f.eks youtube osv. Så det handler i grove træk om at prioritere, så skal det nok komme til at virke.

Spiller du da direkte fra MAC?

PS. de findes skam de højttalere. Prøv at søge på Beolab 90 og Kii3. Så skal du bare se løjer, hvor langt man går i dag med at styre direktiviteten og derved refleksionerne - til en vis grad.
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 462
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » fre feb 22, 2019 00:39

Tak Thor! Der kom lige en vinterferie mv.
Jeg afspiller min musik fra min Mac med Audirvana software der har den fordel at den lukker for ALT software der ikke er nødvendigt så CPUen kun bruges til afvikling af musikfiler der sendes ud via USB til min Quad der har en fin DAC.
På den måde holdes de digitale signaler fri for div. støj oa.
Og ja det virker: min musiksamling har aldrig lydt bedre!
Så det er de sidste unoder i bassen jeg vil prøve at tæmme...
Nu er mine Elac snart spillet til = og det kan tydeligt høres på bedre og dybere bas, og diskant/mellemtone virker også en anelse mere frigjort.
Tænker at få målt Elacs frekvensgang som det første og så tage den derfra.
Det bliver først om nogle uger...
VH
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf 9radua1 » fre aug 09, 2019 12:26

Kom du videre med Dirac? Hvordan fungerede det for dig?

Jeg har brugt det et års tid nu med meget gode resultater, hvor jeg korrigerer fra 30-300 Hz. Man kan helt sikkert også programmere sig ud af det selv, hvis man er snild med DSP'er. Men det fede ved Dirac er, at det er en plug'n'play-løsning. Og det er supernemt at lave flere forskellige målinger og filtre samt at skifte mellem dem.

Du kan sagtens køre det på din Mac som et virtuelt lydkort, der behandler signalet, inden du sender du ud til din DAC. Der er også den forskel, at på Dirac til miniDSP kan du ikke selv bestemme skæringsfrekvens, du er derimod tvunget til at korrigere hele spektret, hvilket meget sjældent er en god ide. Det ændrer sig dog nok med 2.0.

PS. Den nye version 2.0 kommer lige om lidt, som skulle byde på en gevaldig opgradering til Dirac. Hvis du køber Dirac 1.x nu, så får du opgraderingen gratis, når den kommer (jeg beta-tester 2'eren i øjeblikket).
Udstyr: Primare DAC30 - Primare PRE32 - Primare A34.2 - Buchardt S400 - Amphion Argon 2 Anniversary - Dali E12-F sub
HeadFi: HifiMan 4XX - Schiit Asgard 2
Kabler: Mogami Neglex og Neutrik hele vejen
Strøm: Skinbjerg Audio netstøjsfiltre og lakridskabler
Tilbehør: Dirac Room Correction 2.0 og Roon på Macbook pro - ISO Acoustics ISO-pucks på 10mm. fliser
9radua1
Nyt medlem
 
Indlæg: 20
Tilmeldt: søn okt 28, 2018 16:47
Geografisk sted: København

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » lør aug 10, 2019 01:41

Hej 9radura1. Tak for dit svar! Nej jeg kom ikke videre da jeg kort efter fik mulighed for at købe en taglejlighed (hvor jeg bor nu). Stuen er meget større: 40 m2 - og højde til kip på 4,5 m. Akustikken er meget bedre og behovet for Dirac er næsten væk!
Vil dog ved lejlighed tjekke lydkurven.
Jeg måtte dog udskifte mine små Elac BS 403 til FS 407 = fantastisk med den dybere bas!
Meeen - det bedste forbedring er at jeg lige har købt XTZ Edge A2-300 (kr 3400) for 2 x 300W (4 ohm)!
WTF skete der lige der?
Musikken høres så krystalklart rent med en formidabel kontrol over mine Elac, så jeg nu mener at være tilpas meget tæt på "sandheden", og dermed jagten på den ultimative AMP er slut (i hvert fald ift. pris)
Tænker at starte en tråd med XTZ Edge ved lejlighed...
VH
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » lør aug 10, 2019 02:09

Hmmm. Har uden held prøvet at uploade foto.
NERDS brugerflade virker som noget fra start 90erne?
Eller er det fordi jeg bruger en Mac?
Tak!
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf 9radua1 » lør aug 10, 2019 08:04

Fedt, tillykke med dine EDGE A2-300! De får rigtig gode anmeldelser rundt omkring. Jeg læste om en garvet nørd, som havde udskiftet sine Mark Levinson monoblokke med Edge, fordi han synes, de lød bedre!

