Gryphon Audio EOS 5

Af kim, 20 maj, 2024
Af
Gryphon Audio (red. Nerds.dk)
Der har aldrig været en højttaler som EOS 5

Takket være nye og hidtil usete tekniske løsninger opnår EOS 5 tilsyneladende selvmodsigende mål: kompakt og placeringsvenlig, men alligevel i besiddelse af ydeevne over hele frekvensområdet, yderst effektiv, men alligevel i stand til at håndtere massiv effekt og enorm lydstyrke, flydende og træthedsfri, men alligevel hensynsløst afslørende for tilhørende udstyr - EOS 5 er den ultimative højttaler, når pladsen er den eneste begrænsning. 

Hvad der driver
Med udgangspunkt i de teknologier, der blev udviklet til Gryphons revolutionerende EOS 2, gik Gryphons ingeniører i gang med/blev udfordret af en endnu mere skræmmende opgave: at udvikle en topmoderne referencehøjttaler, der havde samme etos og designæstetik som dens mindre søskende. Den større EOS 5 er kun 1,3 meter høj og leverer ydelse over hele frekvensområdet (20-40.000 Hz, +2 dB) og en rystende dynamisk kapacitet i en kompakt, visuelt forbløffende pakke, der er designet til ekstrem placeringsmulighed og rumvenlighed. At opnå denne ekstreme ydeevne i en lille pakke krævede teknologier, som ikke tidligere fandtes. Alle fire højttalerenheder er banebrydende designs, som er skræddersyet til EOS 5: 6,5" mellemtone og to 9,5" basenheder med TPCD™ (Thin-Ply Carbon Fiber Diaphragm) membrankonstruktion og Gryphons egenudviklede Impulse Optimizer-ringe: forbedringer af ydeevnen, som først blev vist i EOS 2. Som med EOS 2 er membranerne fremstillet af en af verdens førende producenter af Formel 1-komponenter, mens en mindre (29 mm) beryllium-kuppeldiskant er specialudviklet til at supplere EOS 5's højere delepunkt i mellemtonen. Der er lagt stor vægt på at opretholde en lineær faserespons over hele frekvensspektret, hvilket bidrager til EOS 5's sømløse, transparente lyd.

Vores PCS (Progressive Curved Slope) delefilter, der er håndsamlet af de fineste elektriske komponenter, maksimerer effekthåndteringen og sikrer en problemfri overgang mellem højttalerenhederne. Den er konstrueret til at være let at belaste for forstærkeren og har en følsomhed på 90 dB kombineret med en nominel impedans på 4 ohm og en minimumsimpedans på 2,9 ohm. Alle interne ledninger er af den samme dyre og eksklusive sølv/guld-legering, som bruges i vores Vanta- og Rosso-kabelserier, hvilket er i overensstemmelse med Gryphons "systemtilgang" til high end-lyddesign. 

Visuelt deler EOS 5 den juvelagtige kabinetæstetik, der blev skabt til dens mindre søskende. Dette kritisk formede "Stealth"-kabinet har den sekundære funktion at sprede stående bølger, hvilket hjælper højttaleren med at forsvinde i lytterummet. Indvendigt tilbyder et nyt Line-Dampened Porting System en unik løsning til at udjævne luftstrømmen i denne større højttaler med bredere båndbredde. Ligesom EOS 2 nyder den nye EOS 5 godt af to designmæssige finesser, som forbedrer placeringsmulighederne i en lang række lyttemiljøer. En diskantniveaukontakt med tre positioner giver 0 dB, +2 dB eller +3 dB diskantforstærkning for at optimere spredningen uden for aksen i forskellige hjem og ved forskellige siddepladser. Endnu en gang er Gryphons specialfremstillede, justerbare spikes udstyret med aftagelige, integrerede dæmpere for at give den mest stabile højttalerplacering på enhver gulvoverflade, enten med eller uden tæpper. Det komplekse EOS 5-kabinet er lokalt håndlavet efter samme høje standarder som fine danske møbler, og som alle Gryphon-højttalere kombinerer EOS 5's elegante, snorlige frontgitter skønhed og beskyttelse af højttaleren med fuldstændig akustisk transparens.

De tre farver - Soul Red Crystal, High Gloss Black og Stealth Grey - der er valgt til EOS 2, får selskab af en bemærkelsesværdig ny finish: S-Mat Black. S-Mat Black er en næste generations matsort maling, som her bruges for første gang til fremstilling af højttalere, og den har en »selvhelende« kemi, som i tilfælde af små ridser faktisk kan repareres ved hjælp af bagepapir og et strygejern, der bruges ved lav varme, hvilket får malingen til at flyde igen og genvinde sin normale, uplettede overflade.

Grænseløs ydeevne, destilleret
I næsten 40 år har Gryphon været verdenskendt for sine avancerede kreationer, der omdefinerer grænserne for ydeevne ... og størrelse. Inden for højttalere leverer vores Kodo- og Trident II-systemer ubegrænset lydtilfredshed uden hensyn til kommercielle begrænsninger. I modsætning hertil nærmer den nye Gryphon EOS 5 sig mulighederne i vores Major Statement-tilbud i en kompakt, rumvenlig pakke, der er konstrueret til at udmærke sig i stort set ethvert hjemmemiljø, håndlavet af de fineste elektriske komponenter, vores PCS (Progressive Curved Slope) delefilter maksimerer effekthåndtering og sikrer en problemfri overgang mellem drivere.
De lydkendere, hvis søgen efter det bedste er begrænset af pladshensyn, har fundet deres ikon: EOS 5 fra Gryphon.

Den danske pris er 485.000 kroner for et sæt hos Audiophile.dk eller High-Performance Audio

Specifications:
Type: 3-way, Linear phase, floor stander.
Drivers:
• Tweeter: 1 x 1.14” / 29mm, Beryllium Dome.
• Midrange: 1 x 6.5” / 165mm, TPCD Cone (With Gryphon proprietary Impulse Optimizer Ring).
• Woofer: 2 x 9.5” / 240mm, TPCD Cone (With Gryphon proprietary Impulse Optimizer Ring). Principle: Ported. (Line-dampened, Linear Impulse).
Frequency response: 20 - 40.000 Hz (+/-2dB).
Sensitivity: 90dB @2.83V
Impedance: 4 Ω (2.9 Ω min. @ 80Hz).
Crossover: 500 Hz / 2.5 KHz (2nd order / 4th order, Progressive rising slope. Adjustments: >12KHz - Switch: 0dB, +2dB, +3dB (off-axis dispersion).
Feet: Adjustable spikes with integrated dampers (Removable)
Dimensions: (H x W x D): 1311 mm x 492 mm x 572 mm (4,3 ft x 1,61 ft x 1,88 ft). Weight (per speaker): 64,0 Kg (141,1 lb).

*TPCD is a worldwide registered and protected trademark

For yderligere information, kontakt
Gryphon Audio 
www.gryphon-Audio.dk