Sonic Design fødder får ny distributør

Af kim, 28 februar, 2022
Af
Sallingboe Audio
Og de er stadig billige og effektive

Kan du huske Sonic Design SD Fødder som blev solgt hos blandt andet AudioArt? Små "gummi" fødder til dæmpning af apparater og højtalere. De virker godt og koster intet... og det kan vi jo godt lide.

Vi har nu ad mange omveje fundet frem til producenten og fået import og distribution i Danmark.

Sonic Design SD fødder 4-pak, 12-28 kg er specialdesignede højttalerfødder, hvis opgave er at minimere resonanser og vibrationer. Noget der resulterer i en hørbart bedre lyd fra højttaleren. De fås i både 4-pak (til centerhøjttalere eller subwoofere) og 8-pak til et par stand- eller gulvhøjttalere. De er lavet i et porøst materiale, og fås således i forskellige varianter med en specifik vægtjustering for den allerbedste effekt.

 

-Svenskfremstillede højttalerfødder i porøst gummimateriale
-Nougat brun farve (bortset fra den højeste vægtklasse, som er grå)
-Placeres under højttaleren - kræver således ingen gevind eller boring af huller i bunden af ​​højttaleren
-Ingen risiko for ridser som ved hårde metal pigge
-Giver bedre dæmpning i lavfrekvensområdet sammenlignet med metalspidser
-Den angivne pris er for en 4-pak! (125 kroner – 250 kroner for en 8 pak)

Sonic Design - svenskfremstillede højttalerfødder
Funktionen af ​​en højttalerbase er at få højttaleren til at stå så stille som muligt og at overføre så lidt vibration som muligt til gulvet og andre genstande i rummet. Med Sonic Design fødderne opnås en kraftig reduktion af boksens bevægelser. Det er tydeligt, hvis du holder en finger løs mod toppen af ​​fronten af ​​en højttalerboks, at den vibrerer meget mindre, når du spiller.

Resultatet er, at lyden frigives bedre fra højttalerne. Det bliver et større lydbillede, og systemet får en renere lyd med hørbart lavere forvrængning. En anden effekt er, at de reducerede vibrationer i gulvet også mindsker gener for naboerne i huset.

Et teknisk dybdedyk

Alle højttalere står på noget, der ligner en fjeder, uanset hvor hårdt det er, og der opstår en resonans inden for eller uden for højttalerens frekvensområde. Under resonansfrekvensen er højttalerboksen vibrationsforbundet til gulvet og over resonansfrekvensen er højttalerboksen mere eller mindre vibrationsisoleret fra gulvet.

Den første tanke er at gøre arrangementet så stift, at resonansen kommer over det hørbare område. Dette er udgangspunktet for keglefødder. Dette virker dog ikke, men resonansen ender så højst et sted i basisområdet. Selvom du har et betongulv, fungerer det ikke godt, for alle, der har boret med et slagbor i en betonvæg, ved, at stærke resonanser i det hørbare område.

Fortalere for keglefødder præsenterer også to fuldstændigt uforenelige teorier:
1. Sømfødderne fungerer som en mekanisk diode, der leder vibrationerne i én retning.
2. Sømfødderne står på en uendelig lille overflade, der ikke kan overføre vibrationer til jorden.

Hvis "teori 1" kan siges, at uanset hvad en mekanisk diode er, er det under alle omstændigheder ikke en kegle eller spids. Newtons lov gælder selvfølgelig også for sømfødder: En kraft giver anledning til en modkraft, og det gælder selvfølgelig i begge retninger.

Angående "teori 2" kan man sige, at spidsen ikke har mindre overflade, end at den kan bære vægten af ​​højttaleren. Dette skaber en kraft mod gulvet, som også kan overføre vibrationerne.

Under alle omstændigheder når vibrationerne gulvet, som med et areal på mange kvadratmeter udstråler lyd med stærke klange. Vi bør derfor have føddernes resonansfrekvens helt under højttalerens frekvensområde. Dette bringer os til ekstremt lave frekvenser for suspensionen, et godt stykke under 20 Hz. En sådan blød suspension vil ikke være i stand til at transmittere vibrationer af højere frekvenser, men vil dermed isolere vibrationerne. For tonearme har en sådan dimensionering længe været fuldt ud accepteret, og ingen påstår, at resonansen skal være oppe i det hørbare område for at få en fastere bas eller renere lyd.

 

Hidtil har det været svært at designe en fod på f.eks. gummi, der er blødt nok. Samtidig har det været svært at få opskummede materialer til ikke at falde sammen og blive kedelige med tiden. Nu kan Sonic Design tilbyde en fod med et elastisk materiale med en stor andel af åbne porer. Åbne porer betyder, at det er selve materialet, der springer ud, og ikke en indespærret gas, der kunne slippe ud efter et stykke tid.

Inden for Ljudtekniska Sällskapet har målinger videnskabeligt vist, at en højttalerboks, der er blødt affjedret, flytter mindre af musiksignalet end en, der er sat hårdt op, og at en hård ophængning fra f.eks. neglefødder bidrager også med både målbar og hørbar forvrængning.

Bemærk, at ikke kun gulvet, men også skuffen bevæger sig mindre med den rigtige justering, fordi der ikke er nogen resonans i arbejdsområdet. Selv skuffens vægge viser mindre vibrationer, fordi fødderne ikke har nogen resonans, der giver kræfter ind i skuffevæggene.

Materialet har også andre unikke egenskaber såsom et elasticitetsmodul, der aftager ved belastning, hvilket betyder, at ophænget bliver mindre, end den lave resonansfrekvens ellers ville betyde. Resultatet er en horisontal resonansfrekvens på mindre end omkring 10 Hz.

Det har vist sig, at højttalere, der står på stativer, har særligt store problemer med resonanser. Dæmpningsfødderne skal placeres mellem højttaleren og stativet. Højttalerens vibrationer dæmpes så så tæt på kilden som muligt.

For yderligere information, kontakt
Sallingboe Audio
www.sallingboeaudio.com