Jeg overvejede den kraftigt for nogle måneder siden, men købte istedet Primares A34.2, som også er en klasse D-teknologi. Det er utroligt, så godt og rent klasse D lyder nu om dage.

Kan EDGE brokobles til en monoblok?

Ift. Dirac, så havde jeg også en fin bas i mit rum på ca. 40 m2 og 3,3 meter til loftet. Jeg havde dog en slem stående bølge på 52Hz, som ikke var til at komme af med. Men der var egentligt en fin bas i rummet. Med Dirac oplevede jeg dog, at bassen blev ryddet endnu mere op og blev helt tør, som man siger. Meget "egal", altså alle tonerne i bassen er lige høje og tydelige hele vejen ned igennem spektret.

PS. Jeg ved ikke lige med billeder på forummet her...jeg er ret ny herinden :)
Udstyr: Primare DAC30 - Primare PRE32 - Primare A34.2 - Buchardt S400 - Amphion Argon 2 Anniversary - Dali E12-F sub
HeadFi: HifiMan 4XX - Schiit Asgard 2
Kabler: Mogami Neglex og Neutrik hele vejen
Strøm: Skinbjerg Audio netstøjsfiltre og lakridskabler
Tilbehør: Dirac Room Correction 2.0 og Roon på Macbook pro - ISO Acoustics ISO-pucks på 10mm. fliser
9radua1
Nyt medlem
 
Indlæg: 20
Tilmeldt: søn okt 28, 2018 16:47
Geografisk sted: København

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf Go4it » søn aug 11, 2019 00:37

Tak! Havde Icepower ASP 1000 omk. 2005, og der var diskanten ikke helt optimalt. Det problem er helt væk nu.
Skægt du nævner Mark Levinson - havde en ejer af samme forbi for at høre mit anlæg. Han blev lidt tavs.... Foreslog at jeg kunne komme forbi ham med min EDGE i lommen og prøve og sætte dem til hans kæmpe JBL. Han virker ikke helt vild med ideen - tænker at det må være nedtur at have grej for en formue stående der bliver overgået af en AMP til den pris...
Håber dog jeg kan få ham overtalt.
Bor du tilfældigvis i København?
Go4it
Nyt medlem
 
Indlæg: 22
Tilmeldt: fre feb 19, 2016 20:04

Re: Dirac Live Room Correction.....

Indlægaf 9radua1 » søn aug 11, 2019 10:04

Jeg bor i kbh, ja.

ja, klasse D lød ikke helt optimalt for 10 år siden. men de nye Hypex og ICEpower-moduler lyder super. Overvejede også den her:  

https://www.diyclassd.com/product/nc400 ... ete-kit/24
Udstyr: Primare DAC30 - Primare PRE32 - Primare A34.2 - Buchardt S400 - Amphion Argon 2 Anniversary - Dali E12-F sub
HeadFi: HifiMan 4XX - Schiit Asgard 2
Kabler: Mogami Neglex og Neutrik hele vejen
Strøm: Skinbjerg Audio netstøjsfiltre og lakridskabler
Tilbehør: Dirac Room Correction 2.0 og Roon på Macbook pro - ISO Acoustics ISO-pucks på 10mm. fliser
9radua1
Nyt medlem
 
Indlæg: 20
Tilmeldt: søn okt 28, 2018 16:47
Geografisk sted: København

Næste

Tilbage til Teknologi, Teknik & Teori


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.