Klasse A forstærkere udfasses senest 2030

Af kim, 1 april, 2024
Af
Nerds.dk
EU's Energibesparelsesdirektiv ser ud til at ramme hifi-branchen hårdere end ventet

Sidste år blev EU's Energibesparelsesdirektiv vedtaget, men nu har branche - og elektronikproducenter endelig givet tabt overfor bureaukratiet. 

Direktivet sætter ganske hårde grænser og krav til effektivtet og strømforbrug, og vil i praksis betyde at klasse A forstærkere ikke længere må produceres, og heller ikke sælges i EU, og er en del af en større elektricificeringsplan hvor man søger at nedsætte belastningen af elnettet imens befolkningen overgå til elbilsdrift. 

Der er dog enkelte lyspunkter, EU har accepteret en meget løs fortolkning der stadig vil tillade forforstærkere med et maksimalt strømforbrug på 100 watt, imens at rene effektforstærkere stadig ikke tillades da de helt grundlæggende på ingen måde er designet til at spare strøm og ikke har er "multifunktionelle". Hovedtelefonforstærkere med indbygget DAC ser også ud til at blive undtaget, men det er endnu ikke 100% sikkert.

Nerds.dk har været i kontakt med en række prominente danske hififirmaer der enten fremstiller eller sælger klasse A baseret elektronik, og hvor ingen ville udtale sig officielt endnu, så udtrykker flere forargelse. En enkelt midtjysk producent ville ikke citeres med navn, men vil gerne citeres for at det er "hul i hovedet" og "på ingen måde gør nogen forskel i det samlede klimaregnskab". 

EU-direktiver har før kastet grus i maskineriet for hifiproducenter, og er årsagen til at blandt andet blyindkapslede trafoer, der var meget populære i 90'erne, ikke længere er på markedet.