Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Henry Audio USB DAC 128 mkII

Billig norsk Open Source DAC - og lyden er nu heller ikke helt ringe

Henry Audio er ikke ligefrem et verdenskendt firma, men bagved står Børge Strand-Bergesen; En nordmand der oprindeligt hyggede sig med at lave cd afspillere - lige indtil den dag han ville gøre sine cdafspillere lidt mere fleksible, ved at give dem en usb-indgang.

Skuffet over hvor dårlig kvaliteten af eksisterende løsninger var, faldt han over et open source (dvs. et projekt hvor alle kan være med, og alle må bruge resultatet som de vil) projekt kaldet SDR-widget. Hér diskuterede man åbent både de tekniske tegninger og kildekoden til det software der skulle håndtere USB interfacet. SDR-widget blev til Audio-Widget, og et komplet USB-lydkort hvor Børge Strand-Bergesen bidrog med hele hardware-design-delen. En stor del af energien blev brugt på at få den asynkrone USB protokol til at virke. Og det er så endt med en meget simpel, men gennemarbejdet, USB DAC AB-1. Efter mange opgraderinger, og CE og FFC godkendelse, bekostet af Henry Audio, står vi nu med den nyeste udgave - nu kaldet DAC 128 mkII der har gennemgået en række mindre forbedringer.

Da alt er sket i open source-regi, så ligger de komplette tegninger og beskrivelser frit tilgængelige på Henry Audios hjemmeside, hvis man selv skulle få lyst til at skrue én sammen...

44.1, 88.2, 176.4 ksps (kilo samples per second) er styret af en 22.5792MHz clock, og 48, 96 og 192ksps er styret af en 24.576MHz clock. Hver clock er genereret af hver sin oscillator fra Golledge.


 
Hvis man undrer sig over navnet på firmaet, så kan vi fortælle, at det oprindelige hed QNKTC (Quantization Noise Killed The Cat!), men blev ændret til Henry efter Børste Strand-Bergesens bedstefar samt enheden for induktans [H] - af den meget simple årsag at det er nemmere at huske.

Konstruktionen er baseret på en AKM 4430 DAC chip, og komponenter fra Golledge og low-noise regulatorer ADP151 fra Analog Devices. Asahi Kesei Microdevices Corporation er ikke nogen ny spiller på markedet, men deres produkter findes primært i mere mainstream produkter, og generelt i produkter hvor der ikke er meget plads.

Selve kabinettet er så enkelt som man kan forestille sig; En diode på fronten, en usb indgang, og et sæt RCA-udgange. Intet andet. Man skal dog lige være opmærksom på, at USB indgangen er et mini-B stik, og ikke, som på de fleste andre produkter, en alm type B stik.

Der kræves i udgangspunktet ingen driver (UAC1 findes allerede i alle systemer), men skal man have glæde af 24 bit delen, så skal man installere en UAC2 driver, der naturligvis findes på Henry Audios hjemmeside, og som også fungerer med andre produkter. Installationen gik nemt og smertefrit.

Lyden
Apocalypticas Worlds Collide; Smalt stereoperspektiv, meget dyb bas på stortrommen, men især diskanten har en rigtigt god metalklang. Mellemtonen virker dog en smule "hengemt".

“Trolltind” fra Lumsk byder på et flot optagerum, gengivelsen er meget detaljeret og velopløst i diskanten, igen er der et lidt smalt stereoperspektiv, men til gengæld en meget præcis og dynamisk bas. Øvre mellemtone og diskanten er meget korrekt gengivet, og mellemtonen er igen svagt tilbagetrukket – den er dog meget fintmasket. Stemmen virker levende, og med god fylde og naturlighed. Feinschmeckere havde nok gerne haft en lidt nemmere identificérbar mellemtone, og de sidste detaljer af eksempelvis læbelyd i stemmen. Korgengivelsen er til gengæld rigtigt god, og hver stemme er nem at spore. Metalstrenge og metal-lyde gengives med stor korrekthed.

Michael Jacksons “Beat It” har en meget stram gengivelse, og enorm god dynamik i bunden. Stereoperspektivet er igen noget smalt, men opløsning og detaljering er i top. Sangstemmerne er meget luftige og transparente, men man savner dog at stemmerne kommer en anelse mere ud af højttaleren.

“Sultans of Swing” fra Dire Straits har et optagerum, en timing og opløsning der sidder lige i skabet. På Rodrigho y Gabrielas “Hanuman” har strengene det "rigtige" anslag, der er efterklang i guitarkassen og mellemtonen byder på det attack, der gør forskellen mellem en god DAC og én der lyder realistisk. Som en af de få gengiver den således, at man rent faktisk hører de mere tilbagelænede kastagnetter i baggrunden.

Dave Brubecks “Blue Rondo ala Turk” har en meget distinkt klavergengivelse der med sin dynamik og anslagskraft giver en meget komplet illusion af et klaver. Gengivelsen er desuden, både med blæsere og kontrabas, meget nuanceret og præcis.

Led Zeppelins “Whole Lotta Love” har gode ekko effekter, fine bækkenudklingninger, og en meget luftig øvre mellemtone. En gennemført “groovy” gengivelse.

Prokofiev’s “Romeo and Juliet suite” aka “Dance of the Knights” har en forbløffende god horngjalden og opløsning. Dynamikken i hele frekvensområdet er rigtigt fin, og udklingninger og nuanceringer er som de skal være. Igen er det dog det lidt smalle lydbillede der trækker ned.

Infected Mushrooms' “Albibeno er meget ren og klar, og uden de digitale artifakter der ellers kan hæmme nummeret.

Sammenlagt:

Kan man overleve at stereoperspektivet er lidt klemt, og at der ikke er helt samme detaljeniveau som i en DAC til det fire-fem dobbelte, så er hér et usædvanligt godt køb. Eneste ulempe er også DAC'en fordel; dens simplicitet. Der er kun ét input, og én udgang. For nogen vil dette ikke være nok. Men den meget stramme og præcise gengivelse er meget imponerende for så prisbilligt et produkt og vidner om, hvor langt vi er kommet teknologisk. Det bliver i hvert fald helt sikkert denne anmelders næste DAC til PC anlægget.

Pris: USB DAC 128 mkII  1698,-

Producent: Henry Audio - køb direkte via websiden. www.henryaudio.dk

 

Specifikationer

- Asynchronous USB Audio powered by Golledge high-quality crystal oscillators at 22.5792 and 24.576MHz
- Supports the common sample rates of 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 and 192ksps
- RCA (phono) stereo outputs
- Asahi Kasei AKM4430 DAC
- Atmel AVR32 general-purpose MCU programmed in open source C
- Low-noise 3.3V ADP151 LDOs powered from USB. No external power supply.
- Lots of internal headers for experimenting.
- Mechanical size: W: 114.4mm, H: 32.8mm, D: 128mm.


For yderligere information, kontakt producenten
Henry Audio
www.henryaudio.dk

  


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: