Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Icos Audio Dactablette 4 og Elsberg 2120

Fransk Entry-highend sat i Sten

Franske Icos Audio er temmeligt ukendte i Norden, men de er nu ganske berømte i hjemlandet for at lave solide produkter i granit, og ikke mindst for at lave ting, der holder både fysisk og lydmæssigt.

Icos Audio er så småt begyndt at starte op i Norden, og til det formål har man valgt at få fokus på to af grundstenene i firmaets program; Dactablette 4 og forstærkersættet 2120 Elsberg, der er det næstmindste sæt i firmaets Elsberg program, og stadig er til at  betale.

Da Icos Audio har gjort sig umage med at få deres produkter til at spille sammen, både hvad lyd og æstetik angår, bliver sættet anmeldt som en samlet enhed. Dog er der også blevet testet med komponenterne separat, men det samlede udtryk er hovedfokus i denne tekst.

Generelt for produkterne er en meget høj byggekvalitet. “Solidt” - er en underdrivelse. Produkterne er lavet i tyk aluminium og stenmaterialer, enten granit eller labradorit, der mest af alt minder om sort marmor. Det er smukt fusioneret, og produkterne er udstyret med massive afkoblingsfødder i stål, og der er speciallavede fordybninger således at produkterne kan stables på hinanden mest optimalt. Dactablette 4 har dog en enkelt stor granitplade på toppen, og er således beregnet til at være øverst.

Alle de testede produkter var i kombinationen lys granit og svagt guldfarvede knapper.

Det eneste reelle "problem" er, at alle informationer primært kun findes på fransk, og at den tyske importørs hjemmeside mildest talt mangler opdatering.

Det her er et forsøg ud i, bogstaveligste forstand, tung hifi. Hvis man er vant til, at man kan have sine ting stående på en lille hylde, eller på et dekorativt møbel, får man sig en slem overraskelse...

Dactablette 4, 27.500,-
Når man først ser på denne DAC antager man, at det er en form for afkoblingsplade til en pladespiller. Knapperne er diskret gemt, og det samme er tilslutningerne på bagsiden. Elektronikdelen har nærmest en "hat" af massiv granitplade, og det er mere skulptur end det er elektronik. Det er nok et af de få DAC-produkter, der ikke giver ballade med fruen. Knapperne er diskrete og symmetriske, og på trods af at man har valgt blå lysdioder har én eller anden fransk ingeniør gjort hvad åbenbart ingen andre kan - og har fundet en variant, der ikke skærer øjnene ud på brugeren! Med en vægt på 11,5 kg er det også en af de tungeste DAC’s vi har haft forbi testbænken.DAC’en er baseret på Texas Burr-Browns meget gennemprøvede PCM 1792 chipset, og en mikrocontroller fra Crystal, CS 8416. DAC’en har, ifølge Icos, et signal/støjforhold på hele 130dB og en forvrængning på sølle 0,0004%.

Tilslutningerne er nemme og ligetil. Udgangene består af et sæt RCA på 2V, og et sæt XLR på 4,5V. Der er 4 S/PDIF indgange (24/192), en optisk indgang og en AES/EBU indgang. Alle stik er forgyldte og teflon-isolerede. Strømforsyningen byder på en 220V/10VA ringkerne trafo. 

Elsberg 2120 72.000,-
2x120 watt i 6 Ohm er pakket ind i massiv granit, en frontplade i børstet aluminium, og monteret på rustfrie stålfødder. Der er guldknapper på forforstærkeren, men knapperne på forforstærkeren fås dog også i palladium. Og granitten, i siderne af kabinettet, kan skiftes ud med labradorit, der for de fleste vil ligne sort marmor.

Effektdelen leverer strøm til forforstærkeren, og alle signalveje er lavet så korte og enkle som muligt. Der er 21 kilo at gøre godt med. Der er brugt WBT-terminaler. Der er tale om en god gammeldags klasse A/B konstruktion.Forforstærkeren er en diskret sag på seks kilogram med seks RCA-indgange. Indgangene er koblet direkte til volumenkontrollen for færrest mulige komponenter, og der er ingen kondensatorer i signalvejen ifølge Icos Audio.  Der er en fin "modstand" i volumenreguleringen, og det hele oser af  tung hifi.

Hele sættet passer utroligt godt sammen, og granitten binder virkelig anlægget sammen, og får det til at fremstå meget eksklusivt og "ultra-highend" ved første øjekast.

Lyden er generelt klar, fintmasket, og med god kontrol fra forstærkerens side.

Sættet har dog en prislap der gør, at man er nød til at se på tingene med særdeles kritiske øjne. Udtalelserne kan måske fremstå lidt skarpe, men er bedømt ud fra en absolut og meget kritisk skala.

Lyden

Sættet blev leveret tilspillet, så efter at have ladet det varme op, blev det tid til at gå til makronerne...

AC/DC’s “Hail Ceasar” byder på en sangstemme der er fint centreret, men det er det meste andet også. Instrumenterne flyder lidt mere sammen end hvad godt er og er lidt brede i lydbilledet, men diskant og mellemtone er fint differentieret. Men bassen er for udflydende og komprimeret, omend selve baskontrollen er ganske fin. Guitaren måtte gerne have noget mere kant, den lyder ikke nok af metal, og hihat anslag måtte gerne blive hængende lidt længere i luften. Men ellers en fin rockgengivelse.

Apocalypticas “Worlds Collide” har alle instrumenter lidt afrundede, og træder kun tydeligt frem i de stille passager. Der er dog god dynamik i bunden, god timing, instrumenterne står pænt hver for sig og ligger lige på beatet. Igen med et lydbillede relativt meget "centreret". Mellemtone og især bas er lettere komprimeret, hvilket giver bassen en lidt hævet karakter, der også får det til at lyde som om forstærkeren har tabt pusten en smule.

Der er flotte stemmer, med en meget ren og klar lyd, på “What Else is There” i Trentemøller remix. Bassen er dog en smule mere voluminiøs end godt er. Den er dog stadig fast i strukturen.

Lisa Ekdahls “Med kroppen mot jorden” har en flot og naturlig guitargengivelse med en fin opløsning og detaljering. Elsberg afslører dog, at hendes stemme er optaget med lidt for megen rumklang, og med en lidt for tæt afstand til mikrofonen - men det er jo ikke ligefrem Icos Audios skyld. Tværtimod er Elsberg/DAC4 sættet rigtigt godt til at afsløre den type små detaljer. Sangstemmen fremstår dog en smule hævet.

Dizzy Mizz Lizzy’s  “Love Me a Little” har ligeledes en smule fremhævet sangstemme ift. resten af ensemblet. Hihatten kommer fint igennem, men trommer og bas kommer dog i karambolage med hinanden, når det går voldsomt for sig.

På Rodrigo y Gabrielas “Hanuman” får Icos Audio endelig lov at vise tænder. Dér er transient- start og stop, dynamik og anslagskraft på et ganske hæderligt niveau. Instrumenterne er fint adskilt og med en ganske fin rumgengivelse omkring instrumenterne. Metalstrengene er fine, men mangler stadig den sidste metal klang.

“Take Five” fra Dave Brubecks Time Out-album bidrager med en fin luftighed og rumdetaljer.  Man bliver præsenteret for et veldefineret optagerum, men formidlingen er meget "ufarlig"; der mangler en kant, noget aggressivt. Tingene er meget pæne og runde og traditionel "hifi".

Sættet er en flot klaverformidler, især fra mellemtonen og op, som det demonstreres på Joja Wendts “Mit 88 tasten um die Welt”

Samlet set

Der er mange små ting der gør dette sæt ganske charmerende at have stående i stuen: Fastheden i bunden, luftigheden i toppen, den rene og klare lyd - det er gennemgående rigtig fint. Icos' største udfordring er, at det ligger i et prisleje, hvor der er utallige konkurrenter og tiden vil vise, om kabinetter i granit er dét der gør forskellen.


Importør:
Icos Audio Danmark
ntipodes-audio@icos-audio.com
http://www.facebook.com/systemesicos
www.icos-audio.fr
+45 71 86 36 51 (Denmark)


Specifikationer:

Dactablette 4  27.500,-
24bit/203 kHz DAC
4 Coaxialindgange
1 Optisk indgang
1 AES/EBU indgang
Et sæt RCA udgang
Et sæt XLR udgang
52cm x 27cm, 11,5 kg


Elsberg 2120    72.000,-
Frontparti i Børstet Aluminium eller natur
sidestykker i Granit eller Labradorit
Knapper i Palladium eller Gold
Udgangseffekt: 2x 120 W
Forvrængning < 0,05 %
Indgange: 2x Line 700 mV /20 K Ohm
Udgange: 1,5 V / 4 k Ohm
Mål: 52 x 16,6 x 28
vægt: 21 Kg 
 
 
 


 


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: