Ortofon 2M Black LVB 250

Af
Jan Nielsen

Ortofon 2M Black LVB 250
Pris kr. 7.495,-

Tilbage i begyndelsen af 2008 anmeldte jeg de dengang helt nye 2M pickupper fra Ortofon. Det var Red og Blue, som fik en god velkomst. De leverede god lyd i den overkommelige prisklasse. Se testen fra HIGHfidelity her:  LINK HF 2008.

Red og Blue sidder nu på utallige pladespillere over hele verdenen og jeg har flere gang oplevet. hvordan de begge har begejstret tilhørere, der ikke lige vidste, at det var de billige i serien de lyttede til. Sidenhen er Ortofons 2M serie udvidet og har gået sin sejrsgang. Her finder man nu MM pickupper i den overkommelige prisklasse og op til topmodellen 2M Black. I anledning af at gode gamle Ludwig Van Beethoven ville være fyldt 250 år, er der nu en opgraderet version af 2M Black. Denne kaldes selvfølgelig 2M Black LVB 250 og har et pænt lille billede af mesteren selv på pickuppen.

2M Black LVB 250
Pickupkroppen er den samme som 2M black. Fremstillet I en nyudviklet Lexan DMX Piano Black, et materiale der sikrer høj stabilitet og samtidig eliminerer uønskede interne resonanser. Spolesystemet er med forsølvet kobbertråd. Der hvor Ortofon har satset i den forbedrede Black LVB er i selve nålen, samt nålefanen og ophænget. Reelt er nål og nålefane hentet fra en af deres gode MC pickupper – nemlig Cadenza Black.

 

Nåleslibning er altså en Shibata slibning. En lidt ældre gennemprøvet nåletype man efterhånden ser anvendt flere steder - også hos andre producenter af pickupper. Men hvorfor så dette valg? Tja, den var oprindelig udviklet for at kunne aftaste de 45 kHz i forbindelse med CD4 quadrofoni. Men samtidig har den så nemmere ved at afspille de meget små riller sidst på pladerne og dermed sikres en bedre kvalitet. Man kan undre sig over, at Ortofon ikke valgte deres egen Replikant slibning, men enten passer den ikke pickuppen eller også er den for dyr og derfor forbeholdt Ortofons MC topmodeller.

 

Nålefanen er bor (boron) og meget tynd. Sammenligner man med den ”gamle” 2M Black ser man tydeligt forskellen. Se billederne herunder. Der er helt afgjort en lavere bevægelig masse i den nye udgave. Ophænget er fremstillet af en nyudviklet MWCNT gummiblanding. Betegnelsen henviser til, at den er baseret på Multi Wall Carbon Nano Tubes. Denne nanotube opbygning sikrer en optimal dæmpning. Samtidig indebærer den en mindre forurenende og energisparende produktion, hvilket er nok så væsentligt i disse tider. Eftergiveligheden (compliance) opgives til 22, så vi befinder os stadig i et område, hvor de lidt tungere arm kan bruges. Denne pickup vil nemt kunne finde anvendelse i en Jelco arm, eller arme fra Rega, Project. Clear Audio og Technics.

 

LVB 250 nåleforparten passer også på den ”gamle” 2M Black eller 2M Bronze. Det er således muligt at købe en LVB forpart og få opgraderet sin pickup.

De to første billeder herover er hentet på nettet. De viser tydeligt forskelle på selve nålen - det er 2M som nummer to  og den nye Black LVB øverst. Til sidst et flot billede af den blanke bor nålefane med Shibata nålen.

Sådan gjorde jeg
Normalt kan jeg (næsten) montere en pickup i søvne. Men ikke en 2M Black LVB! For det første sidder de 4 små terminaler meget tæt og for det andet har de byttet lidt om på forbindelserne. Lige som de øvrige pickupper i 2M serien, er det hele drejet 90 grader. Rød og Hvid sidder over hinanden og de tilhørende Grøn og Blå sidder så diagonal modsat over for dem. Meget mystisk, men forbindelserne må være krydset internt, for når man følger vejledningen, virker det (se billedet). Tilkobler man som på almindelige pickupper (også Ortofons egne MC-typer), så får man et meget mærkeligt fasevendt signal.

 

Næste problem var så mit tyske Millenium kulfiber headshell (pickuphus). Det har været anvendt mange gange før, men her gik den ikke. Tydeligt brum og snerren. Skiftede så over til et solidt Jelco i alu og problemet var løst. Reelt burde jeg nok have anvendt et Ortofon hus, men dem jeg har er til montering af pickupper uden internt gevind.

Herefter gik det så meget nemmere. Pickuppen er let og der var ingen problemer med monteringen i min Dynavector DV-507 mk II. Prøvede også min Glanz arm, men endte op med at køre i min Jelco TK-850L. Nåletrykket blev justeret til de 1,6 gram og der var lyd igennem! Nu uden brum. Jeg brugte min Accuphase C27 RIAA samt en mindre RIAA fra Holton Precision Audio. 

Down memory lane
Efter lang tid i high-end MC land, skulle jeg lige genopfriske hvad gode MM pickupper står for. Fandt nogle stykker frem. Min Ortofon Concorde Century, Shure V15 IIII med Jico SAS nål samt selvfølgelig min lille Audio Technica VM95SH nu pakket ind i et cocobolo træhus. Ingen af disse er i samme prisklasse som 2M Black LVB, men alligevel er der nogle ligheder.

Det var ikke kun gamle pickupper der blev fundet frem. LVB 250 lød lidt klemt lige ud af boksen. Der manglede lidt luft og frigjorthed. Derfor fik den lov til at spille mange pladesider. Gode gamle kendte plader med Electric Light Orchestra, Deep Purple, Supertramp, Eric Clapton og mange andre af de gamle favoritter. Langsomt vågnede pickuppen lidt mere til iive. Ikke helt så åben som mine langt dyrere MC pickupper, men det havde jeg nu heller ikke ventet. Den viste dog helt klart, at en MM i denne klasse også kan spille musik. Den var også klart bedre end de andre MM pickupper jeg havde hentet frem.

 

Tekniske data;
Udgangsspænding – 5 mV
Kanalforskel v. 1 kHz <1 dB
Kanaladskillelse v. 1 kHz >27 dB / v. 15 kHz 15 dB
Frekvensområde 20 – 20.000 +2/-1 dB
Anbefalet nåletryk 1,6 gram (16 mN)
Sporingsevne v. 315 Hz og anbefalet nåletryk 80 um
Nåletype Nøgen Shibata – radius r/R 5/50 um
Nålefane – bor
Intern impedans  1,2 kohm
Anbefalet belastning  47 kohm / 150 – 300 pF
Vægt  7,5 g

Lyden af LVB – Bethooven
Efter nogle ugers spilletid med de mange gamle plader, skulle der lyttes rigtigt. Hvad var nu det? Det her lyder jo meget glat og opefter er der pænt med detaljer. Bestemt ikke som en typisk MM. Toppen klinger luftigt og meget let. Den er noget atypisk i forhold til mange andre MM-pickupper, der i sammenligning kan forekomme noget lukkede i toppen. Her er der detaljer, som får lov til at komme frem, men alligevel ligger på plads i lydbilledet. Er det en kombination af bor nålefanen og Shibata nålen? Jeg har før oplevet hvordan pickupper med tykkere alu-nålefaner (f.eks. efter renovering) ændrer lyden til en noget mere ”fed” og fyldig top, der ikke står så distinkt. Det var afgjort ikke tilfældet her.

Mellemtonen kommer godt frem i lydbilledet dog med en let tendens til at fylde noget mere. Der er nogett varme og ”hygge” over stemmerne - ja faktisk hele gengivelsen. LVB er en "hygge-pickup", som har svært ved at blive rå og agressiv i sin måde at spille på. Bunden er på plads - en smule fyldig men igen med den let afslappede og overlegne glatte spillefacon.

 

Jeg har tidligere bemærket, at typiske MM pickupper har et vist nostalgisk præg. De lyder ofte som "dengang" da jeg startede med hifi tilbage i 70'erne. Lidt robuste og med en let tilgivende klang. Sådan skulle de lyde, når man spillede Beatles, ELO og Supertramp. Her satte jeg så Eagles på. Deres dobbeltalbum "Long Road out of Eden". Nej - det her er noget andet. Det massive og let kompakte opefter er væk og erstattet af en letflydende og meget behagelig måde at gengive på. De flotte kor på pladen står omend lidt mindre i lydbilledet, så med masser af detaljer og skarpt defineret. Lydbilledet lukker også pænt op bagud med en god dybde og perspektiv. Jeg har på det seneste hørt en del absolut fremragende MM pickupper, der på ingen måde holder sig tilbage. Ortofon 2M Black LVB er absolut en af de bedste jeg har oplevet.

Hørte lidt Kari Bremnes / Over en by. En plade med stemmen i forgrunde og så eller en enlig stryger eller piano. På flere numre en voldsom bund. Ingen tvivl om at Black LVB formår at trænge ned i musikken. Både rent teknisk, hvor pianoet står flot rent og transparent. Stemmen fylder godt  - gengives præcist og med lidt ekstra krop. Det bedste er dog toppen, som er glat, blød og dejligt letflydende. Væk er alle typiske MM tendenser til en lidt fysisk kompakt gengivelse, der springer over, hvor gærdet er lavest. Her får man både detaljer og lethed, som meget få MM pickupper magter. Eller for den sags skyld også noget som de billigere MC pickupper mangler. Har aldrig hørt en sådan top fra f.eks. en Denon DL-103.

 

Selvfølgelig skulle der også spilles Beethoven. Mit 5 dobbelte album med Beethoovens klaverkoncerter blev fundet frem. Nu er jeg nok mere til kollegaen Mozart (som pickuppen også spiller fint), men her var der dømt overblik og en god glat gengivelse af såvel pianoet i forgrunden og strygerne længere bagude. En gengivelse der aldrig blev massiv eller hård. Pickuppen klarede det store lydbilleder og hele rummet bag højttalere stod flot med detaljer langt tilbage. Hvis ellers det er i optagelse, så kommer det frem. Jeg prøvede også lige et par andre klassiske optagelser og jo - det klare den absolut også.

Konklusion
Med 2M Black LVB har Ortofon satset på at få det ypperste fra en MM pickup. De må man sige er lykkedes. Den har en glimrende luftig og detaljeret top og leverer en glat og homogen gengivelse. Man kan sige, at den spiller varmt og noget intimt med et lidt mindre lydbillede. En rigtig "hygge-pickup" der passer til alle musikgenrer, men som ikke lige leverer det sidste store og åbne, som de bedre MC pickupper.

Absolut godkendt. Hvis du er i besiddelse af en 2M Black eller Bronze, passer LVB forparten og du får en nem og hurtig opgradering af lyden.

Man kan dog ikke komme uden om, at der i samme prisklasse findes en del konkurrence. Såvel Ortofon som andre har glimrende MC eller high output MC typer, der på mange områder vil gøre det lidt svært for 2M Black LVB 250. Jo, de fleste kræver en god MC indgang, hvilket gør det hele noget dyrere. Men selv high output udgaverne vil i mange tilfælde have noget ekstra, hvor Black LVB 250 holder sig lidt tilbage på sin egen tilbagelænede facon.

Således er det et valg man træffer. Er du glad for den lyd som 2M serien står for og foretrækker du MM, så er der ingen tvivl – 2M Black LVB 250 vil være et oplagt valg og den hører afgjort til i toppen blandt MM pickupper.For yderligere information, kontakt producenten
Ortofon
www.ortofon.dk