Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Rogue Audio Cronus Magnum II

KT120 rør, RIAA og hovedtelefonforstærker til fornuftige penge

Vi testede for snart en del år siden Rouge Audio Cronus (http://nerds.dk/review/?rid=136), og var egentlig ganske godt tilfredse. Som så meget andet, så er der med tiden blevet forbedret og opgraderet. Måske vigtigst af alt så er man gået fra EL34 rør, til KT-90 og til sidst KT 120,  og det har løftet lyden gevaldigt. Prisen er også steget, men dog ikke så meget som man kunne frygte. 

Forforstærker delen kører stadig med 12AU7 rør, men udgangseffekten er næsten fordoblet fra 2 x 55 Watt til 2 x 100 Watt. Der er nu også sket en del ændringer udover rørene, hvilket dog også var forventet - modellen har trods alt 13 år på bagen. Hvor ændringerne i 2008 og 2012 var opgraderinger, så begyndte man i 2015 at re-designe hele forstærkerens kredsløb, mens at kabinettet og det rent æstetiske er forblevet uændret. RIAA delen er således blevet opdateret, og har 6 dB mere gain, mens hovedtelefon delen har en hel watt mere at give af. Den variable udgang er ligeledes blevet bedre, og der er tilføjet en mute-funktion. Rogue påpeger selv at den næste logiske opgradering er opgradering af input- og forforstærkerrør, snarere end at give sig i kast med udgangsrørene.


Et nyt tiltag er at pakke en ny plastic fjernbetjening med - men heldigvis mener importøren ligesom denne anmelder at den er lidt fesen, så fik vi også lov at få metaludgaven med også - og det var vi glade for. Man kan også tilkøbe et cover - men det er ærlig talt lidt synd, forstærkeren ser absolut bedst ud uden. Fjernbetjeningen har fået en mute knap, men ellers er den som vi kender, en klump aluminium med volumen op og ned, og ikke noget andet.

Det testede eksemplar var i sort med knapper i aluminium finish som kontrast. Forsiden har en tænd-knap, IR modtager, hovedtelefonudgang, balanceknap og en indgangsvælger. 
Bagsiden indeholder sikring, højttalerterminaler i fin kvalitet, en variabel udgang til effektforstærker eller subwoofer, samt en udgang med fast nivau, en indgang til pladespiller, samt tre almindelige indgange, cd, aux 1 og aux 2. Den indbyggede RIAA er på 47K/150pF, og egner sig derfor primært til MM (og highoutput MC pickupper iflg. manualen- det skal dog siges at Rogue Audio selv kun markedsføre det som MM RIAA). Hovedtelefondelen er fint dimensioneret og leverer 1 watt i 32 Ohm.

Bias justeres direkte ned i forstærkeren med en lille fin skruetrækker der sidder monteret bagerst på forstærkeren. Det hele er beskrevet fint i den medfølgende manual, og det er nu slet ikke så besværligt som man skulle tro. Man kan altid diskutere om det ikke havde været bedre med auto-bias, men så skulle man nok også i gang med en snak om indflydelsen på lyden, Rouge Audio har derfor valgt at lade det være ved den manuelle justering, og så får man også lidt mere fingerfornemmelse af det man har købt. Rørfæstning er i øvrigt også ret lige til.
Selve forstærkeren er bygget med en triodeforstærker i forforstærkerdelen. Effektdelen er løftet direkte ud af Rogues Atlas Magnum effektforstærker, der ikke overraskende ligner Cronus Magnum - bortset fra de ekstra knapper. Det er dog ikke ligefrem overvældende hvad der er af specifikationer omkring dette. Strømforsyningen er ganske essentiel for en rørforstærker, og herom oplyses at den er lineær og “oversize”. Igen, her havde lidt flere tekniske specifikationer været rart, for ikke at sige tillidsvækkende.

Manualen er enkel og ligetil, uden at forklejne noget. Med 25 Kgs kampvægt fordelt på ikke ret meget plads skal man lige huske at rydde vejen når man flytter på den, og det må anbefales at man venter med at putte rør i og justere bias til at selve forstærkerne står på sin rette plads.
Prisen er godt nok steget til 26.750,-, men rørene alene er små 4000 kroner. Det kan måske virke som en heftig prisstigning, men mere effekt, og bare små forbedringer af f.eks. lavere støjnivaue koster altid ekstra meget ved en rørforstærker.

Lyden
Hovedtelefondelen er enormt luftig, og ligger som RIAA'en langt over hvad man forventer at finde i en integreret forstærker. Gengivelsen er en mærkværdig blanding af det bedste fra rørenes verden, men med en meget stramt og præcis bas, dog uden at der gives køb på åbenheden og den luftige øvre mellemtone. Gengivelsen er mere neutral end selve forstærkeren som helhed. En svag betoning af nedre mellemtone kan høres hvis man er meget kritisk.

RIAA’en er ganske god, over forventet niveau for en indbygnings-RIAA, og på niveau med separat RIAA i 3-4000 kroners klassen. Stemmer er en smule fremhævede, og der er rundet lidt rigeligt af i bunden og mellemtonen på Bjarne Liller og Papa Bue Viking Jazz Bands "Tag mig på", men det går nok - for gengivelsen er levende og medrivende, og med fin definition i mellemtone og bas, mens der stadig er bevaret en god og velopløst diskant.
Forstærkeren
The Doors med "Break on Through" giver noget gedigen metalklang til guitaren. Lyden er meget fyldig, men uden at blive sløv, men nøgtern er den ikke. Udringningerne på crashbækken er særdeles fornuftigt gengivet, og det samme er den ekkoeffekt der kommer på selve anslaget.

“Beat it” fra Michael Jackson byder på et flot og dybt perspektiv, fyldig lyd uden at det bliver for meget, og bassen sidder godt på beatet, kombineret med en god og velopløst mellemtone.Nils Lofgrens “Keith Dont go” giver ikke overraskende et dybt og klippefast stereoperspektiv, kombineret med en ganske overbevisende gengivelse af fraseringerne. Stemmen er nærværende og med en smule ekstra kød og fylde, men ikke noget man ligger mærke til ved almindelig afslappet lytning.

Dires Straits “Sultans of swing” har en varm glød og lidt afrunding i bassen, men det er til at leve med. Puristerne vil savne det sidste metalklang på bækkenanslag, men vil glæde sig over hvor klart og tydeligt at det går igennem, sammenholdt med at Mark Knopflers karakteristiske stemme og Fenderguitar nemt genkendes.

“Trolltind” fra Lumsk giver et noget mere tilbagetrukket, men også noget dybere stereoperspektiv end ellers hørt. Mikrodynamikken får lov at stå tydeligere frem, og der er et flot optagerum/seperation af de enkelte instrumenter, men den dybeste bas og stortrommen har det med at flyde ud i hinanden. “Pink Panther theme” fra Plas Johnson er fantastisk gengivet ift. dynamik, både mikro- og makro, perspektivet sidder lige i skabet, og selv bunden er godt med i antrit. Bækkener mv. er dog rundet en smule af, men man kan åbenbart ikke få det hele. Det er dog vigtigt at notere sig sammenhørigheden i gengivelsen

Joja Wendts Cis-Moll Pelude giver igen et fantastisk stereoperspektiv. Der åbnes virkeligt op for især øvre mellemtone der tillader en masse ekstra detaljer at slippe ud, eks. at trommestikkerne der bliver brugt er af typen "rods", og tamanslagene er meget tydelige og direkte. Der er en farvning til det varme i diskanten, men igen mangler bassen dog den sidste definition på de helt dybe toner.
Samlet set
Rogue Audio har endnu en gang bevist at de kan leverer en solid integreret rørforstærker der er fulgt med tiden. Og selvom at prisen er steget, så er lydkvaliteten det i særdeleshed også. Det kan være fristende at købe en billig kinaforstærker når man skal have en rørforstærker, især hvis der både skal være RIAA, hovedtelefonudgang, og rigeligt med effekt, men Cronus Magnum II beviser at det (stadig) godt kan være en god ide at betale for noget ordentligt kvalitet - første gang.

Pris: Kr 26.750,-

Specifikationer:
- 100 WPC
- 20Hz-30KHz bandwidth
- 4 and 8 ohm transformer taps
- Slow start turn on sequencing
- Massive high storage linear (!) power supply
- (2) 12AX7, (3) 12AU7, (4) KT120 output tubes
- Gold plated RCA inputs
- Gold plated binding posts
- Machined aluminum faceplate
- 4 inputs (phono, line 1,2,3)
- 44 dB gain phono input +/- 0.1 dB 20Hz - 20KHz
- 1W Headphone amplifier
- Remote with volume and mute
- Buffered variable outputs (great for subwoofers)!
- Active outputs for subwoofer or biamping
- 4 RCA inputs (phono, line1, line 2, line3)
- All precision components
- Heavy (2 ounce) copper circuit board
- Full tube cage/cover (optional)
- Fully tested, burned-in, and auditioned
- Detachable IEC power cord
- 18" W x 17"D X 5.5" H (actual)
- 25" W x22"D X 11" H x 55 LBs (shipping dimensions)
- power requirements: 120V/240V - 50/60Hz
- Entirely designed and hand built in the USA

For yderligere information, kontakt importøren
ACTIV HiFi
Jernbanegade 10-12A
6700 Esbjerg
Tlf: 7545 0102
epost@activhifi.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: