Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Head-fi fra ADL

Vi har testet den store pakke fra ADL, H118 hovedtelefoner, X-1 DAC/Headamp og ikke mindst specialkabler til det.

Head-fi fra ADL

ADL HP35i kabel, X-1 forstærker og H118 hovedtelefon.

Vi fik lov at teste ADL’s bud på produkter til headfi-folket. Sættet bestod af hovedtelfonkablet HP35i, der passer til både ADL og AKG modeller, hovedtelefon/DAC produktet X-1 samt ADL’s nyudviklede H118 hovedtelefon.

HP35i hovedtelefonkabel
Efter at have prøvet det såkaldte opgraderingskabel, blev dette brugt under hele testperioden, idet det gav en klar forbedring, især i diskant området ved både udklingninger og mellemtonetransparens. Generelt var der ikke tale om, at man fik et sæt nye hovedtelefoner, men der var tale om en klar forbedring. Lederne er i iltfrit kobber og med rhodiumbelagte stik fra Furutech, der står til kr. 750,- vejl. Alt efter hvilken prisklasse den eksisterende hovedtelefon ligger i, er dette enten en fornuftig eller voldsomt overprissat opgradering.

 

H118 lukket hovedtelefon

Der er tale om en klassisk dynamisk hovedtelefon, i en lukket konstruktion, 40 mm enheder og et medfølgende kabel i iltfrit kobber med rhodiumbelagte stik. Der medfølger de sædvanlige adaptere, og æsken er fin og pæn. Puderne i hovedtelefonen er i imiteret læder, og justérbare bøjler, der trykker med ca. 4,5N. Magnetsystemet er “High Flux”, uden at dette specificeres nærmere. Hovedtelefonerne i sig selv er trekantede for at passe bedre til øret og slutte tæt, hvilket opnås til fulde.

Hovedtelefonen er lukket - meget lukket. Den sidder forholdsvis stramt om hovedet, hvilket også gør, at der er mere ro, og at man bedre kan høre de små nuancer og detaljer.

Hovedtelefonerne er lidt tungere at drive, men kan dog "overleve" med det meste udstyr og forstærkning. Efter flere ugers brug sidder de dog stadig ret stramt til hovedet og de trekantede puder, der erstatter de runde, passede fint.

Spillestilen er meget direkte på både Metallicas nye såvel som gamle plader. Den er forholdsvis neutral og ligger sig lige på grænsen til at blive fersk i mellemtonen, men med lidt mørke tendenser i bunden og i diskanten.

Den dynamiske gengivelse er der intet at udsætte på. Michael Jacksons “Beat it” er dog tonalt lidt mørk på toppen og i guitargengivelsen, men med fint rum på stemmer. Mellemtonen måtte dog gerne åbne lidt mere op, og samme historie med Apocalyticas “Fade to Black”. Bassen er en smule grynet set i forhold til, at H118 trods alt står til kr. 2000,- vejl. Hér måtte der gerne være en lidt bedre nuancering og differentiering.

Lisa Ekdahls “Kroppen mot Jorden” har masser af detaljer i mellemtone og diskant, men også et lidt fladere lydbillede end sædvanligt. Bassen mangler den sidste definition, optagerummet er kommet fint med, men stemmen har ikke den luftighed, som der normalt bydes på. Nummeret hænger fint sammen, men har en svag mørk tendens i diskanten.


Mere enkel musik som “Hanuman” fra Rodrigo y Gabriela gengives fint og uproblematisk, på trods af, at man gerne vil have lidt mere luftighed og åbenhed i diskanten. Der er rum, dynamik og detaljer - især i mellemtonen, der har en fin og homogen overgang til både diskanten og bassen, men der mangler det sidste hul igennem, som man må forvente i hovedtelefoner der koster lidt.

Jack Johnsons “Upside Down” har en subtil og diskret, men meget dynamisk bas, og samtidig bydes der på en god udnyttelse af stereoperspektivet. Der er godt med smæk og dynamik på Infected Mushrooms "Albibeno", og igen er især bassen stærk med en hårdtslående og massiv tilstedeværelse, og den enkle basgang synes at gavne H118’s evne til at gengive bassen.

Joja Wendts “Mit 88 Tasten um Welt” album er en nyklassiker på testbænken, men
den dybeste bas er lidt skjult og stortromme og de dybeste klavertoner flyder lidt ud imellem hinanden. Der er en smule mørk signatur i diskantdetaljerne, der ellers er fine, men der mangler noget åbenhed i mellemtonen og en bedre definition i bassen som på de øvrige numre.

Stemmegengivelsen er ret god, og den meget dynamiske mellemetonegengivelse gør dem til et oplagt valg, når man skal have hovedtelefoner til f.eks computerbrug eller i et miljø, hvor der er krav om god stemmegengivelse, men hvor der kan være ekstern støj.

Konklusion
H118 er lidt mørke i klangen, og mangler det sidste i basnuanceringsevne for at kunne være en stor trussel mod deciderede highend hovedtelefoner, men det er nu stadig et forbasket godt første forsøg på at lave en hovedtelefon, der er til at betale og samtidig har en lyd der gør den til det åbenlyse køb.

Pris: 2050,-

Specifikationer
Acoustic Design: Dynamic closed-back
Driver:  40mm diameter special high-flux magnet
Sensitivity : 98dB SPL (1mW) at 1 KHz
Frequency response: 20Hz - 20kHz
Input Power: 200mW (Max.)
Rated Impedance: 68 ohm at 1khz
Ear pad: Leatherette
Head Band Pressure: 4.5 N Approx.
Connector: Nonmagnetic rhodium-plated stereo Alpha mini-XLR socket
Weight: 245g (8.64oz) Approx. (without cable) 310g (10.93oz) Approx. (with cable)

 


X1 DAC/ Forstærker
På ægte ADL facon er produktet diskret og spækket med funktioner. Man skal lige vænne sig til, at betjeningen mellem iPhone-tilstand og normaltilstand er lidt småbesværlig. Men, når det er sagt, gør det, at den smarte bærbare hovedtelefonforstærker kan omdannes til en 24bit DAC, der kan bruge spytte både analog og optisk signal. Indgangene er derfor reelt USB og minijackstik, mens der både er minijack, hovedtelefon og optisk udgang. Det hele styres med en volumenkontrol i plastic, der ikke helt har samme kvalitetsfornemmelse som kabinettet, som er lavet i en aluminium og ABS plast kombination. Dog må volumenreguleringen siges ikke at være lavet til folk med store fingre. Herudover er der et Applestik, således at musikken kan ledes fra din i-dims og ned i forstærkeren.

De oplyste batteritider holder ikke helt, men ligger forholdsvist stabilt på ca 6,5 timer afprøvet med fem forskellige hovedtelefoner. Indmaden består af en 24-bit/192kHz XMOS USB modtager, der kører asynkront, og sender signalet videre til en
ESS ES9023 24-bit/192kHz DAC chip. Forstærkningen til hovedtelefondelen består af en Maxim MAX9724C Power IC, og en LMV832 OPAMP fra Texas Instruments.Musikken starter i den lidt tungere ende med "Ludwig van Beethoven - Complete Works [Brilliant Classics 100 CD Box]\CD 016 - Music for Wind Ensemble II\26 - Variations in C major for 2 oboer & engelsk horn på Mozart's ''La ci Darem la Mano””. Hér er opløsningen ret imponerende. Man kan høre når klapperne på oboen går i bund, rumgengivelsen er upåklagelig, tonerne er rene og får lov til at klinge naturligt ud, samtidig med at de små naturlige overtoner tydeligt træder frem, men uden at være kunstigt presset ud af musikken.
Rumgengivelsen er meget tydelig og massiv på det meste, så man kan godt være i tvivl om DAC'en bare er rigtigt god i netop dette område, eller om der tilføjes en flig af kompression i diskanten, der netop ville give mere rumfornemmelse. Efter en del numre igennem maskinen, må det dog konstateres, at det bare er rumgengivelsen der virkeligt sidder i skabet på X1.
 
