Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Med horn i panden

Alt om "gør-det-selv" højttalerkonstruktion.

Re: Med horn i panden

Indlægaf Gekkofinger » søn nov 03, 2019 11:55

Fedt! Håber I får en dejlig tur med horn på. Også selvom 90% af lyden kommer til at består af elektroniske ikke særlig dynamiske lyde. Syntes at, især horn, er ret dynamiske.
Brugeravatar
Gekkofinger
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 467
Tilmeldt: fre maj 08, 2015 16:35
Geografisk sted: Vestsjælland

Re: Med horn i panden

Indlægaf schlager » søn nov 03, 2019 13:59

Sol og måne spår lørdag d. 16. Det bliver super :D
Jeg elsker horn, for man kan drikke mjød af dem.
schlager
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 159
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 21:00
Geografisk sted: Slagelse

Re: Med horn i panden

Indlægaf MortenB » søn nov 03, 2019 15:23

Glimrende, så søger jeg for at både kaffen, og rørene i forstærkeren, er varme den 16   :!:
Hilsen,
Morten
Brugeravatar
MortenB
Supermedlem
 
Indlæg: 2094
Tilmeldt: fre apr 06, 2007 00:21
Geografisk sted: Østjylland

Re: Med horn i panden

Indlægaf mson » lør nov 16, 2019 18:55

Titel: Nærværende, intens lyd på en regnfuld lørdag

Tak, Morten, for din gæstefrihed under Sebastians og mit besøg på din ulasteligt indrettede matrikel for et lyt til de diabolske herligheder ;) Vejret var da også kun til indendørs aktiviteter som det silede ned hele lørdagen, men det blev til spændende timer med gode samtaler (særligt i pausen mellem "halvlegene") og længere lytte-sessioner med et fremragende og varierende musikudbud.

Jeg var til dels forberedt på lyden der kunne møde os fra dit setup igennem hvad du har beskrevet som dine præferencer og ikke mindst live-referencer/-inspiration der danner basis for dine valg, og det skinnede absolut igennem i det hørte. Det første der slog mig ved lyden var en lidt mørk klangbalance, et nærværende og højt lydbillede (JMLC-hornene står over lyttehøjde, vinklet let nedad), samt en udpræget densitet, fysikalitet og yderst animerende gengivelse af bunden. Jeg kunne virkelig godt li' teksturen og den mættede karakter på stemmer, og så havde bassen et herligt tørt "slam" med god forkant, uden overhæng og med glimrende definition der adskiller sig, for mig at se meget positivt, fra typisk hifi-bas. Bassen rullede af subjektivt omkring 35-40Hz. Der var et stort overskud i gengivelsen, og når musikken foldede sig ud i komplekse og dynamiske passager blev lyden fysisk mærkbar - vel at mærke uden præsentationen kollapsede, men derimod bibeholdende et godt overblik.

Som lytte-seancen skred fremad havde Sebastian fået placeret sig i sofaen bag lytte-stolen (som udgjorde "the hot spot"), og herfra bemærkede han, at lyden "koagulerede" (mit eget udtryk) eller samledes bedre, og det måtte jeg på sin vis give ham ret i - gerne under den forudsætning, at flytte højttalerne længere fra hinanden, hvad dog ikke kom på tale. Til gengæld ville man med en sådan opstilling miste noget af det intime præg ved gengivelsen, der også har sin kvalitet. Overordnet er man ikke i tvivl om, at man har med store højttalere at gøre med mange kræfter, hvad kun er et plus i min bog. Mod enden af dagen sænkede Morten niveauet på den aktive bas-del med 1dB, og det gav en bedre balance i lyden som lettede på et generelt lidt massivt præg (måske understøttet af en subjektivt tidligt afrundet top), der tidligere havde sløret noget af klarheden og livligheden opefter.

Det ville være nærliggende i denne udredning, at belyse mine indtryk ved inddragelse af lyden fra mit eget setup, men vælger i stedet at nedfælde nogle indtryk i morgen efter Sebastians DRC-tryllerier på hjemme-stereoen (et udfald der er definitivt positivt). Som Sebastian dog nævnte for mig, så er der noget ved denne animerende, tørre forkant i anslaget fra en 18" direkte strålende enhed som i Mortens system, der adskiller sig fra hornbas. Sidstnævnte har en mere "smooth" karakter uden den samme taktile forkant fra nævnte 18," og det har igen andre fordele i form af en, for mig at høre, mere organisk og integreret bas (bemærk: skrues der op for lyden bliver hornbas i dén grad fysisk, men på en anderledes måde der "vibrerer" hele luftemassen omkring én). Af direkte strålende bas at være, synes jeg ikke jeg har hørt det bedre end hos Morten, selvom jeg gerne så en lille oktav mere i udstrækning.. ;)

Jeg må endnu engang understrege Mortens fede musikvalg og -repertoire; du er uden tvivl en stor musikelsker, Morten :) Tak igen for lyttet og hyggeligt samvær.
Kilde: Synology NAS + DIY medieserver -  USB-S/PDIF konverter: Audiophilleo 2 + PurePower DAC/pre: BCA Roquefort - Effekt: Belles SA-30 - Højtt.: Electro-Voice TS940D LX - Subwoofere: 2 x lilmike's "MicroWrecker" tapped horn - Sub forstærker: Crown K2 - DSP: Xilica XP-3060 - Signalkabel: Mundorf Silver/Gold XLR-RCA/Mogami 2549 XLR-XLR - Højtt.-kabel: Duelund Coherent Audio DCA16GA + Mundorf Silver/gold (shotgun) - Strømkabler: DIY m. IeGo kobberstik
mson
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 198
Tilmeldt: ons jul 01, 2009 09:09

Re: Med horn i panden

Indlægaf elektrolytten » søn nov 17, 2019 02:20

Dejligt at se at alle ens efter nogen's mening "fordomme" blive bekræftet, af endnu et anlæg med truuuuuthorn.
Tak for ærligheden, som bekræfter at det er totalt tidsspilde at beskæftige med denne type anlæg.
Man fatter simpelhen  ikke nogen gider arbejde så intensivt  i mod hi-fi, fysikken og videnskaben og ikke mindst den sunde fornuft, det er virkelig noget som har undret mig i  mange år. Hvad vil de hvad er målet at gengive grøn koncert??? eller hvad?
elektrolytten
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 151
Tilmeldt: tors feb 21, 2019 14:42
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: Med horn i panden

Indlægaf Maleren » søn nov 17, 2019 02:45

elektrolytten skrev:Dejligt at se at alle ens efter nogen's mening "fordomme" blive bekræftet, af endnu et anlæg med truuuuuthorn.
Tak for ærligheden, som bekræfter at det er totalt tidsspilde at beskæftige med denne type anlæg.
Man fatter simpelhen  ikke nogen gider arbejde så intensivt  i mod hi-fi, fysikken og videnskaben og ikke mindst den sunde fornuft, det er virkelig noget som har undret mig i  mange år.

Ro på lytten. Det jo heldigvis ikke op til dig at afgøre :!:
I mellemtiden ærgrer jeg mig over, at jeg ikke kunne deltage, måske en anden gang.

Mvh
Maleren
Seniormedlem
 
Indlæg: 684
Tilmeldt: fre aug 23, 2013 10:13

Re: Med horn i panden

Indlægaf schlager » søn nov 17, 2019 03:03

Elektrolytten, du er da bare den mest utålelige (mands?)person, jeg nogensinde har stødt på, på noget som helst forum. Din tåbelige kommentar, står i skærende kontrast til, at vi dagen efter, hos mson, hørte et yderst velspillende all horn setup.  

Tilbage på sporet og det som er vigtigt her.
Først en stor tak til Morten, for at ville have besøg af os.

Er generelt enig i mson's betragtninger. Morten spiller analog hele vejen, plov, riaa, rør forstærker og så vil der, i hvert fald for undertegnet, være flere ubekendte. Lyden jeg hørte, havde godt med pondus og en knas tør bas, med hug i, men som dog ikke gik helt i kælderen. Den var dejlig fri for bulder og andre unoder. Op ad til var lyden en anelse massiv, men med masser at fysisk tilstedeværelse. Toppen var lidt afrundet, for min smag, men det tilskriver jeg afspiller kæden, da en kompression driver som Morten har, normal ikke lyder så afrundet. Grundet den lidt massive og afrundet lyd, savnede jeg lidt detaljer, transparens og generelt hul igennem. Kabinetterne er prototype i dobbelt lag spånplader, ikke helt optimalt. I den færdige version, vil lyden, med et godt kabinet helt sikkert blive strammet op. Morten har, med tiden, også tænkt sig at bruge lidt eq på systemet, hvilket som jeg ser det, også vil give en mere neutral lyd. Endelig kunne det have været interessant at høre højtalerene med en digital source, for derved at udelukke pladespillerens/RIAA "bidrag" til lyden.

Der er bestemt potentiale i Mortens system, omend for mig, er det ikke helt indfriet. Kommer gerne igen når nye kabinetter er lavet og lyden fintunet med eq  :)

På snarligt genhør
Jeg elsker horn, for man kan drikke mjød af dem.
schlager
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 159
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 21:00
Geografisk sted: Slagelse

Re: Med horn i panden

Indlægaf elektrolytten » søn nov 17, 2019 04:18

Man kan jo høre på  beskrivelsen af lyden  både hos dig  Schlager og her, at der er intet som er vigtigt udover eventuelt  for jer selv. Det virker som gangske ordinær ligegyldig stereo med truthorn signatur.
Bliver iøvrigt helt smigret af al den ros.
elektrolytten
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 151
Tilmeldt: tors feb 21, 2019 14:42
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: Med horn i panden

Indlægaf MortenB » søn nov 17, 2019 04:33

Tak for besøget mson og schlager   :D   Det er en fornøjelse at opleve passionerede entusiaster om en fælles hobby   :!:

Mht Elektrolytten, så er det ligegyldigt hvad I skriver. Han læser alt igennem sine ekstreme fordomme og bias... Lad ham konkludere, hvad han vil. Han har ikke hørt det, så han aner ikke, hvad han udtaler sig om.

I relation til kabinetterne, så er fronten i to lag spånplade, resten af kasserne kun i et lag spånplade med moderat afstivning. Det eneste billede jeg lige har er dette fra processen, hvor jeg skar dem i stykker for at udvide til 18" enhederne. Her kan man se de to afstivninger under basenheden.

Erfaringsmæssigt får vi noget renere og mere transparent lyd, og bedre transientrespons, når der kommer tunge/stive kabinetter i stedet for ''boom boxes'' som dem her, der farver og mudrer lyden en del. Ditto jo bedre integration af bassen, når der måles og justeres med EQ til rummet.

Spånplade.JPG
Spånplade.JPG (55.12 KiB) Vist 3870 gange
Hilsen,
Morten
Brugeravatar
MortenB
Supermedlem
 
Indlæg: 2094
Tilmeldt: fre apr 06, 2007 00:21
Geografisk sted: Østjylland

Re: Med horn i panden

Indlægaf i-anden » søn nov 17, 2019 07:39

Skønt med beskrivelser af lyden på de forskellige setup. Det er og bliver altid spændende at læse om og så er der jo gode billeder der mange gange fortæller mere end ord.
Nu er Elektrolytten jo tilbage og så er vi sikkert heldige at få den tråd med billeder og videoer af hans verdens setup.
Ser frem til at se MortenB's højttalere stå færdig og i hvilken finish
i-anden
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 259
Tilmeldt: tirs aug 13, 2019 21:03

Re: Med horn i panden

Indlægaf MortenB » søn nov 17, 2019 08:02

Jeg glæder mig godt nok også til de højttalere (engang) er færdige   :roll:   Men der er nogle store husprojekter, der skal lukkes først:

Køkkenet er renoveret, badeværelset er ved at blive renoveret, en del af overetagen står helt ''rå'' lige nu og skal renoveres. Og til sidst skal der nye gulve på i hele hytten...

Derefter begynder jeg på at bygge de endelige kabinetter. Jeg tror ikke de er færdige før om et års tid - desværre...
Hilsen,
Morten
Brugeravatar
MortenB
Supermedlem
 
Indlæg: 2094
Tilmeldt: fre apr 06, 2007 00:21
Geografisk sted: Østjylland

Re: Med horn i panden

Indlægaf i-anden » søn nov 17, 2019 09:40

i-anden
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 259
Tilmeldt: tirs aug 13, 2019 21:03

Re: Med horn i panden

Indlægaf sigma6 » søn nov 17, 2019 15:36

elektrolytten skrev:Man kan jo høre på  beskrivelsen af lyden  både hos dig  Schlager og her, at der er intet som er vigtigt udover eventuelt  for jer selv. Det virker som gangske ordinær ligegyldig stereo med truthorn signatur.
Bliver iøvrigt helt smigret af al den ros.

Grunden til du bliver smigret, er fordi du er skruet forkert sammen.
sigma6
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 185
Tilmeldt: man nov 14, 2005 22:09

Re: Med horn i panden

Indlægaf MortenB » søn nov 17, 2019 18:07

En lille update her til aften...

Tidligere brugte jeg et sæt NOS Telefunken E83CC smooth plate rør i forforstærker delen i min forstærker, de er ultra transparente, klare og dynamiske opefter i frekvens. Men jeg syntes diskanten blev lidt for ''hot'' med dem i kombination med min VDH Crimson Stradivarius pick up. Derfor monterede jeg et sæt ganske glimrende Siemens E83CC i stedet, der er lidt mere afrundede og organiske i diskanten.

Den My Sonic Lab pick up jeg er begyndt at bruge for nylig er alt andet end ''hot'' i diskanten, faktisk er den lidt til den mørke side. Så baseret på mson's og schlagers feedback fra weekenden tænkte jeg, at jeg ville prøve Telefunken Smooth plate E83CC rørene igen. Måske et godt match?

Og resultatet er super, super god  8)   Der er mere energi og transparens opefter uden nogen unoder   :!:  Det ér bare (noget af) det fantastiske ved rørforstærkere, at man kan rulle-rør..
Hilsen,
Morten
Brugeravatar
MortenB
Supermedlem
 
Indlæg: 2094
Tilmeldt: fre apr 06, 2007 00:21
Geografisk sted: Østjylland

Foregående

Tilbage til DIY-højttalere


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: