Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

De tre konvertere

Fra USB til S/PDIF. Vi tester tre konvertere i hver sin prisklasse.

USB er ikke altid optimal eller en mulighed, derfor er markedet for ”USB til…” konvertere vokset voldsomt de sidste par år. Vi har taget et kig på tre muligheder; Budgetudgaven, den almindelige og så highendversionen. Er der forskel og, i givet fald, er den pengene værd?

Kandidaterne

Første kandidat er testens billigste Nuforce U192S, der vejledende står til kr. 745,-. Den er ikke særlig pladskrævende, og fylder ca. som en tændstikæske. Overfladen er i en mat sort finish,* der er en USB indgang, og den har som den eneste testkomponent, udgang til både optisk (Toslink) og coax S/PDIF. Strømmen fås via USB indgangen, og det er god gammeldags plug’n' play. Fronten har små fine indikatorer for hvilken samplingfrekvens, der er i spil på det 16 eller 24 bits signal, som kommer fra USBporten. Indpakningen er pæn, diskret og funktionel.Lyden er på ingen måde forvrænget eller tonalt ændret fra originalsignalet, men den lidt lyse klang som blev oplevet i nogle af de benyttede testopstillinger, når der blev afspillet med direkte USB, forsvandt som dug fra solen på både coax og den optiske udgang på U192S.
Der opleves en minimal indsnævring vertikalt i lydbilledet, men de forskelle der var, kan skyldes kabel og ikke konverteren, da kablerne i sagens natur ikke kan være 100% ens. Der var ingen forskel på lyden uanset, om der blev benyttet optisk eller coax-udgang. Hvis man ønsker ren galvanisk adskillelse er brugen af den optiske udgang tillige en af markedets billigste.

Nurforce U192S gør et fantastisk stykke arbejde. I de setups hvor den blev benyttet, blev der ikke ændret på lyden, hvilket jo netop er formålet med en god konverter.

Pris: Kr. 745,-

Specifikationer:
USB:(USB 2.0 compatible)
USB DAC:USB 2.0 compatible. USB native bit rate: 44.1, 48, 96, 176.4, and 192 kHz, 24-bit
Maximum Sampling Rate: 192kHz
Bit Resolution: 16 or 24-bits
Digital Output: coaxial RCA 75-ohm and optical TOSLINK
Maximum power consumption:150mW
Dimensions: 68x38x21mm
Included Accessories:USB cable (1 meter)
Supported Operating Systems: Windows XP, Windows 7 (32-bit and 64-bit), Mac OSX
Digital Output Signal Level:1.0Vpp
Supported Sample Rates:44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 and 192 kHz

 

King Rex UC 192
Kind Rex UC 192 er diskret i sort med rød skrift på toppen og afrundede sider. Den har, i modsætning til Nuforce, en ekstern strømforsyning, og kan afgive et coax S/PDIF-signal eller AES/EBU, men har til gengæld en I2S port. King Rex'en accepterer 32 bit, men kræver dog en hurtig driverinstallation. Specifikationerne siger, at der benyttes Adaptive Clock Generator med TXCO komponent, dog uden at dette er nærmere specificeret. Begge udgange er galvanisk adskilt, men kan ikke bruges samtidigt, da der kun understøttes én datastrøm ad gangen. Manualen er fin og informativ, og tilbyder endda en quick-guide til ASIO brug. Indpakningen virker lidt billigere end Nuforcen, men der er hvad der skal være.

Den galvaniske adskillelse er ret praktisk og virker fortræffeligt. Alle USB brum-forstyrrede setups blev brumfri med introduktionen af KingRex UC192.

Strømforsyningen piver desværre lidt med en konstant højfrekvent summen. Det ligger temmelig tæt på grænsen for, hvad der kan høres, men har man endnu ikke mistet sin hørelse i den allerøverste del af frekvensområdet, er det et ret stort irritationsmoment.Konverteren fungerer udmærket på daglig basis, og man lægger ikke mærke til den i daglig brug til film eller andet. Der hvor begrænsningen ligger, er ved en direkte og kritisk sammenligning. Hér fremstår lyden med konverteren mindre velopløst, der mangler detaljer, og især mellemtone og bas er ikke lige så præcis og skarp som på det rene USB-signal. Rum, soundstage m.v. bevares pænt, men resten mangler stadig. En mangel testens øvrige konvertere ikke havde.
 
King Rex UC192 må derfor anbefales til de knapt så kritiske eller dem, der vil have AES/EBU interface. Dog kan den opgradere en DAC, der kan behandle 32 bit, men ikke understøtter USB.