Selv på ligegyldig radiopopmusik lykkedes det faktisk for X1 at presse de små subtile nuancer ud, og man får hele vejen igennem en neutral og velopløst gengivelse, der er karakteriseret ved at være meget åben. Klassikere som Queens “Bohemian rapsody” gengives meget dynamisk, bassens nuancering er fint ramt, omend man måske mangler det sidste smæk på. Rent niveaumæssigt synes alt at være vel afstemt, selvom der er skruet en lille smule ekstra op for mellembassen, men anslagstransienter og bas i stortrommemarkeringer kommer nu fint igennem, og det samme med gør sig gældende for guitar B-stykket og anslagene på tammer for trommens vedkommende. Toppen, i primært guitarsoloen, kunne dog godt have været åbnet en smule mere op og haft en smule mere luft. Klaveret er gengivet meget velopløst og dynamisk, og transienterne er som ved stemmer og anden diskant i meget høj kvalitet.

Michael Jacksons “Beat it” er ligeledes meget dynamisk. Guitaren er dog en lille smule tilbagetrukket i lydbilledet omend ret detaljeret gengivet.

Joja Wendts album “Mit 88 tasten um die Welt” har en gengivelse med en meget klar mellemtone, smukke udklingninger på både klaver og tammer. De hurtige anslag på tam og bækkener bliver ikke skjult, men kan høres tydeligt og alle lag i musikken er nøjes afstemt og separeret.

Et klassisk indspark i mange tests er Dire Straits. Og i dette tilfælde nummeret “Sultans of Swing” er endnu et eksempel på et meget dynamisk nummer og med godt hul igennem. Gengivelsen er meget homogen, er velopløst og instrumenterne timer godt og "lander" samtidigt. Diskanten er fint afstemt, og guitaren understøtter stemmen uden at overdøve.

Lisa Ekdahls “Med Kroppen mot Jorden” giver en fin og naturlig og fyldig kvindestemme, og det mikrodynamiske og velopløste guitarspil, med dets mange detaljer, er en perfekt partner.
Samme åbne gengivelse findes hos Rodrigo y Gabrielas “Hanuman”. Anslagene på guitarkassen og det dertil hørende ekko gengives fint, og nummeret fremstår meget rent og fint. Overgangen i b-stykket mellem gammel forvrænget transistorradio-gengivelse og til "nutiden" er ganske fornuftigt udført. Detaljeringsniveauet er, som før nævnt, meget højt og selv små forskelle i tryk på guitarstrengene høres tydeligt.

Konklusion

X1's force ligger især i, at man tydeligt hører de små detaljer, der er med til at give en illusion af rum omkring instrumenterne. Der er ikke så meget ondt at sige om den. Det er en god og habil DAC. Man kan dog være lidt ærgerlig over, at der ikke findes en udgave i egen kasse og uden alle i-dims mulighederne. En ren DAC, eller kombineret med en lige så god forforstærker i samme prisklasse, ville have været et fantastisk produkt...

                                                                                                                                                                                                                                                                                               Pris: 3750,-

Specifikationer:

Recharges via PC USB connection or AC/DC switching power adapter  (sold separately)
Attractive aluminum cover and ABS plastic body
Max headphone output at 1%THD at 1KHz: 34mW (12 ohm), 60mW (16 ohm), 82mW(32 ohm), 86mW(56 ohm), 36mW(300 ohm), 19mW)(600 ohm)
Channel separation 60-64dB (1KHz) 33ohms -50dB/<=±3dB
Frequency characteristics 20Hz-20kHz (+/-0.5dB)
Total Harmonic Distortion 0.033% (33ohms) , <0.02% (300ohms) , 0.0085% (600ohms)/1mW
S/N Ratio 95.5dB/32ohms , 98.1dB/56ohms , 101.6dB/300ohms, 102.1dB/600ohms
Charge time approximately  4-5 hours (AC/DC 5V, 1.0-2.0A switching adaptor – sold separately)
Charge time: approximately  7 hours (DC 5V  0.5A USB bus power)
Music playback time up to 7.5 hours when fully charged
Dimensions 68 (W) x 118 (D) x 16.5 (H) mm
Weight: 147g Approx.For yderligere information, kontakt
 Importør:
Connaisseur AV
Sandgaardsvej 31
DK-7400 Herning
http://www.connaisseur-av.eu/
info@connaisseur-av.eu

For yderligere information, kontakt
Forhandler
Audiophile.dk
www.audiophile.dk
info@audiophile.dk
Tlf. 6072 8524

 

 

  

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: