Argon Audio TT-4

Af
Kim Olsen

Argon Audio har i mange år efterhånden gjort det til et erklæret mål at levere vellyd til små penge. Det er både HiFi Klubbens in-house mærke, men i udlandet hvor HiFi Klubben ikke findes har brandet nu også ret fin success. Særligt deres pladespillere, der har mange moderne muligheder til de budgetter der er lidt stramme, har man i de senere år høstet en del anerkendelse.

Der er faktisk også reel innovation at finde, men inden det skal man dog lige læse sig igennem en lidt kreativ beskrivelse omkring at den er i “retro” design, omend den nu engang er designet ud fra sin funktionalitet, og ligner en meget stor del af markedets andre pladespillere. 

 

Der beskrives også at TT-4 er “bygget som en tank” og med “tung pladetallerken” i aluminium der betyder henholdsvis 7,2 kg og 1,4 kg. Det vil erfarne pladespiller-entusiaster måske rynke på næsen af, men i den her prisklasse er Argon TT-4 så absolut i den tunge ende af spektret. Argon Audio kalder det deres første mellemklasse pladespiller, men det er denne skribents påstand at man under 5.000 kroner stadig godt kan tale om en begynder pladespiller da den indbyggede MM RIAA gør at en sammenlignelig pladespiller skal have en passende RIAA indregnet i prisen også. 

Den kommer i fire forskellige farver, hvoraf to er i “ægte træ finish” - og det føles det faktisk også som, det testede eksemplar var i en rigtig fin valnød. Den anden er mahogni, og for de Kr. 4.995,- er det faktisk rigtig fint det man får, særligt med forbehold for at der også er indbygget en i øvrigt fornuftig MM RIAA. Det er ikke fordi at det skal opfattes nedladende, men i segmentet under 7-8.000 kroner har markedsføringen det med at være lidt… skal vi kalde det kreativ nogle gange. Når vi nu er i gang, så skal Argon Audio faktisk have ekstra point for aldrig at påstå at tingene er lavet i Danmark, blot designet i Danmark. Uanset hvad, så er designet faktisk flot, og hvis man er begyndt på sit vinyl eventyr eller har fået et fastsat budget at holde sig indenfor (og hvem har ikke det) så vil man absolut ikke skamme sig over at have Argon TT-4 stående fremme.
 Der er en 8,8 ” kulfiber/aluminium tonearm med præmonteret Ortofon M2 Red i en H4 bajonet montering - og her skal kontra loddet ligesom pladetallerkenen monteres af brugeren. Instruktionerne er fine, men man kan ikke lade være med at tænke at særligt kontraloddets indstilling måske burde være indstillet ab fabrik. Der er et fint støvlåg til, men det er måske lidt optimistisk at tro at folk uden nogen erfaring med pladespillere selv kan gætte sig til hvordan at det skal monteres, særligt når det kræver en del vold. Men flot er det, og det sidder solidt. Der er flere andre i prisklassen der også bruger Ortofon M2 Red som standard, men der findes også andre der vælger at gå et stykke ned i ydelse og kører med OM5e og deslige.

Der medfølger udover et stelkabel også et RCA kabel samt en filtmåtte.
 Tonearmen er lavet med et patentanmeldt system, eller, en slids, der under navnet Anisotropic Torsion Stabilizer skulle give væsentligt mindre, hvis ikke stort set elimineret, vibration i 480 Hz området. Om det er årsagen vides ikke, men Argon opgiver selv wow og flutter til 0.2% hvilket absolut er acceptabelt. Den er remdrevet, og en drejeknap vælger mellem 33 og 45 RPM, og slukker i midten. Der blev målt 0,25% wow og en hastighed på 33.71 RPM i gennemsnit, så 1.11% for hurtigt, hvilket først blev målt efter at noterne til flere sange synes at være lidt rigeligt upbeat. Men for at være ærlig gjorde det ikke noget, omend at purister nok vil have en anden mening, igen, det er ikke et ultra high end produkt rettet imod netop denne målgruppe.  

 

Argon TT-4 placerer sig i et lidt sjovt felt imellem de højt prissatte begynder pladespillere og mellemklassen, en slags seriøs begynder pladespiller langt fra deres egen basis TT model til Kr. 1.700,-, men omvendt heller ikke så dyr at det er der hvor erfarne folk der går efter mest “bang for the buck” ville starte. Så for denne skribents egen trang til at putte ting i kasser må TT-4 anses for at være en seriøs begynder pladespiller, men dog stadig rettet imod et publikum der står overfor at skulle have deres første pladespiller.
 Derfor undrer det også at ekstra remme ikke tilbydes direkte, men da HiFi Klubben har eneforhandling, og opgradering og udskiftning af pickup tilbydes tilsyneladende uden meromkostning må det antages at de også kan være behjælpelige med den slags mere basal udskiftning af sliddele omend det dog havde været mere optimalt om det var nemt at tilkøbe. Opsætningen af pladespilleren og manualen gør det dog muligt for selv en relativt uerfaren vinyl entusiast at udskifte og opgradere selv, og så længe man holder sig til MM pickupper er en ekstern RIAA strengt taget ikke nødvendig. 

Jan Hammers “Crocketts Theme” fylder, som det bør sig, lytterummet med musikalsk ekstase. Der skal gerne være en renhed i synthesizerne og alligevel en segregering fra keyboard anslagene, og det er der skam også. Samtidigt viser Argon TT-4 dens evne til at rent faktisk at fastholde en tone og lade den hænge, noget billige pladespillere desværre ikke altid slipper godt fra. 

 

Elton Johns “I’m still standing” afslører dog en snigende fornemmelse man får efter nogle få numre på pladen, at diskanten på en eller anden måde er mere fremhævet end den burde være. Eller rettere: sangstemmer er meget tydelige, faktisk for tydelige i forhold til resten af musikken, der ellers er ekstremt stringent og korrekt gengivet. Ikke et anslag er ved siden af, og selv den tungere og dybe bas er med uden at blive slæbende.
Der er en meget direkte diskant gengivelse hvis det er på pladen.

ABBAs “As good as new” fremstår ekstremt on-beat, homogent men også med en tydelig forskel i den måde stemmen er optaget på fra resten, nummeret er “tight”, ganske dynamisk og med god anslagskraft. Lyd signaturen, hvilket primært må tilskrives pickuppen, er slank men korrekt, aldrig skrigende eller overdrevet lys og med en god differentiering i bassen. Den gode opløsning er generel for gengivelsen, særligt på plader der er “tight” indspillet og hvor systemets evne til at være detaljeret i sin gengivelse er særligt vigtigt.

 Dire Straits’ “Sultans of Swing” sidder i skabet, igen med den her nærmest signatur-lignende lyd af at at øvre bas og nedre mellemtone er svejset sammen, og en stram, lidt slank, men utroligt homogen gengivelse gør sig gældende. Og ikke mindst en opløsning der for guitar kyndige afslører at guitaren er korrekt gengivet, og det er også her at man med den indbyggede RIAA finder ud af at diskanten faktisk formår at gengive metal toner korrekt, noget der er sjældent set i dette prissegment, men uden dog at blive skingert. Nummeret synes dog at være en smule “upbeat”.

Der er forbløffende meget pondus på Karel Ancerl og det tjekkiske filharmoniske orkesters udgave af “Montagues og Capulets” og man hører her en af denne skribents primære anker, nemlig de små kunstneriske friheder man har taget sig, og så at indspilningen er masteret med strygerne lidt for højt i forhold til messingblæserne, men positioneringen og alt andet, inklusiv denne udåd har Argon TT-4 nu ramt ganske godt.

Frank Sinatras “Strangers in the Night” fremstår med den naturlige, organiske gengivelse som nummeret kræver, og har den varme som de fleste digitale og streaming-tilgængelige udgaver totalt mangler. Der er åbenhed, og igen, sammenhæng, med resten af musikken. Og på trods af at TT-4 generelt gengiver lidt slankt, så er det aldrig koldt, og heller ikke her.
 


Samlet set er Argon TT-4 et solidt bud på en seriøs pladespiller for begynderen eller dem der bare gerne vil have noget der er let at betjene. Brugen af en Ortofon M2 Red og den indbyggede RIAA gør det nemt at servicere og opgradere, og den hører så absolut til blandt de “tunge” i prisklassen. Det bliver spændende at se om Argon Audio vil fortsætte med langsomt men sikkert at kravle længere og længere opad i
hierarkiet.

Pris:  4.999,-

Specifikationer:

 • Hastighed: 33/45 rpm (Elektronisk reguleret)
 • Pickup: Moving Magnet (Ortofon 2M Red)
 • Pladetallerken: Aluminum
 • Plint: MDF
 • Pladetallerken vægt: 1,4 kg
 • Indbygget RIAA-forstærker (kan frakobles)
 • 8.8" Tonearm i kulfiber/aluminium
 • ATS (Anisotropic Torsion Stabilizer)
 • Effektiv armmasse: 21,7 g
 • Inkluderet strømforsyning (1,5 m) og RCA kabel (1,0 m)
 • Vægt: 7,2 kg
 • Størrelse: 42.0 x 14.2 x 35.5 cm (BxHxD)
 • Remdrevet

For yderligere information, kontakt forhandleren
Hifiklubben
www.hifiklubben.dk

 


.