Pris: Kr. 1400,-

Specifikationer
 -USB 2.0 High/Full Speed compliant
 -USB Audio Device Class Specification v1.0/2.0 Compliant
 IIS audio interface:
 - Sample Rates Supported:44.1Khz, 48Khz, 88.2Khz, 96Khz, 176.4Khz, &192Khz
 - 16,20,24 bit & 32bit 2 Channel
SPDIF Interface:
 Coaxial & AES/EBU
 -1 Stereo SPDIF output through Integrated IEC958 Line Driver
 -16,20, 24bit Mono/2 Channel
 -Sample rates support : 44.1Khz, 48Khz, 88.2Khz, 96Khz. & 192K.
 S/PDIF output voltage: 2.5Vpp
 AES/EBU output voltage: 2.5 Vpp
 Power demand : 7.5V DC
 Power consumption : 200mA @7.5V


Audiophilieo 1 med purepower
Audiophileo er en dyr herre og koster 12 gange så meget som Nuforce’en, til gengæld kan den kun afgive et Coax SPDIF signal... Det skal siges, at den kommer i en lækker kuffert der indeholder kabler, stik, begge moduler samt et fancy USB-kabel; Wireworld Ultraviolet.


Setupet er lidt mere kompliceret end de øvrige. Purepower-boxen får USB-strøm, og sender så strøm videre til enheden via sit eget strømkabel. Har man opladet boxen, kan der køres uden USB til Purepower-boxen. Selve Audiophileo-boxen får et USB-signal fra computeren samt strøm for Purepower, og sender så et coax S/PDIF signal videre til DAC’en.

Humlen er, at Audiophilio boksen, udover at være en USB til S/PDIF konverter, også har en masse ekstra muligheder. Grundidéen med boksen er, at man kan få et næsten 100% jitterfrit signal, man kan navigere rundt i menuerne, hvor man bl.a kan skrue op og ned for signalet, der er en checkmekanisme, der kan gennemgå om signalet nu er bitperfect, samt en jitter-simulator, der er ganske sjov et par gange, men herefter bruger man den ikke igen. Hertil kommer en "virtual cable"- funktion, som dog aldrig rigtigt blev fundet relevant under testen.
Men alt i alt skulle der være tale om en asynkron USB til S/PDIF med en digital og støjfri volumenregulering, som virker rigtig fornuftig.

Testens dyreste spiller er født med et højt gain (kraftig forstærkning), der ikke kan dæmpes. Derfor er dynamisk sammenligning med Nuforce svær, men umiddelbart er der ingen dynamisk forskel på de to. Audiophillio'en spiller dog med mest “sort baggrund” og har den mest rolige/støjfri gengivelse af alle de testede konvertere. Der er ingen “digitalitis” eller andre unoder, et fuldstændigt originalt signal, fuld opløsning, ren og uændret tonalitet og fuld dynamik. Kort sagt: Audiophilio piller ikke ved signalet, men gør hvad den skal, nemlig at konvertere og fjerne støj og intet andet. Støjgulvet bliver sænket ift. USB, og også lavere end hvad Nuforcen kan tilbyde. Den galvaniske adskillelse er lige så god, som havde man konverteret til optisk signal.Til over 10.000 kroner, så burde der også være en optisk udgang. Så meget koster de heller ikke. Så hellere undvære jitter-simulator og andre lidt popsmarte funktioner. Audiophilioen er svær at beskrive, for den har ikke rigtigt nogen egenlyd eller signatur i sin konvertering, den gør det den skal, konvertere, og intet andet. At støjniveau etc. så sænkes er bare en bonus.

Pris: 10.495,-

Specifikationer
Display: 1.7 inch (43 mm) diagonal, 262K Colors, 160x128 pixel resolution (Audiophilleo1)
Dimensions: 3 x 2 x 0.75 in (76 x 51 x 19 mm)
Weight: 4 oz (113 g)
Space required: 15cm of space is required behind the DAC BNC/RCA tip.
Sample rates: 24 bits at 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, and 192 kHz.
Attenuation and balance (Audiophilleo1 only)
Type: Dithered volume control with noise shaping
Balance: Left or right channel may be attenuated up to 10 dB for adjusting channel balance
Max Level: 0dB
Min Level: -72dB
Steps: 0.5 dB from 0 dB to -20 dB and 1.0 dB from -20 dB to -72 dB
Accuracy:  +/- .05 dB
Electrical
SPDIF output: 75 Ohm female BNC, +/- 300 mV amplitude, minimal overshoot, galvanically isolated
Edge transitions: < 700 ps (Audiophilleo1 has programmable rise-times up to 15 ns)
USB bus power:  < 400 mA, 6V max
USB cable length: Up to 15 ft/5 m. Active USB extenders may be to 50 ft/15

For yderligere information, kontakt
Studiosound
www.studiosound.dk
 Tlf. 50 54 69 19
 kontakt@studiosound.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: